Przepis na kapuśniak

KasiaB
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
KAPUŚNIAK

KAPUŚNIAK 1033

KAPUŚNIAK - Gotuj z rodzinką - blog kulinarny Gotuj z rodzinką - blog kulinarny KAPUŚNIAK Styczeń 10th, 2014 Kasia Kategoria Obiad Tagi: zupa « SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Możesz zostawić komentarz, lu Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Kapuśniak

Kapuśniak 493

Kapuśniak, to przepyszna zupa z kwaśnej kapusty i wywaru mięsnego w tym przypadku boczku, karczku oraz wędzonej kiełbasy a także kilku podstawowych warzyw doprawionych licznymi przyprawami. Życzymy sm Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak

Kapuśniak 554

Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kapuśniak

Kapuśniak 647

Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty na żeberkach Smakujemy nie tylko jedzenia! Kapuśniak 25-09-2013 0 Kapuśniak Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty – gotowaną na wieprz Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Kapuśniak

Kapuśniak 2403

Można go ugotować ze słodkiej lub kiszonej kapusty, ja najbardziej lubię ich mieszankę. Kapuśniak musi mieć wyraźny posmak wędzonki, zatem boczek, wędzone kości i dodatek kiełbasy są wskazane. Najpier Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kapuśniak

Kapuśniak 745

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Kapuśniak Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
DomowyKucharzcom
DomowyKucharzcom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DomowyKucharz.com
Kapuśniak

Kapuśniak 353

  Kupiłam kiedyś kapustę kiszoną, chociaż jeszcze nie wiedziałam do czego ją wykorzystam. Ale ostatnio wpadłam na pomysł żeby zrobić kapuśniak, dlatego tym razem przepis na tradycyjny kapuśniak robion Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kapuśniak

Kapuśniak 1144

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z tych zup, którą robię zimową porą, by w czasach częstych zachorowań i infekcji chroniła nas przed przeziębieniem. Kiszonki są bowiem bogate w kwas askorbinowy, Zobacz więcej
Joasia R.
Joasia R. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Się Kto Może
Kapuśniak

Kapuśniak 325

Kapuśniak Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Kapuśniak

Kapuśniak 559

Zupy są stałym elementem mojego codziennego menu. Często zmieniają się sezonowo. Wraz z nadchodząca jesienią wybieram zupy gęste i rozgrzewające. Tym razem przyszła pora na pyszny, aromatyczny kapuśni Zobacz więcej
Kulinarne Zmagania
Kulinarne Zmagania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne zmagania
Kapuśniak

Kapuśniak 3342

Dzisiejszy post na szybko i zdjęć też mało :( wrzucam kapuśniak z białej kapusty. Zupa zrobiona w Thermomixie, ale do wykonania dla każdego. Składniki: 300 g siekanej kapusty białej 1 cebula 2 ząbki c Zobacz więcej
Prezydentowa
Prezydentowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak

Kapuśniak 416

                    Kapuśniak zrobiłam z okazji końca zimy, która dla mnie kończy się właśnie w lutym. I to jest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmaż Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Kapuśniak

Kapuśniak 269

Kapuśniak 26 Flares Facebook 26 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 26 Flares × Składniki: 200g żeberek wieprzowych (opcjonalnie) 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 por o Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Kapuśniak

Kapuśniak 1740

Kapuśniak - przepis Kapuśniak był jedną z tych zup mojego dzieciństwa, którą traktowałam jako karę za grzechy. I choć nadal nie jej jej zbyt często, to polubiłam ją za kwaskowaty smak i dużą ilość war Zobacz więcej
       Kapuśniak. Smaczna i pożywna zupa, może nie przez wszystkich lubiana, ale na pewno warto choćby raz spróbować. Zwłaszcza teraz, kiedy nadal zima w pełni, można pokusić się o zrobienie kapuśniak Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Kapuśniak

Kapuśniak 1590

Kapuśniak to zupa tradycyjnie przyrządzana z kapusty głowiastej świeżej lub kiszonej. Myślę jednak, że częściej gotujemy kapuśniak z kapusty kiszonej. Ja oczywiście przedstawiam wersję wegetariańską, Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Kapuśniak

Kapuśniak 324

Kapuśniak to doskonale znana przez wszystkich i lubiana polska zupa. Przyrządza się ją z dodatkiem kapusty kwaszonej, na wywarze z szyi z indyka bądź na żeberkach z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. S Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Kapuśniak

Kapuśniak 2966

Kapuśniak Składniki:  garść kiszonej kapusty( jesli kwaśna to ja odcisnąć, ale sok zachować) 3-4 małe ziemniaki 1 średnia marchew 1 mała pietruszka kawałek pora,selera sól,pieprz ziarnisty,liść laurow Zobacz więcej
iwa643
iwa643 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaKuchniaMalutka
Dietetyczny kapuśniak

Dietetyczny kapuśniak 4225

składniki 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 4 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie pieprz grubo mielony sos sojowy sól morska cebula pietruszka seler ok 1/3 sztuki Kapustę gotujemy w garneczku z Zobacz więcej

Kapuśniak jest bardzo smaczną i pożywną zupą, która charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Przygotowywany jest na bazie szatkowanej kapusty (świeżej lub kiszonej). Najczęściej do przyrządzenia kapuśniaku jako bazę wykorzystuje się wywar mięsny z żeberek lub wędzonego boczku. Równie dobrze można jednak przygotować kapuśniak w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa. Zupa ta jest szczególnie popularna na Podhalu, gdzie nazywana jest kwaśnicą. Na Pomorzu przygotowuje się z kolei szarpak. Kapuśniak nie tylko świetnie smakuje i rozgrzewa, ale także dostarcza naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych i witamin. Gównie dzięki walorom zdrowotnym samej kapusty. Szczególnie warto sięgać po kapustę kiszoną, która jest niskokaloryczna, a więc śmiało mogą po nią sięgać osoby będące na diecie. Poza tym kapusta kiszona bogata jest w witaminę C, która doskonale wpływa na naszą odporność. Kapuśniak może więc być pożywną, a zarazem lekką zupą. Wszystko zależy od dodatków i sposobu przyrządzenia kapuśniaku.

Przygotowywanie kapuśniaku należy rozpocząć od ugotowania wywaru na bazie żeberek wieprzowych, włoszczyzny, pokrojonych w kostkę ziemniaków i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy i pieprz). W międzyczasie kapustę kiszoną należy przepłukać, jeżeli jest zbyt słona, drobno posiekać i podgotować w drugim garnku. Z wywaru mięsnego wyjmujemy żeberka i włoszczyznę. Mięso obieramy, kroimy w kostkę i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż stanie się chrupiący. Następnie przekładamy go do kapusty, a na patelni po boczku podsmażamy cebulkę. Gdy się ładnie przyrumieni, dodajemy do niej mąkę. Cebulową zasmażkę dodajemy do gotującego się kapuśniaku. Całość gotujemy przez około 15 minut. W razie konieczności kapuśniak dosalamy. Należy jednak robić to ostrożnie, bo sama kapusta i boczek są już dość słone. Zupę podajemy posypaną z wierzchu koperkiem. Opcjonalnie do kapuśniaku można dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, na której gotowany był wywar. Kapuśniak możemy przygotować także na bazie świeżej kapusty. Główkę kapusty należy umyć, a następnie pokroić na cienkie paseczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę z kolei ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy do niego cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy cebulka się ładnie zeszkli, a kiełbasa przyrumieni, do garnka dodajemy kapustę, ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy (pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie, kminek). Całość zalewamy bulionem (np. drobiowym, wieprzowym). Pod koniec gotowania do kapuśniaku dodajemy zasmażkę przygotowaną na bazie podsmażonej na patelni mąki. Zamiast kiełbasy możemy w tej wersji użyć także boczku. Kapuśniak z młodej kapusty świetnie smakuje z dodatkiem koperku oraz kromką świeżego chleba.

Z łatwością możemy przygotować także dietetyczną wersję kapuśniaku. Wystarczy wywar do zupy przygotować na bazie piersi z kurczaka. Zamiast wędzonego boczku czy kiełbasy wieprzowej możemy z kolei użyć chudszej kiełbasy drobiowej. Mięsa nie obsmażamy na głębokim tłuszczu, a jedynie dusimy w bulionie wraz z kapustą i włoszczyzną. Rezygnujemy także z zasmażki. Tak przyrządzony kapuśniak jest bardzo smaczny, a zarazem lekki. Świetnie rozgrzewa i syci, dostarczając organizmowi najlepszych wartości odżywczych bez zbędnych kalorii. Kapuśniak możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej, np. z dodatkiem suszonych grzybów. Wystarczy wywar przygotować na bazie warzyw (marchewki, pietruszki, pora), które następnie należy drobno pokroić i dodać do kapuśniaku. Z kolei grzyby należy namoczyć przez minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc, następnie drobno pokroić i dodać do zupy. Wegetariański kapuśniak świetnie smakuje z przyrumienioną na ogniu cebulką oraz drobno posiekaną pietruszką. Mimo że nie zawiera on mięsa, jest bardzo sycący i treściwy. Idealny na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny.