Przepis na kaczka

Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 3183

Pierś z kaczki przepis na soczystą i prostą kaczkę smażoną i pieczoną. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Dodatk Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki 4492

« Pyszna karkówka z grilla Czernina z kaczki Czernina z kaczuszki 1 l krwi z kaczki 2 skrzydełka z kaczki 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 selera naciowy pokrojony w paseczki 240 ml śmietany 30%  ziele angi Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach 3805

1 kaczka około 2 kg 1 cebula Oliwa 3 pomarańcze Sól Pieprz 2 łyżki miodu 1 szklanka bulionu Listki melisy Kaczkę umyć, osuszyć, ponakłuwać. Posmarować oliwą od środka i na zewnątrz, nasolić, pieprzem Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki 4866

Bardzo lubię domowe pasztety i pieczenie, a pasztet z kaczki należy do grona moich ulubionych. Według mnie jest o niebo lepszy od tego z kurczaka albo wołowo-wieprzowego. Pasztet z kaczki, przepisem n Zobacz więcej
do-eat-yourself.pl
do-eat-yourself.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do-eat-yourself.pl
Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki 8653

lip 8thPasztet z kaczki Taki pasztet to prawdziwy rarytas, a przyrządzając go samemu, znamy wszystkie jego składniki. Upieczoną kaczkę dokładnie obieramy, zostawiając same kości. Z podrobów z doda Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierś kaczki

Pierś kaczki 38088

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach 3288

Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko zmienić jej smak w oparciu o Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kaczka pieczona

Kaczka pieczona 8976

Kaczka pieczona tradycyjna po polsku z jabłkami i majerankiem Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Nap Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SePichce.pl
Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana 5098

by Witold Wildner | | Kaczka w majeranku  faszerowana jabłkami  ... na świąteczny stół. Składniki: - kaczka (1 - 1,5 kg) - kwaśne jabłka - majeranek - pieprz i sól - angielskie ziele i liść laurowy - Zobacz więcej
katarzyna_sar
katarzyna_sar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na 5
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki 7472

Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona Zobacz więcej
kasiaganc5
kasiaganc5 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Kaczka

Kaczka 4537

Kaczka, królowa polskiego stołu nie tylko tego świątecznego stołu. Pyszna kaczka musi być mięciutka, soczysta a jej skórka chrupiąca. Kaczka sól pieprz majeranek 4 jabłka Kaczkę myjemy, solimy, pieprz Zobacz więcej
Po długiej przerwie i leniuchowaniu pora wrócić do roboty ;) Na pierwszy ogień idzie kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną, palce lizać. Składniki: sprawiona kaczka o wadzę około 2 kg 3 jabłka  20 dag Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Udka z kaczki

Udka z kaczki 41352

Dobra kaczka nie jest zła ;) Składniki: 2 udka z kaczki sól pieprz oliwa masło masło klarowane majeranek Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem klarowany. Smażcie udka z kaczki. Na konie Zobacz więcej
Ciemne mięso kaczki lubię bardzo. Jest dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatny kurczak. Jednym ze sposobów na miękkie i soczyste mięso jest moczenie go w wodzie z solą. Wody musi być tyle, by całkowic Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 9482

Pierś z kaczki Cudowna pierś z kaczki z wybornym sosem śliwkowym. Poznaj smak i technikę przygotowania idealnie miękkiej i rozpływającej się w ustach piersi z kaczki. Dla 2 osób PT30M Czas przygotowan Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Kaczka

Kaczka 2789

  Składniki: 2 udka z kaczki 5 skrzydełek z kaczki 3 jabłka sól, pieprz 4 łyżeczki majeranku 1 łyżka oleju. Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, oczyścić. 2. Przygotować marynatę: łyżka oleju, sól, pi Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Kaczka  kaczka  faszerowana

Kaczka kaczka faszerowana 7287

Na naszym stole bardzo często gości kaczka, przyrządzona  na wiele sposobów, Najbardziej przez nas uwielbianą jest pieczona  kaczka nadziewana farszem mięsnym.Zapach pieczonej kaczki unosi się w całym Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Faszerowana kaczka

Faszerowana kaczka 9310

                               Taką kaczkę piekła moja mama. Teraz ja w swoim domu też czasami ją piekę. Najbardziej smakuje mi farsz ze środka kaczki. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. 1 kaczka ( 2, Zobacz więcej
czterylewerecewkuchni
czterylewerecewkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cztery lewe rece w kuchni
Kaczka

Kaczka 14164

Przyszedł i ten wielki dzień - przygotowaliśmy kaczkę! Debiut okazał się udany, dostaliśmy zielone światło do powtarzania tego przepisu. Zupełnie nie miałam pomysłu co z tą kaczką zrobić, Ł. zostawił Zobacz więcej

Ciekawostkę stanowi fakt, iż pierwsze kaczki udomowiono ponad 2500 lat temu. W Polsce proces ten miał miejsce dopiero w V wieku. Współczesna hodowla służy głównie uzyskiwaniu mięsa – rzadko jaj. Mięso kaczki charakteryzuje się wieloma wartościami odżywczymi oraz specyficznym smakiem, który wielu przypadł do gustu. Popularność owego mięsa jest także pokłosiem szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej. W efekcie, kaczka bywa bardzo częstym gościem na rodzinnych stołach, a także w ekskluzywnych restauracjach.

Dlaczego warto spożywać mięso z kaczki oraz w jaki sposób najlepiej ją przygotować? Mięso z kaczki trudno zaliczyć do rodzaju mięs dietetycznych ze względu na sporą zawartość tłuszczów. Nie przeszkadza to jednak w zachowaniu innych – cennych wartości odżywczych. Aby nie być gołosłownym warto odwołać się do liczb. Okazuje się bowiem, że na 100 g mięsa z kaczki przypada aż 250 kcal. W ramach porównania kurczak w tej samej ilości zawiera około 100 kcal, zaś indyk niespełna 85 kcal. Różnica jest widoczna gołym okiem, jednak zawartość kalorii zależy tak naprawdę od rodzaju mięsa jakiego użyjemy. Do najmniej kalorycznego fragmentu w przypadku tytułowej kaczki należy jej pierś z kaczki. Pozbawiona skóry, będącej nośnikiem tłuszczu, zawiera ona 100 kcal w 100 g, a więc jest to wartość dopuszczalna przez dietetyków. Dopuszczalna, a nawet gorąco zalecana, bo jak się okazuje to właśnie w piersi występuje spora zawartość cennego białka. Wracając do liczb – w 100 g piersi z kaczki znajduje się blisko 30 g białka, a więc jest to wartość rekordowa spośród spożywanych w naszym kraju mięs. Dzięki dużej zawartości wspomnianego białka dietetycy zalecają pierś z kaczki głównie sportowcom uprawiającym dyscypliny siłowe, lub osobom przejawiającym wysoką aktywność fizyczną. Pomimo faktu, że kaczka zbudowana jest w 30% z tłuszczów wciąż uznawana zostaje za danie wykwintne w przeciwieństwie do spopularyzowanego, a wręcz skomercjalizowanego kurczaka. Sprawdźmy zatem jakie inne właściwości kryje pod sobą tytułowy rodzaj mięsa. W ciekawy sposób o właściwościach kaczki pisze na łamach portalu poradnik zdrowie.pl jeden z ekspertów : „…Czy tłuszcz z kaczki obniża cholesterol? To działanie nie ma pokrycia w badaniach. Owszem, profil kwasów tłuszczowych jest o wiele sensowniejszy od czerwonych mięs i odznacza się podwyższoną ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Mimo to ilość tego tłuszczu w mięsie z kaczki jest zbyt duża, aby potraktować je jako produkt dietetyczny. Mięso z kaczki oczywiście może być smacznym elementem w urozmaiceniu domowych posiłków, jednak powinno się je spożywać sporadycznie.”

W kaczym mięsie występuje wiele cennych witamin z grupy B, witamina A, a także wiele wartościowych minerałów w postaci żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu.

Kaczkę można z powodzeniem smażyć, dusić, piec oraz gotować – jest to doskonały przykład dania głównego. W kuchni staropolskiej istnieje wiele przepisów serwowania kaczki, która była wówczas daniem nadzwyczaj prestiżowym, goszczącym na stołach najznamienitszych postaci. Obecnie, współcześni szefowie kuchni prześcigają się w nowatorskim podejściu do owego rodzaju mięsa, przełamując tradycyjne receptury. Do najpopularniejszych obecnie przepisów zaliczana jest m.in. kaczka pieczona z owocami – śliwkami, jabłkami, pomarańczami, tudzież w nieco bardziej egzotycznej wersji z ananasem. Do tradycyjnych wariantów zaczerpniętych z obszarów Śląska należy kaczka z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Na bazie kaczki można przygotować także ciekawe przystawki oraz sałatki z towarzystwem zarówno owoców, jak i warzyw, a także budzącą po dziś kontrowersję staropolską zupę z wykorzystaniem kaczej krwi - czernina. Ciekawą i niecodzienną propozycją na wykorzystanie kaczego mięsa są pierogi z kaczki, pasztet z kaczki, czy kaczka w cydrze.

Pozostaje mieć nadzieję, że kaczka uzyska status swej dawnej świetności, a my na nowo się w niej rozsmakujemy.