Przepis na kalmary

Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Smażone kalmary

Smażone kalmary 2561

Za oknem jesień, a ja wspominam rozkosznie leniwe wakacje w Grecji. Ten pobyt zawsze będzie mi się kojarzył z kalmarami. Jedliśmy je niemal codziennie: w panierce i bez, smażone i grillowane, złowione Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Smażone kalmary

Smażone kalmary 1450

Ja wiem, że już miało nie być w tym roku więcej potraw z Chorwacji. Jednak pojechałem tam po raz drugi, tym razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie była kuchnia, a kolega miał z Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
kalmary z grilla

kalmary z grilla 971

MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Flaczki z kalmarów

Flaczki z kalmarów 1968

Znalezienie w polskim sklepie krążków kalmarów bez panierki to nie lada wyzwanie. Jeżeli Wam się to uda przyrządźcie z nich flaczki, czyli pożywną zupę z dodatkiem świeżej włoszczyzny. Ja kupiłam zamr Zobacz więcej
Facebookugoogle+ Zobacz więcej
Ostatnio często słyszę o flaczkach z kalmarów, a lubimy owoce morza, to czemu nie zrobić, ,,flaczki'' na szczęście dla mnie nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi flakami ;-) Składniki: 250 g krążków z Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Smażone kalmary

Smażone kalmary 2466

Zaliczam się do wielbicieli owoców morza ale w domu głównie przyrządzam krewetki… Tym razem jednak coś mnie podkusiło, żeby po raz pierwszy w życiu samej przyrządzić kalmary. Kupiłam i się zaczęło… Ja Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KALMARY SMAŻONE

KALMARY SMAŻONE 3823

Świetna przekąska lub jeśli będzie ich odpowiednio dużo - rewelacyjny obiad... Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić takiego świeżego, świeży jakoś fajniej smakuje. J Zobacz więcej
IrenaB
IrenaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy od serca
Flaczki z kalmarów

Flaczki z kalmarów 2352

Bardzo lubię flaczki. Jeśli mam okazję zjeść dobrze przyrządzone, to korzystam z okazji. Tym bardziej że jakoś nie mogę się przemóc, by je samodzielnie przygotować. Wiem, że teraz nie trzeba ich gotow Zobacz więcej
Specjalnie na życzenie czytelniczki dodajemy coś z owocami morza. Dziś zdrowe flaczki bez flaczków....  czyli zupa z kalmarami :) Takie smakołyki nie są moją specjalnością, dziękuję więc za pomoc moje Zobacz więcej
foodtowarmthesoul
foodtowarmthesoul Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
foodtowarmthesoul
Kalmary smażone

Kalmary smażone 1514

Kalmary kalmarami lecz nazwą, którą używam to calamari fritti. Chyba dlarego, że spróbowałam je pierwszy raz we włoskiej restauracji, zamówione przez znajomą, z którą spędzałyśmy piękny letni wieczór Zobacz więcej
asiathinksthings
asiathinksthings Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
asiathinksthings.com
Sposób na kalmary

Sposób na kalmary 166

Smażone kalmary kojarzą mi się z dwoma miejscami. Pierwszym z nich jest restauracja Vilano w warszawskim miasteczku Wilanów. Tamtejszy kucharz robi je w taki sposób, że panierka jest prawie niewidoczn Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Smażone kalmary

Smażone kalmary 1782

Dla miłośników owoców morza. Tym razem w roli głównej kalmary. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalmarów, mąki, jajek, papryki w proszku. ½ kg kalmarów 1 szkl mąki 2 jajka szczypta papryki w p Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kalmary

Kalmary 1066

Kalmary faszerowane przepis na wybitne danie z kaszanką i kalmarami. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kalmary 09-03-2015 0 Kalmary Kalmary to bardzo smaczne głowonogi, które mogą sprawić trochę kłopotów Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Jak Oczyścić Kalmary

Jak Oczyścić Kalmary 588

inspiracje-na-kolacje
inspiracje-na-kolacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Inspiracje na kolacje
Smażone kalmary

Smażone kalmary 1457

Dzisiejsza kolacja zainspirowana będzie kuchnią śródziemnomorską. Składniki: 400 g kalmarów (pierścienie) 2 jajka mąka sól, pieprz oliwa cytryna Przygotowanie: Rozbijamy jajka do miski i dokładnie je Zobacz więcej
Baika w kuchni
Baika w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BAiKA w Kuchni
Smażone kalmary

Smażone kalmary 843

my fish day
my fish day Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Fish Day
Kalmary

Kalmary 773

Kalmary | my fishday Vademecum Kalmary Październik 21, 2014 Kałamarnice, Kalmary – to nazwa ogólna, określająca ok 300 gatunków tych głowonogów, zróżnicowanych pod względem morfologicznym i ekologiczn Zobacz więcej
basiasmietanko
basiasmietanko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La comida
Smażone kalmary

Smażone kalmary 3902

Prosto z Chorwacji :) Tutaj w knajpach najczęściej podają tylko z odrobiną panierki, nie tak jak często można spotkać np. w Polsce- w grubym cieście z wyglądu przypominające krążki cebulowe. Polecam k Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Kalmary

Kalmary 5021

Całkiem niedawno odkryliśmy sklep z hiszpańskimi produktami. Właściciele sprowadzają wszystko z Kraju Basków i sprzedają w Warszawie w całkiem przyzwoitych cenach. Po takich zakupach można do swojej k Zobacz więcej

Kalmary to potrawa egzotyczna, kusząca obietnicą wyjątkowych doznań smakowych – i to przekonanie, funkcjonujące w głowach wielu, okazuje się całkiem słusznie. Odpowiednio podane i przyrządzone kalmary stają się bowiem daniem o wyjątkowo subtelnym smaku. Jak wszystkie owoce morza, wymagają wyjątkowego podkreślenia smaku i jego wydobycia z głębi, dlatego też należy przygotowywać je z należytą uwagą i pieczołowitością, aby nie stłumić i nie przyćmić ich delikatności nadmiarem przypraw.

Jest to danie, które nie lubi zbyt dużej ilości ingrediencji, przepada natomiast za sokiem z cytryny. Kalmary bardzo dobrze odnajdą się w towarzystwie klarowanego masła, czosnku oraz pietruszki – pod względem tych upodobań mogą śmiało konkurować z krewetkami. Kalmary same w sobie są gustowną, wyrafinowaną przekąską, doskonałą jako aperitif; ich delikatny smak wspaniale zaanonsuje pozostałe dania, a ponadto wprowadzi na stół element delikatnej elegancji oraz subtelności. To obietnica szyku i luksusu, dostępnych dla każdego na wyciągnięcie widelca.