Przepis na kartacze

maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Kartacze

Kartacze 576

   Przyszła pora na obiecane kartacze. Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić". Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko. Przystępujemy do pracy. Obieram Zobacz więcej
Joja
Joja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój kulinarny notatnik w obrazkach
Kartacze z serem

Kartacze z serem 2132

KARTACZE Z SEREM Poniżej przepis na polską kresową potrawę, ale nieco odmienioną, ponieważ z serem. Zwykle kartacze robi się z mięsem, jednakże moje ulubione są właśnie z serem. Występują czasem pod i Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
GastroMonia
Kartacze

Kartacze 700

Kartacze Są niesamowite w smaku. Te sklepowe nie mają z nimi szans! I mimo, że są pracochłonne nie ukrywam, to warte tej pracy:) Składniki: 3 kg ziemniaków,  1/2 - 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy j Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Kartacze

Kartacze 1388

Kolejny przepis z cyklu Smaki Podlasia na portalu KobiecyBialystok.pl. Kartacze jedna z najbardziej popularnych potraw północnego Podlasia. Pochodzące z Litwy, gdzie od swojego kształtu są nazywane ce Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Kartacze

Kartacze 1076

Kartacze to jedna z najbardziej popularnych, tradycyjnych potraw w województwie podlaskim. Na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane już w 2005 roku. Robi się je z ciasta ziemniaczanego, zaś far Zobacz więcej
Składniki: ziemniaki 2,5 kg mąka pszenna ok. 25 dag sól, pieprz jajo 1 ugotowane mięso mielone ok. 70 dag cebula boczek lub słonina na skwarki Wykonanie:      Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, prz Zobacz więcej
porcelanowa
porcelanowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kresowa panienka
Kartacze

Kartacze 651

          Kartacz. Sam smak Suwalszczyzny. Smak mego dzieciństwa. Pierwsza rzecz z którą kojarzy mi się Suwalszczyzną. Chociaż w sumie identyczne uczucia mam do sękacza. ;]           Ile kucharek, tyl Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Kartacze

Kartacze 1497

Lasagne ze szpiankiem » Kartacze  „Kartacze to tradycyjna potrawa kuchni podlaskiej. Są one bardzo popularne w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowata pyza w której masa mączno – ziemniaczane Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Kartacze

Kartacze 527

Kartacze podlaskie, bo o nich dzisiaj napiszę, są trochę pracochłonne ale warte zachodu. Od pewnego czasu miałam ochotę zjeść takie pyszne, z mięsem i koniecznie okraszone stopioną słoniną i boczkiem. Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Kartacze vel Cepeliny

Kartacze vel Cepeliny 1683

Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Kartacze.

Kartacze. 1890

Potrawa bardzo pracochłonna, ale tania i wyśmienita. Z przepisu wychodzi ok. 15 kartaczy. Składniki: 5 kg ziemniaków (waga przed obraniem). 1 jajko 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g mięsa miel Zobacz więcej
Maria Zys
Maria Zys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.wysmienity.blogspot.com
Kartacze

Kartacze 1007

Pierwszy raz kartacze jadłam dopiero niedawno i żałuję, że nie odkryłam ich wcześniej. Robi się je pół na pół z surowych i ugotowanych ziemniaków w środku z mocno doprawionym farszem z mięsa mielonego Zobacz więcej
Moje Małe Czarowanie
Moje Małe Czarowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kartacze

Kartacze 897

Kartacze czyli potrawa regionalna popularna w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty bądź kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego a na zewnątrz z Zobacz więcej
Kuchnia Leonków
Kuchnia Leonków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LEONKI GOTUJĄ
KARTACZE

KARTACZE 864

Zapewne nie wszyscy z Was znają to danie.  'KARTACZE, także cepeliny i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny sk Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Kartacze

Kartacze 1301

Bałam się, ale zrobiłam. Nie były trudne, więc polecam. Na chłodniejszy dzień to dla mnie idealne comfort food :) Kartacze: 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (najlepsze są te „stare” – zimowe Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 494

Potrawa ta, podobnie jak kakory, przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moj Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Kartacze

Kartacze 557

Litewskie kluski z mięsem czyli kartacze. Nic tak nie wzbudzało przerażenia w wojskach historycznych armii jak kartacze. Pociski budziły strach swoją bezwzględną skutecznością. W dzisiejszych czasach Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Kartacze

Kartacze 1175

Danie pochodzi z rodzinnych stron mojego męża- Suwalszczyzny. To duże kluchy z mięsem okraszone boczkiem. Oczywiście musiałam szybko dowiedzieć się jak je robić, żeby mąż poczuł szczyptę swojego rodzi Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Kartacze

Kartacze 2244

Składniki: - 350g mielonego mięsa - 2 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 20 dag surowego boczku - majeranek, sól, pieprz - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Zie Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kartacze

Kartacze 3574

Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny - nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego kształ Zobacz więcej

Kartacze są potrawą regionalną na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Mówi się, że kartacze są polskimi cepelinami, które jada się na Litwie. Porównywane są również z pyzami ziemniaczanymi. Wszystkie trzy potrawy są tanie, sycące i wymagają znacznych nakładów pracy, ale ich smak wynagradza wszystkie starania.

Czym więc są kartacze? O tej potrawie powstały opracowania naukowe. Jeden z najważniejszych wywodów mówi, że kartacze są owalne i przypominają wyglądem pocisk, cepeliny zaś są jak miniaturowe sterowce, a więc wrzecionowate. Pyzy z mięsem niezmiennie są okrągłe i znacznie mniejsze niż wcześniej wymienione kluski. Wszystkie robione są z surowych ziemniaków z dodatkiem soli, odrobiony mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i jajka. Robiąc kartacze, trzeba zwrócić głównie uwagę na rodzaj ziemniaków. Niektóre przepisy mówią, że kartacze robi się z mieszanki ziemniaków ugotowanych i surowych, ale nie pomoże to w uzyskaniu wyjątkowego smaku kresowych klusek. Ziemniaki koniecznie muszą być mączyste, w typie C lub BC. Młode ziemniaki lub ziemniaki odmian przystosowanych do gotowania mają w sobie za mało skrobi i mogą nie związywać się dostatecznie dobrze, aby kartacze miały swoją charakterystyczną strukturę i sprężystość ciasta.

Robiąc kartacze, według dawnych opracowań, trzeba również dobrać odpowiednie mięso na farsz. Idealne kartacze nadziewane są mięsem wieprzowym z karkówki lub łopatki. Mięso gotuje się do połowy miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i pieprzem. Tak podgotowane mięso trzeba zmielić, podprażyć na patelni z cebulą i przyprawami, i dobrze wymieszać z odpowiednią ilością bulionu, pozostałego po gotowaniu mięsa. W tym samym bulionie obgotowujemy również kartacze. Z uwagi na to, że kluski są duże i mają sporo ciasta, ich gotowanie jest długie, ale powolne. Opracowania twierdzą, że najlepsze kluski wychodzą w wyniku dwugodzinnego „pyrkania” na małym ogniu. Wystarczy jednak uformowane kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 30 min. Po tym czasie gorące jeszcze kartacze, wyłożone do wielkiej misy, podaje się z krojonym w kostkę, smażonym, wędzonym boczkiem i cebulą.

Kartacze z mięsem były kiedyś gotowane jedynie na święta. W większości kresowych domów przygotowywało się kartacze z serem, najlepiej tłustym twarogiem samodzielnie przygotowanym z mleka, z porannego udoju krów wypasanych na suwalskich pastwiskach. Do twarogu dodawana była cebula oraz zioła. Inne przepisy podają, że jesienią idealnym nadzieniem kartaczy były kurki, maślaki, podgrzybki, a nawet prawdziwki, często zmieszane, drobno pokrojone, doprawione solą i pieprzem, i podsmażone na maśle, a potem dobrze odparowane, aby nadzienie nie było zbyt wodniste.

Obecnie, nawet na Podlasiu, podaje się nowoczesne wersje kartaczy z gęsiną, mięsem kaczym czy z jesiotra. Wersje jarskie opierają się na pieczarkach i kiszonej kapuście. To dowodzi, że choć tradycyjne danie jest niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne, można tworzyć własne wariacje na jego temat. Znając podstawy wyrobu prawdziwych kartaczy, każda ich wersja będzie udana.