Przepis na jasiek fasolka

Już wiem, że w Bretanii pewnie nie wiedzą, że mają swoją fasolkę. Więc skąd ta nazwa ? Nie wiem, ale tak samo jak nie wiadomo skąd ryba po grecku czy pierogi ruskie ... Wiem jedno - od czasu do czasu Zobacz więcej
Fasolka po bretonsku to stosunkowo latwe do przygotowania danie, ma rzesze zwolenikow.Ja sie plasuje w czolowce wielbicieli,choc musze przyznac, robie fasolke bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo Zobacz więcej
Oficjalna potrawa stanu Massachusetts i jego stolicy, Bostonu. Ma swoje źródła w kulturze Indian, którzy mieszali fasolę z dziczyzną i syropem klonowym i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamienia Zobacz więcej
Wszyscy wiemy , że fasolka po bretońsku jest potrawą typowo polską.Tak samo jak ryba po grecku , śledź po japońsku, ruskie pierogi i barszcz ukraiński. Jest szansa,że nasza fasolka jest jakoś spokrewn Zobacz więcej
Młoda fasolka „Jaś” to wdzięczny produkt w kuchni. Znakomicie sprawdza się także w sałatkach   Ok. pół garnuszka fasoli (podaję miarę stosowaną na targu; fasolę, bób, itp. zawsze sprzedawało się na pó Zobacz więcej
Fasolka szparagowa polana złocistą bułką tartą to mój smak z dzieciństwa dlatego uznałam że będzie idealną przekąską na dzień dziecka. Jasiek jeszcze za mały żeby docenić jej walory ale dla niego były Zobacz więcej
Oficjalna potrawa stanu Massachusetts i jego stolicy, Bostonu. Ma swoje źródła w kulturze Indian, którzy mieszali fasolę z dziczyzną i syropem klonowym i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamienia Zobacz więcej
Jedz normalnie - młody jasiek z pomidorami | XOUTED.COM - Marek Tyniec Blog XOUTED.COM - Marek Tyniec Blog Jedz normalnie – młody jasiek z pomidorami Młodej fasoli nie trzeba moczyć, jest o wiele bard Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Młody jasiek

Młody jasiek 379

Mało jem teraz zup - wiecie, są nieco tuczące:) - ale kiedy mama przyniosła z targu młodą fasolę jasiek, wszystkie moje postanowienia ulotniły się. Młody jasiek będzie młody tylko kilka tygodni, trzeb Zobacz więcej
Na zupę botwinkową czekam całą zimę. Gdy pojawią się pierwsze pęczki botwinki w sklepie, od razu zabieram się za gotowanie. Po jakimś czasie następuje przesyt i ponownie wracam do niej jesienią, gdy z Zobacz więcej
Co ma zrobić kucharz jak spieprzy hamburgera? Jeśli jest mistrzem marketingu to wrzuca luźne nadzienie do bułki i podaje jako nowe danie. Nie wiem jak powstał Sloppy Joe, ale biorąc pod uwagę, że hamb Zobacz więcej
Naszła mnie ochota na fasolkę po bretońsku :) a ,że teraz mamy w pełni sezon na fasolkę szparagową postanowiłam połączyć te  fasolki. Znam tą potrawę od lat , ponieważ moja babcia zawsze w sezonie got Zobacz więcej
Tedi
Tedi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turkusowa Kropka
Fasolka po bretońsku z boczkiem

Fasolka po bretońsku z boczkiem 44

Fasolkę po bretońsku najczęściej robi się ze zwykłego jaśka i na boczku. U mnie niestety kupno zwykłej kiełbasy (w stylu polskiej "zwyczajnej") graniczy niemalże z cudem. Za jaśkiem też chodziłam i ch Zobacz więcej
Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 Zobacz więcej
Składniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,l Zobacz więcej
Fasolka po bretońsku? Podobno na Półwyspie Bretońskim potrawa taka nie jest znana :). Spotkałam się też z nazwą fasolka po portugalsku. Może więc jednak bardziej na zachód...? A może jest tak, jak z p Zobacz więcej