Przepis na karmel

To moja pierwsza proba.. wiec nie jest idealnie dopracowane ale w smaku wyborne... To kolejne ciasto jednego z najwiekszych cukiernikow we Francji zwane Charlotte au caramel... Dosc trudne ale mysle, Zobacz więcej
chochlikikuchenne
chochlikikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chochlikikuchenne
Karmel

Karmel 444

Zawsze wydawalo mi sie ze przygotowanie karmelu w domowych warunkach to trudna sprawa- nic bardziej mylnego!♥ Sprawdza sie idealnie do lodow, sernikow, nadziewania ciast i pralinek i jako polewa, a po Zobacz więcej
Przyznam, że pierwszy raz jadłam jabłka w karmelu na jarmarku bożonarodzeniowym w Potsdamie. Pyszne, słodkie, chrupiące, lśniące... Minął miesiąc i udało mi się zrobić karmel:) po trzech próbach- przy Zobacz więcej
flowerek
flowerek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
flowerek.com-moje gotowanie
Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu 1518

VN:F [1.9.22_1171] Ten tydzień zaczynam na słodko. Mam tyle pomysłów na nowe posty, tyle przepisów w kolejce, jednak ten jakoś cały czas nie daje mi spokoju, że jeszcze nie opublikowany. Jakoś tak smu Zobacz więcej
To jest coś co znam z różnych Jarmarków itp imprez. Uwielbiam wszystkie orzechy, a laskowe już szczególnie. Tak niewiele trzeba by zrobić sobie swoje orzechy w karmelu. Nadają się do chrupania, do ozd Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Karmel

Karmel 210

Karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, kawy oraz naleśników. Najczęściej korzystam z gotowego, który regularnie przysyła mi Siostra Agata, za co serdecznie Jej dziękuję. Jakiś czas temu Zobacz więcej
Ciachomania
Ciachomania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciachomania
ORZECHY W KARMELU

ORZECHY W KARMELU 2824

Te orzechy kojarzą mi się ze świątecznymi jarmarkami i ciepłymi orzeszkami sprzedawanymi w papierowych rożkach. Jest to przepis baza i zachęcam do próbowania różnych kombinacji. Użyłam orzechów włoski Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Solony karmel

Solony karmel 812

Zrobiłam go po raz pierwszy zainspirowana kulinarnym programem telewizyjnym. Oczywiście nie wiem czy tak powinno się go przygotowywać, ale efekt jest super. Składniki:  250 g cukru 0,5 łyżeczki soli m Zobacz więcej
russkaya
russkaya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dziś mam ochotę na...
Popcorn w karmelu

Popcorn w karmelu 3207

  NIEBO W GĘBIE!!! ;) Cudna alternatywa dla wszystkich przekąsek "filmowych" - chipsów, orzeszków czy cukierków. Naprawdę, gwarantuję Wam, że nie będziecie mogli się od niego oderwać. :))) Nam baaarrr Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Orzechy w karmelu

Orzechy w karmelu 1440

  Z czym Wam się kojarzą orzechy w karmelu ? Mi na myśl przywodzą wakacje nad morzem. Nie mogę im się oprzeć przechodzą nadmorskim deptakiem. Takie orzechy można sobie przygotować w domu, i to nie tyl Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Jabłka w Karmelu na Halloween Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
humanistka
humanistka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
humanistka w kuchni
Dukanowski karmel

Dukanowski karmel 554

Karmel to coś za czym tęskni się na diecie. Otóż okazuje się, że można go jeść nawet, gdy postanowiliśmy schudnąć. Dla odchudzających się i nie …przepis. Ci nieodchudzający mogą słodzik zastąpić cukre Zobacz więcej
Arven
Arven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fuzja Smaków
Karmel, karmel, karmelizowane orzechy

Karmel, karmel, karmelizowane orzechy 1995

Przedświąteczny zapach to nie tylko igliwie, makowce i arakowy aromat wydobywający się z misek w których kręcą się serniki. Jeśli wyruszymy w plener i udamy się na jeden z wielu, tak łatwo teraz dostę Zobacz więcej
Ola Milc
Ola Milc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake with Ola
Karmel

Karmel 34

Na koniec majówki szybki przepis na karmel, czyli idealny dodatek do lodów, świeżych owoców i różnych deserów. Jedna propozycja na deser z karmelem już niedługo, a teraz zapraszam do przeczytania prze Zobacz więcej
manufakturaciastek
manufakturaciastek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Manufaktura ciastek
Karmel

Karmel 1548

Karmel Po co kupować skoro można zrobić własny i mieć pewność, że wie się co się je. Polecam domowej roboty karmel, który może posłużyć do ozdoby wielu ciast i babeczek. Składniki na sos karmelowy: 12 Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PinUpMary
Pan Karmel

Pan Karmel 333

Witam Was ! jeszcze większą gehenną i poranna mżawka i mgła przyprawia  nas o gwałtowny zawrót głowy i dreszcze . Jak temu zaradzić, kiedy nie stać nas na psychoterapeutę na jesienną chandrę ? Przepys Zobacz więcej
Ruda Kasia
Ruda Kasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pysznie u Kasi
Orzechy w karmelu

Orzechy w karmelu 1167

Składniki: ok.1 kg orzechów różnego rodzaju ( włoskie, migdały, laskowe, nerkowce), półtorej szklanki cukru, pół szklanki wody, łyżka masła, łyżka cynamonu, Cukier wysypać na dużą patelnię , dodać wod Zobacz więcej
alexandra
alexandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie na słodko
Orzechy w korzennym karmelu

Orzechy w korzennym karmelu 1644

Pyszne, aromatyczna orzeszki, idealne na bożonarodzeniową przegryzkę. Ale ostrzegam, że szybko znikają! :)Orzechy w korzennym karmelu (wg przepisu mojej Mamy)głęboki talerz orzechów włoskich (najlepie Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Domowy karmel

Domowy karmel 1002

Przyszła kolej i na mnie!  Zrobiłam domowy karmel! Hip hip hura!!! Czytaj więcej » Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Karmel

Karmel 3317

Karmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje. Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie dopuścimy do pr Zobacz więcej

Karmel to dekoracyjny dodatek do ciast i słodyczy, a także barwnik napojów typu cola, pieczywa, czekolad, a nawet... piwa. Uzyskuje się go przez podgrzanie cukru. Najbardziej popularny jest karmel mokry, czyli mieszanka podgrzewanego cukru i 1 - 2 łyżek wody. Nieco szybszy w przygotowaniu jest karmel suchy, czyli cukier przyrumieniony na patelni, bez użycia płynnego dodatku. Tu jednak należy pilnować temperatury. "Przegrzany" karmel staje się gorzki i niezdatny do użytku. Beżowa, zastygła masa, której najczęściej kosztujemy w cukierkach i na wypiekach to sos karmelowy, czyli mieszanka karmelu i śmietanki.

Karmel kojarzy się z odświętnością, czułymi spotkaniami przy cieście, sielską atmosferą, ale delektowanie się nim to zdecydowanie grzeszna przyjemność. Jest kaloryczny (382 kcal w 100 g), może popsuć zęby, a w nieuczciwie upieczonym chlebie udaje barwę żytniej mąki. Tym ciekawszy jest fakt, że dzieli swoją nazwę z Górą Karmel, na której rozmodleni pielgrzymi samotnie obcowali z Bogiem. Musiało to być doznanie bliskie spożywaniu karmelowej słodyczy, którą też niekiedy wolimy zostawić wyłącznie dla siebie.

W okresie bożonarodzeniowym karmel pojawia się jako polewa owocach i orzechach. Wystarczy jego cienka warstwa, wszak mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Skąd wynika popularność karmelu? Może z faktu, że i w kulinariach jasełka nie mogą obejść się bez swojego "diabełka", a może to właśnie słodycz karmelu najlepiej kontrastuje z wyrazistą goryczką orzecha i kwaśnym smakiem jabłkowego miąższu.