Przepis na jeżyny z owsianą kruszonką

Zapraszam dzisiaj na cudowne, letnie owoce zapiekane pod owsianą kruszonką z nutą kokosa i cynamonu. Przepyszne słodko-kwaśnepołączenie! Idealnie sprawdzi się jako leniwe śniadanie lub deser. Zobacz więcej
Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale za także za to, że dostarcza nam mnóstwo pysznych owoców. Idę na targ a tam uśmiechają się do mnie brzoskwinie, morele, jeżyny a śliwki mrugają Zobacz więcej
Sezon jeżynowy w pełni, czas na owoce pod chrupiącą kołderką. Kwaskowe owoce pod słodką kruszonką złożoną z płatków owsianych, migdałowych oraz ziaren słonecznika. Mówiłam że będzie chrupiąco ;) Zobacz więcej
MartaM
MartaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Desernik
Cynamonowa krajanka owsiana z jeżynami

Cynamonowa krajanka owsiana z jeżynami 74

Sezon na jeżyny trwa, więc nie mogę nie upiec czegoś z tymi owocami, tym bardziej, że będąc ostatnio u babci na działce zerwałam prawie 1,5 kg tych czarnych pyszności. Oczywiście najlepsze są te w Zobacz więcej
Owoce pod owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym. Składniki na 4 porcje: 135 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych Zobacz więcej
Babcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem Zobacz więcej
Prosty, szybki i na dodatek całkiem zdrowy deser – owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, to pełnia letniego smaku pod chrupiącąwarstwą. Najlepsze będąmaliny, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, morele, Zobacz więcej
Lekki, zdrowy, owocowy deser z dodatkiem płatków owsianych. Lubię jeść go na śniadanie zamiast owsianki. Przygotowuję go wieczorem, wkładam do lodówki, a rano tylko wstawiam na 15 minut do piekarnika. Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Plate
Crumble czyli kruszonka z jeżynami.

Crumble czyli kruszonka z jeżynami. 137

Kiedy byłam mała, miałam listę smakołyków, których obiecywałam sobie duże ilości, kiedy dorosnę. Domowy ajerkoniak. Próbowałam go opuszkiem palca tak długo, aż w małym kieliszku widać było dno. Ciepłe Zobacz więcej
Wiecie co? To chyba najlepszy deser, jaki ostatnio zrobiłam. Prosty, nieskomplikowany, szybki... Słodko-kwaśny (z przewagą tego drugiego smaku), chrupiąco-rozpływający się w ustach. Pełen przepysznych Zobacz więcej
Tak kruchych i delikatnych babeczek w życiu nie jadłam, aż do tej pory! Przyjemnie słodkie z malinową niespodzianką w środku, lekkie i orzechowe w smaku. Pachnące latem i przypominające wakacje u Zobacz więcej
Jak nagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny Zobacz więcej
Wracając do Czech przytargałam ze sobą mnóstwo warzyw i owoców z ogrodu i z bazarku. Wczoraj zniknęły ostatnie borówki amerykańskie, ale część cukinii i papryk jeszcze czeka na swoją kolej w kuchni. W Zobacz więcej
Od kilku dni tkwię w labiryncie spraw do załatwienia na wczoraj, w plątaninie słów do przetłumaczenia na jutro i zamęcie codzienności. Co wyściubię poza tę gmatwaninę czubek nosa, to mnie Zobacz więcej
W okresie upałów lubię wstać wcześnie rano, jest chłodno, cisza. Wtedy mogę pozwolić sobie na włączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam Zobacz więcej
To jest właśnie ten moment kiedy są wszystkie owoce i wszystkie trzeba jeść naraz, bo zaraz ich nie będzie. Kocham sezonowość, ale czasem mnie to frustruje - jeszcze nie najadłam się czereśni, a już Zobacz więcej
Niedawno skusiłam się na suflet wypatrzony w Masterchef Australia , Masterclass. Nie wiem czy jeszcze byłoby możliwe odtworzenie przepisu gdyż od dłuższego czasu nie widuję na targu rabarbaru ale Zobacz więcej
Składniki: CIASTO: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 170 g margaryny 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Wykonanie: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do margaryny Zobacz więcej
Po świątecznym - środowym obiedzie przyszła pora na deser... I tu w ruch poszły moje ukochane jeżyny. Przepis dodaję do akcji: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli Zobacz więcej
Ania: W środku zimy zasmakować lata? To możliwe w przypadku tego deseru. Wystarczy mieć zamrożone jeżyny i można przystąpić do gotowania. Kris: Jeżyny z owsianą kruszonką bardzo dobrze smakują z gałką Zobacz więcej