Przepis na jerusalem ottolenghi

"Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi to moja ulubiona książka kucharska. Mogłabym wypróbować wszystkie przepisy, które zawiera. I pewnie bym się nie zawiodła. Polecam Wam dziś 2 z niej przep Zobacz więcej
Ostatnio trochę czasu spędziłam na studiowaniu książki, którą już Wam przedstawiałam - "Jerusalem". Tym razem jednak  czytałam ją pod kątem przygotowań do wyjazdu. Wracam za tydzień, mam nadzieję, że Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
Książki kucharskiej Jerusalem nikomu już chyba nie trzeba polecać, została uznana za jedną z ciekawszych pozycji na rynku książek kucharskich minionego roku. Ta  książka to prawdziwa kulinarna przygod Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Przybierzeli z Jerusalem

Przybierzeli z Jerusalem 176

"Jerusalem" Książka miała swój debiut w zeszłym roku ale dopiero niedawno trafiła w moje ręce. Dwóch autorów: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, obaj pochodzący z Jerozolimy.  Poznali się dopiero w Londy Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Good morning Monsieur Ottolenghi

Good morning Monsieur Ottolenghi 277

Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również prezent Zobacz więcej
Wybraliśmy się do parku w poszukiwaniu pierwszych oznak wiosny. Nie ma tego zbyt wiele, no, ale coś tam już drgnęło, coś odpuściło. Być może z powodu tej przedłużającej się zimowej deprechy mam ochotę Zobacz więcej
Chyba przegapiłam w tym roku właściwy sezon na granaty. Są jeszcze w sklepach, ale widzę, że z tygodnia na tydzień ich ceny rosną. Żeby nie stracić okazji, kupiłam dwie sztuki. Dwie piękne sztuki, jak Zobacz więcej
wydawało mi się, że z cymesem nie mam żadnych ani doświadczeń, ani wspomnień. Myślałam, że znam go tylko i wyłącznie z książek, albo najwyżej z opowieści znajomych. Te opowieści notabene, bez używania Zobacz więcej
Czytam jej bloga od początku. Wiem, że jej post jest już gotowy. Pisała go długo, pieczołowicie wygładzając szczegóły. Zrobiła  piękne zdjęcia. Ja siadam w ostatniej chwili i naprędce sklecam swoje zd Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je wypróbować Zobacz więcej
Kiedy z nieba leje się żar... ... i jedyne, o czym marzę to cień i szczypta chłodnej zieleni... ... (najlepiej w sąsiedztwie wody)... ... ostatnie, czego pragnę, to uruchamianie piekarnika. Dlatego po Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Pieczona dynia z Jerusalem

Pieczona dynia z Jerusalem 119

Są takie potrawy, które przyrządzam z ciekawości. Są takie, które robię po to, żeby wykorzystać do końca pewne składniki. Są też takie, po których nie spodziewam się żadnych fajerwerków. Danie, które Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Ryba z Jerusalem

Ryba z Jerusalem 156

Robiłam kiedyś podobną rybę, według dość prostego przepisu i bardzo nam smakowała. Dlatego z ciekawością wypróbowałam recepturę z książki Jerusalem. Ta wersja wymaga nieco więcej zachodu, ale w rezult Zobacz więcej
        Na moim blogu zagości kilka  przepisów ze wspaniałej książki JERUSALEM, autorstwa Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi, która ukazała się nakładem wydawnictwa DORLING KINDERSLEY.  Książka która Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Pieczony bakłażan z granatem

Pieczony bakłażan z granatem 313

Jeden z najbardziej popularnych przepisów Yotama Ottolenghi, pochodzący z książki Jerusalem. Bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie o orientalnym smaku. Dość lekkie, bardziej sprawdzi się jako przys Zobacz więcej
Składniki: pęczek szpinaku (ewentualnie szpinaku i botwiny) cztery jaja 200g jogurtu greckiego duży ząbek czosnku (roztarty z solą) oliwa sól dwie łyżki masła pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczk Zobacz więcej
Dominika / Nóż i Widelec
Dominika / Nóż i Widelec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nóż i Widelec
Helbeh

Helbeh 144

Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
Któraś z jego książek zawsze jest w pobliżu, leży przy moim łóżku, albo w torbie. Inna zazwyczaj nie wychodzi poza kuchnie, by być blisko miejsc kuchennych zbrodni. Gdyby próbować zdefiniować Ottoleng Zobacz więcej
Mam nowe postanowienie. Wynika ono z mojej skłonności do chomikowania. Tym razem rzecz się tyczy przepisów zgromadzonych w czeluściach twardego dysku, zaznaczonych w książkach kucharskich, powycinanyc Zobacz więcej