Przepis na kapusta pekińska

6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
kapusta pekińska na ciepło

kapusta pekińska na ciepło 6099

Kapustę pekińską serwuję dość często - jest smaczna, niedroga - zwykle w formie surówek bądź sałatek. Niedawno przeglądając książkę o papryce ("Papryka", Joanna Samołuk, 1990r) natrafiłam na przepis, Zobacz więcej
Przepisy » Sałatki i surówki » Dietetyczne » Pyszna surówka z kapusty pekińskiej » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na dobre gotowanie Twoja książka kucharska LoginHasło Zapamięta Zobacz więcej
Surówka z kapusty pekińskiej VN:F [1.9.22_1171] Rating: 7.8/10 (22 votes cast) Surówki to pyszne dopełnienie obiadu. Ja uwielbiam zwłaszcza takie jak ta, z kapustą pekińską i majonezem. Składniki: kap Zobacz więcej
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Potrawa smakiem przypomina oszukane gołąbki, ale te kotleciki są bardziej delikatne w smaku. A jak dostanę młod Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska 1176

Bardzo prosta i smaczna sałatka do obiadu. Składniki tak na prawdę można modyfikować pod siebie.U mnie jest ona za każdym razem zrobiona inaczej. Składniki które nie pozostają zmienione to przyprawy,s Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paleta Smaku
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej 4991

Przyznam szczerze, że kapustę pekińską jadłam ostatnio bardzo dawno temu, a sama kupiłam... nie pamiętam kiedy. Nie wiem czemu, ale praktycznie zapomniałam o jej istnieniu - choć jest łatwo dostępna i Zobacz więcej
Kolejna lekka sałatka na bazie kapusty pekińskiej .  Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej  składniki     1 szt tuńczyk kawałki w oleju,     1 cebula,     1/2 szt kapusty pekińskiej     Sól morska- Zobacz więcej
      Składniki:   - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Zobacz więcej
My lubimy surówki obiadowe. Wiem jednak, że sporo osób kupuje już gotowe zestawy.  My jednak wolimy zawsze do mięsa przygotować jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapust Zobacz więcej
Szybka surówka z kapusty pekińskiej Piątek, 26 kwietnia 2013 do 30 min Składniki: ½ kapusty pekińskiej 1 jabłko 1 marchew 1 dymka (dosyć duża) sok z ½ cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz   Lekka, orzeźw Zobacz więcej
Makaron ryżowy z kapustą pekińską Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz nie Zobacz więcej
 Na ten przepis natrafiłam pod koniec kwietnia na portalu puszka i na początku maja postanowiłam go przygotować. Pomimo iż kapusta pekińska na ciepło może wydawać się Wam dość dziwnym i hardkorowym po Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska 964

Kapusta pekińska: typ kapusty chińskiej, której pochodzienie przypisuje się okolicom stolicy Chin – Pekinu, stąd jej używana w Polsce nazwa. W krajach anglojęzycznych stosuje się nazwę kapusta napa, k Zobacz więcej
Bigos z kapusty pekińskiej VN:F [1.9.22_1171] Rating: 5.5/10 (4 votes cast) Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu. Składniki: 200 g suchej ki Zobacz więcej
Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i s Zobacz więcej
Kapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją pol Zobacz więcej
     Jest mnóstwo wariacji na temat surówek/sałatek z kapusty pekińskiej. Jednak takiej z mandarynkami jeszcze nie robiłam i ciesze się, że spróbowałam. Przepis jest modyfikacją kilku innych znalezion Zobacz więcej
ewasylwia
ewasylwia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewusiowe smaki
Kapusta pekińska duszona

Kapusta pekińska duszona 8617

Przepis na tak podaną kapustę pekińską znalazłam na blogu Pyszna Pasja. Nigdy nie robiłam kapusty pekińskiej na ciepło, ale ten przepis mnie zaciekawił i postanowiłam go zrobić. Wyszło smacznie i na p Zobacz więcej

Kapusta pekińska zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - północnej części Chin, gdzie uprawiana jest już od V wieku. Jej obcojęzyczne przydomki również wskazują na azjatycki rodowód: chinese cabbage (ang.), Pe-tsai (fr.), Chinakohl (niem.), zaś łacińska nazwa to Brassica pekinensis. Dziś bez kapusty pekińskiej trudno wyobrazić sobie sałatkę, surówkę, czy hamburgera z popularnej sieciówki, ale w Europie stała się powszechna dopiero w latach 30. XX wieku.

Do swojego menu powinni ją włączyć ci światowi smakosze, którzy dbają o sylwetkę. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna; w jej 100 gramach znajduje się zaledwie 40 kalorii. Zalety kapusty pekińskiej docenią również ci ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę C. Ma jej ona tyle samo co cytryna. Nie każdy wie, że kapustę pekińską można jeść nie tylko jako poszatkowane, surowe lub duszone, czy smażone liście, ale też pić wyciśnięty z niej sok. Ten zaś wzmacnia odporność, pomaga usunąć nadmiar płynów (i związane z nim obrzęki!) z organizmu oraz wspiera go w walce z anemią.

Świeża kapusta pekińska ma jasne, prawie białe, jędrne i kruche liście. Nie należy jeść warzywa z brązowymi plamami. Przed zjedzeniem kapustę pekińską trzeba umyć, jej grubsze części pokroić w wąskie paski (nie należy ich wyrzucać, bo zawierają najwięcej witaminy C!) a cieńsze drobno posiekać. Tak przygotowana świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i makaronu.