Przepis na karp w galarecie

Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Karp w galarecie

Karp w galarecie 1150

U mnie w domu nigdy nie było tradycji ryb w galarecie – karp na Wigilii lądował na stole tylko i wyłącznie w wersji smażonej. Dlatego teraz chętnie wypróbowałam coś nowego. Tym bardziej, że ryba w tak Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli Plate
Karp w galarecie

Karp w galarecie 1532

Karpia można przygotować nawet na dwa dni przed Wigilią. U mnie karp w galarecie występuje w wersji "hardcore", czyli z łbem i ogonem. Do największych miłośników łba należy moja mama, która w pierwszy Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Karp w galarecie

Karp w galarecie 4061

Święta,Święta i po Świętach:) A ja najbardziej lubię przygotowania do nich...sprzątanie,pieczenie,gotowanie,ubieranie choinki...Wieczerzy Wigilijnej nie potrafię wyobrazić sobie bez karpia w galarecie Zobacz więcej
Karp kojarzy się Polakom z tradycją, Wigilią i Bożym Narodzeniem. W naszym domu bez karpia w galarecie nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej, nie dlatego, że tak wypada, ale dlatego, że go lubimy, m Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Karp w galarecie

Karp w galarecie 2748

Karp w galarecie to typowo wigilijna potrawa. Nie jest skomplikowana do wykonania i bardzo smaczna. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Potrawę możecie przygotować dzień wcześniej, a zamiast Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Karp w galarecie

Karp w galarecie 1765

To jest przepis na karpia takiego, jakiego zawsze robi moja Mama, i którego bardzo lubię. 1 karp – 1,5-1,8 kilograma, 1 kilogram cebuli, 0,2 kilograma rodzynek, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pie Zobacz więcej
kasiaaaa24
kasiaaaa24 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję, bo lubię
Karp w galarecie

Karp w galarecie 3013

  Ponieważ moja babcia pochodziła z Kresów, Wigilia u nas zawsze była inna, niż u moich znajomych. Moje koleżanki nie znały smaku kutii i dziwiły się, jak można jeść rybę w słodkawej, cebulowej galare Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Karp w galarecie

Karp w galarecie 1125

Karp w galarecie to danie typowo wigilijne, ale możemy je robić przez cały rok. Galareta z karpiem najbardziej smakuje, gdy do jej przygotowania nie używamy żelatyny, ale wtedy z rybą trzeba się delik Zobacz więcej
Karp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, al Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Karp w galarecie

Karp w galarecie 573

Wszyscy zapewne czujemy już przedświąteczną atmosferę. Kilka osób zasugerowało mi, żebym pomyślał o rozpoczęciu serii publikacji z potrawami świątecznymi. Potrawy z tegorocznej Wigilii i Bożego Narodz Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Karp w galarecie

Karp w galarecie 7151

Składniki: 1 wyfiletowany karp średniej wielkości (ok. 1 kg) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4-5 listków laurowych 8 płaskich łyże Zobacz więcej
Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mops w kuchni
Karp w galarecie

Karp w galarecie 2848

Karp w galarecie Moja mama robiła go odkąd pamiętam i wszyscy byli nim zachwyceni. Nie jest go łatwo zrobić, szczególnie gdy samemu trzeba oczyścić karpia. Przed ostatnimi świętami ja przejęłam pałecz Zobacz więcej
    Karpia w galarecie poznałam dopiero, kiedy wyszłam za mąż. Nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, ponieważ byłam wychowana na karpiu smażonym i nie wyobrażałam sobie, że może go zabraknąć na Zobacz więcej
Karp w galarecie to danie, które można jeść do woli. Smaczna ryba przygotowana w ten sposób jest idealną potrawą dla osób na diecie. Zawiera minimalną liczbę kalorii. Informacje w jaki sposób pozbawić Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Karp w galarecie

Karp w galarecie 1539

Karp w galarecie Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Nowości w mojej biblioteczce kulinarnej w Grudniu ... Karp w galarecie           Świetnego Karpia w galarecie przygotowuje mój teść i to je Zobacz więcej
Karp w galarecie to jedno z tradycyjnych i bardziej znanych dań wigilijnych. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Obecnie można kupić karpia pokrojonego. Jeśli jednak będziecie sami przygotow Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake&Taste
Karp w galarecie

Karp w galarecie 3112

Karp w galarecie to specjał mojej Mamy. Jako jedyna ma w domu odwagę "zająć się" świeżym karpiem, więc ten przepis to specjalny ukłon w jej stronę. Przy okazji mocno ją pozdrawiam!!!, to pierwsze świę Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Karp w galarecie

Karp w galarecie 566

Karp w galarecie ALBA - BLOG KULINARNY Ostatnie wpisy Karp w galarecie Pasztet domowy Ciasteczka świąteczne Łosoś pieczony Sos żurawinowy Sernik piernikowy Pieczeń wieprzowa Pierś z kurczaka w sosie . Zobacz więcej
BonAppetitMalgorzata
BonAppetitMalgorzata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon Appetit Malgorzaty
Karp w galarecie

Karp w galarecie 10024

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) Zobacz więcej

Karp w galarecie znany jest głównie pod dwoma postaciami. Jako danie, które za czasów PZPR przywędrowało do nas z Czech oraz jako karp po żydowsku, który jest jednym z tradycyjnych dań wigilijnych Żydów.

Karp w galarecie był kiedyś przygotowywany tylko w zamożnych domach i charakteryzował się wykwintnością i fantazyjną formą. Obecnie potrawa często gości na polskich stołach, choć głównie w okresie bożonarodzeniowym. Aby zrobić dobrego karpia w galarecie, trzeba kupić świeżą rybę, hodowaną w warunkach maksymalnie neutralizujących charakterystyczny posmak tej ryby. Pomóc może również moczenie karpia w wodzie z solą lub w mleku. Karp w galarecie będzie idealny, jeśli rybę podgotujemy w wywarze warzywnym z przyprawami, plastrami cytryny, natką pietruszki oraz tymianku i rybich łbów. Ryba powinna być jedynie delikatnie przykryta wywarem i gotowana na małym ogniu.


Karp w galarecie powstaje ze sklarowanego białkiem rosołu rybnego oraz niewielkiej ilości żelatyny, gdyby wywar okazał się mało nasycony naturalnymi składnikami żelującymi. Oczywiście każdy zna modyfikację tej tradycyjnej potrawy. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie nie zawodzi, a pozwala na zastosowanie własnych pomysłów na urozmaicenie tego dania. Zachęcamy więc do prób przygotowania karpia w galarecie. Zebrane przepisy mogą okazać się prawdziwą inspiracją!