Przepis na karp

kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pieczony karp

Pieczony karp 11316

Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy Zobacz więcej
http//asiawkuchni.blogspot.com
http//asiawkuchni.blogspot.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aśka Gotuje
KARP ...

KARP ... 1819

Wspominałam Wam  niedawno  o karpiu wyłowionym   przez  wędkarza  u nas   nad rzeka!    Któregoś dnia   jechaliśmy  wzdłuż   kanału    na wycieczkę rowerowa  byliśmy światkami jak  akurat  wędkarz  wy Zobacz więcej
Aggie
Aggie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Vintage Café
Karp swiateczny

Karp swiateczny 2502

Dokladniej, karp smazony. Jest na wigilijnym stole z przyzwoitosci, bo wypada, bo taka jest tradycja... Ale jaka tradycja??? Pierwszy raz zagoscil na naszych stolach pod koniec lat czterdziestych ubie Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
karp pieczony

karp pieczony 18000

niektórzy jedzą tę rybę tylko raz w roku. my nie, choć nie w takiej formie, jak na wigilię. pieczony karp w sosie sojowym 4 dzwonka karpia o grubości 2 cm, 2 łyżki soku cytryny, 2 łyżki sosu sojowego Zobacz więcej
Sylwia Saute.pl
Sylwia Saute.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saute.pl
Karp Wigilijny

Karp Wigilijny 2238

Karp Wigilijny - Saute.pl Mapa strony Kontakt Przepisy Porady Saute.pl Przepisy Dania rybne Karp Wigilijny Przepisy Świąteczne Makowiec Ryba po grecku Tatar ze śledzia Barszcz czerwony Ciasto na piero Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Karp w galarecie

Karp w galarecie 2751

Karp w galarecie to typowo wigilijna potrawa. Nie jest skomplikowana do wykonania i bardzo smaczna. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Potrawę możecie przygotować dzień wcześniej, a zamiast Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Karp

Karp 1308

Cześć =) Karp, to jedna z moich ulubionych ryb i tradycyjna, polska potrawa, przede wszystkim wigilijna. Pomimo, że karpia jadamy zazwyczaj w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, ja staram robić się ją cz Zobacz więcej
izabela
izabela Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekielna kuchnia Izabelli
Pan Karp !!

Pan Karp !! 3551

Zapominamy o nim na codzień wogóle chyba większość z nas zapomina na cały rok ,ze istnieje taka ryba jak karp, przypominamy sobie przed świetami ... i z pośpiechem biegniemy ażeby tylko nam nie wykupi Zobacz więcej
karolagotuje
karolagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KarolaGotuje
Karp pieczony z pieczarkami

Karp pieczony z pieczarkami 4850

Bo kto powiedział, że karp jest tylko od święta? W moim domu karp jest często jadaną rybą, zawsze świeży, ze sprawdzonego źródła. Propozycja dobra zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Delikatny, so Zobacz więcej
BonAppetitMalgorzata
BonAppetitMalgorzata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon Appetit Malgorzaty
Karp w galarecie

Karp w galarecie 10026

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Karp wigilijny

Karp wigilijny 3623

Tak naprawdę, karpia lubię tylko i wyłącznie w takim, wigilijnym wydaniu.  Bez kombinowania, bez wydziwiania, udziwniania. Jak karp, to jedynie panierowany w bułce i smażony na maśle. Dla mnie najleps Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Grillowany karp

Grillowany karp 4930

Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku. Tym razem upiekłam go na grillu:) Dzień wcześniej zamarynowałam  w przyprawach. Składniki: Karp ok. 2 kg 1 op pieprzu cytrynowego Pry Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mops w kuchni
Karp w galarecie

Karp w galarecie 2848

Karp w galarecie Moja mama robiła go odkąd pamiętam i wszyscy byli nim zachwyceni. Nie jest go łatwo zrobić, szczególnie gdy samemu trzeba oczyścić karpia. Przed ostatnimi świętami ja przejęłam pałecz Zobacz więcej
Ja do tej pory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie smak Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Karp na parze

Karp na parze 2227

Na wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Karp Wigilijny Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
asiast
asiast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaczodajnia.blogspot.com
Karp wędzony na gorąco

Karp wędzony na gorąco 3477

Z góry przepraszam wszystkich, którzy nie mają dostępu do wędzarni (czyli pewnie jakieś 80% społeczeństwa;) Jednak przez wzgląd na pozostałe 20% muszę opublikować ten wpis. Muszę. Nie mogę przecież by Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Aleksandry
KARP ŚWIĄTECZNY

KARP ŚWIĄTECZNY 5746

W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie.  Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;).  Przepis mojego dziadka - Romusia :) Składniki: 1 karp 6 dużych cebul ole Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake&Taste
Karp w galarecie

Karp w galarecie 3112

Karp w galarecie to specjał mojej Mamy. Jako jedyna ma w domu odwagę "zająć się" świeżym karpiem, więc ten przepis to specjalny ukłon w jej stronę. Przy okazji mocno ją pozdrawiam!!!, to pierwsze świę Zobacz więcej
Składniki: karp 0,7 kg masło 5 dag cytryna 1 cebula 5 dag sól bulion warzywny ok. 70 ml Wykonanie:      Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na godzinę. Osuszyć ręcznikiem papierowym Zobacz więcej

Karp jest rybą słodkowodną. Najczęściej spożywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako tradycyjna wigilijna potrawa. Coraz częściej jednak zastępowany jest na świątecznym stole przez inne gatunki ryb. Karpie są rybami dość tłustymi, bogatymi w witaminy z grupy B oraz minerały (wapń, fosfor, żelazo). Poza tym karp posiada nienasycone kwasy tłuszczowe (w mniejszej jednak ilości niż ryby morskie), które zmniejszają ryzyko udaru i zawału serca. Warto więc sięgać po karpia, nie tylko w Wigilię.

Karpia możemy przyrządzić na wiele ciekawych i smakowitych sposobów. Doskonale smakuje zarówno smażony, jak i pieczony czy gotowany. Wyśmienicie smakuje np. karp pieczony w słodkiej marynacie. Rybę należy dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Z soku z pomarańczy i miodu robimy marynatę, którą polewamy karpia umieszczonego w brytfance. Całość posypujemy płatkami migdałów. Rybę pieczemy przez około 40 minut. Tak przygotowany karp nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Jeżeli wolimy bardziej wytrawne smaki, możemy karpia upiec z dodatkiem cebuli. Przed pieczeniem skrapiamy go sokiem z cytryny i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy talarkami z cebuli i polewamy stopionym masłem. Karpia pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. Najlepiej podawać go z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz sałatą.

Równie smacznym sposobem na przygotowanie karpia, choć niewątpliwie mniej zdrowym, jest usmażenie go na patelni. Najlepiej do tego celu użyć filetów lub dzwonków karpia. Przed smażeniem należy go umieścić na kilka godzin, a nawet całą noc w zalewie na bazie mleka, soku z cytryny, cukru i majeranku. Następnie karpia otrząsamy z mlecznej marynaty i panierujemy w mące albo mące, jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor. Dzięki namaczaniu karpia w mleku pozbędziemy się mulistego smaku ryby. Nie jest to jednak zabieg konieczny. Karpia możemy również usmażyć w panierce migdałowej lub z orzechów włoskich. Karp smażony świetnie smakuje z kromką świeżego chleba lub ziemniakami.

Dużą popularnością na naszych świątecznych stołach, cieszy się również karp na zimno w galarecie. Jest to też świetne danie imprezowe. Warzywa (cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler), dzwonki karpia wraz z głową ryby oraz solą i pieprzem należy gotować przez około godzinę w garnku z wodą na małym ogniu. Następnie dzwonki karpia umieszczamy w salaterce. Z wywaru wyrzucamy głowę ryby, a włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotowym wywarem zalewamy karpia i odstawiamy do stężenia. Gotową potrawę możemy przystroić plasterkami cytryny i pietruszką. Do karpia w galarecie możemy dodać także marynowane grzyby lub buraczki. Świetnie smakuje także w wersji po żydowsku – z dodatkiem rodzynek i białego wina. Jeżeli nie mamy żelatyny, możemy użyć nóżek kurzych do przyrządzenia galarety. Gotujemy je razem z tuszą karpia i warzywami przez około godzinę. Karpia możemy także umieścić w słoikach, zalać wywarem z żelatyną i zawekować.