Przepis na kebab

stopka
stopka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
sałatka kebab

sałatka kebab 7940

Moja wersja bardzo znanej i smacznej sałatki kebab.  Zrobiłam ją na kolacje ze znajomymi i wszyscy byli zachwyceni. Składniki: Duża pierś z kurczaka. pół kapusty pekińskiej ogórek świeży cebula, puszk Zobacz więcej
anekbu
anekbu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mania Gotowania
Kebab z mięsa mielonego

Kebab z mięsa mielonego 4784

Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas Zobacz więcej
nastusia81
nastusia81 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkosze podniebienia
SAŁATKA KEBAB

SAŁATKA KEBAB 4089

Jedna z moich ulubionych:) Prosta, szybka w wykonaniu, smaczna, a przecież o to właśnie chodzi:) Każdy ma na nią swój sposób. Ja nie mieszam składników, a układam je warstwami, czego nie może zrozumie Zobacz więcej
Ivka
Ivka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ivka w kuchni
Kebab

Kebab 2902

Macie tak czasami, że ogarnia Was twórcza niemoc? Przepisów piętrzą się stosy, a Wam za nic nie chce się wejść do kuchni? Marzy mi się wtedy, że ktoś za mnie ugotuje, usmaży czy upiecze przepysznego d Zobacz więcej
Sałatka Kebab - Gyros Warstwowa Taką sałatkę najbardziej uwielbiamy z chrupiącą, ciepłą bagietką ;) Nic dodać nic ująć ;) Składniki na Sałatkę Kebab - Gyros: - 2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Wieprzowe kebaby na patyku

Wieprzowe kebaby na patyku 2725

Kebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny.Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Zobacz więcej
meg
meg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przesmacznie.blogspot.com
Kebab

Kebab 1977

Miałam straszną ochotę na kebab, nie miałam jednak ochoty wychodzić z domu :),lenistwo wygrało hehe. Pewnego dnia wpadli znajomi i wymyśliliśmy, że sami sobie zrobimy kebaby w domku :). Poszukałam w n Zobacz więcej
luna760001
luna760001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea(u)ty kitchen
Kebab

Kebab 2147

Ten przepis również dostałam od P. Ilony Kowalskiej. Przepis jednak troszkę uległ modyfikacji i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Kebab jest na prawdę pyszny, chociaż ja nawet nie jadłam Zobacz więcej
Gruszki na wierzbie
Gruszki na wierzbie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruszki na wierzbie
Kebab

Kebab 705

Kebab, najogólniej rzecz ujmując, to potrawa kuchni orientalnej. Istnieje ponad dwadzieścia odmian kebabów, w zależności od miejsca, w którym są one robione, rodzaju mięsa i sposobu podawania.  Tradyc Zobacz więcej
wioletaperkowska
wioletaperkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wybornesmaki
Domowy kebab

Domowy kebab 1887

Przepis na domowy kebab był wyróżniony w gazetce Przyślij Przepis. Powszechnie wiadomo, że fast foody są niezdrowe. Dlatego zamiast jeść na mieście , polecam zrobić domowe kebaby. Pełne warzyw, do teg Zobacz więcej
nasze_kucharzenie
nasze_kucharzenie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nasze_kucharzenie
Kebab

Kebab 1839

Dziś na obiad był kebab... Niestety nie mam zdjęć całości, bo aparat odmówił posłuszeństwa. Podawałam go na talerzu z domową pitą do przegryzania, był też domowy sos czosnkowy, mięsko, poszatkowana ka Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Sałatka Kebab

Sałatka Kebab 3020

Niedawno proponowałam Wam Domowy Kebab z Kurczaka, teraz mam dla Was zdrową Sałatkę Kebab na szybki obiad lub kolację. Tak jak w poprzednim przypadku - bez rożna nigdy nie będzie to prawdziwy kebab, a Zobacz więcej
Turecki kebab - Adana Kebab Podczas mojej ostatniej tureckiej wyprawy zasmakowałem w tureckim kebabie. Ale nie chodzi mi tutaj o klasyczny "polski kebab" ścinany z wielkiej beli. Moje kubki smakowe sp Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Kebab na patyku

Kebab na patyku 1718

Przepisy z wieprzowiny, Przepisy z wołowiny, Surówki 2013/11/08 , Gosia Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobi Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Sałatka kebab

Sałatka kebab 2540

Poleca: Krolcia Fot. Krolcia Chyba można napisać, że to zdecydowanie tradycyjna sałatka kebabowa. Tak jak u naszych rodziców nieśmiertelna była warzywna z majonezem, tak teraz większość imprez nie obe Zobacz więcej
Kebaby z mięsa mielonego VN:F [1.9.22_1171] Rating: 6.2/10 (5 votes cast) Kebaby do obiadu podajemy z frytkami i surówką. Można również podać jako przekąskę z sosem czosnkowym. Składniki: 1 kg mięsa m Zobacz więcej
PaulinaS
PaulinaS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe odżywianie
Kebab dietetyczny

Kebab dietetyczny 3197

Ostatnio był chlebek pita, więc dziś będzie szybki i prosty sposób na skomponowanie lekkiej i zdrowej wersji kebaba. Tak skomponowany kebab z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu (przede wszystkim z uw Zobacz więcej
Facet z nożem
Facet z nożem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Facet z nożem
Szisz! czyli kebab czyli kefta

Szisz! czyli kebab czyli kefta 1588

Szisz! czyli kebab czyli kefta ...czyli kafta, czyli kofta - bo transkrypcji jest co niemiara. Kefta to w całym świecie arabskim po prostu mięso mielone - po prostu mięso, cebula, pietruszka i przypra Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kebab.

Kebab. 1711

Danie główne w mojej prezentacji na konkurs Siemensa to libijski kebab, bo przypominam, że gościna była w libijskim stylu. Kebab. 1/2 kg  czerwonego mięsa mielonego 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kolendry Zobacz więcej
natka2303
natka2303 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z miłości do gotowania
Sałatka kebab

Sałatka kebab 12817

Wszyscy ją znają i chyba wszyscy ją jedli. Ta sałatka to klasyka wielu studenckich imprez ;) Darzę ja sentymentem i czasem nachodzi mnie ogromna ochota, by znów poczuć jej smak. Przepis od przyjaciółk Zobacz więcej

Kebab jest potrawą wywodzącą się z tradycyjnej kuchni arabskiej. Istnieje wiele odmian kebaba, którego nazwa oznacza „obracające się pieczone mięso”. W Turcji najczęściej przyrządza się go na bazie baraniny, cielęciny lub drobiu, ale nigdy wieprzowiny ze względu na sposób odżywiania się muzułmanów. Mięso do kebaba piecze się na specjalnym pionowym ruszcie i serwuje z dodatkiem surówki oraz sera. Współcześnie danie to stało się potrawą typu fast food. Można dostać je m.in. w barach szybkiej obsługi, które zazwyczaj prowadzone są przez Turków lub Arabów. W Polsce kebab serwuje się w bułkach typu pita z dodatkiem rozmaitych sosów.

W warunkach domowych także możemy przygotować kebab. Najlepiej wykorzystać do tego celu piekarnik lub patelnię. Mięso z kurczaka lub indyka kroimy w dość cienkie paseczki i marynujemy w oliwie z dodatkiem przypraw. W sklepach dostaniemy już gotowe mieszanki ziół typowo do kebaba, jednak bez większego problemu możemy sami skomponować taki zestaw. Potrzebne nam będą, mielone lub utarte w moździerzu, następujące składniki: słodka papryka, kolendra, chilli, kmin rzymski, czosnek granulowany, cebula, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, gorczyca, kozieradka, rozmaryn, czarny pieprz, cynamon. Gotową przyprawę do kebaba przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Możemy wykorzystać ją również do innych potraw z jagnięciny, cielęciny, drobiu, a nawet wieprzowiny. Zamarynowane w oliwie i ziołach mięso wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrało smaku i aromatu. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórki (świeże lub konserwowe) i pomidory. Cebulę kroimy w piórka, a sałatę lodową rwiemy na mniejsze części. Kebab doskonale smakuje z dodatkiem sosów. Jogurt naturalny łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i solą. Drugi rodzaj sosu komponujemy na bazie ketchupu i papryczki chilli. Po 4-5 godzinach wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki i podsmażamy je na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem. Bułki typu pita podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej. Możemy użyć gotowej pity kupionej w sklepie. Chlebek pita jest po prostu drożdżowym wypiekiem, więc bez problemu możemy upiec go samodzielnie. Potrzebujemy jedynie mąki pszennej chlebowej, ciepłej wody, soli i drożdży. Ze świeżych drożdży najlepiej zrobić najpierw rozczyn. Następnie łączymy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, a następnie rozwałkowujemy je na dość cienkie placki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Placki przekładamy na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy i pieczemy przez około 15 minut, aż ładnie urosną, zaokrąglą się i zarumienią w piekarniku. Chlebek pita nadziewamy mięsem i warzywami oblanymi sosami. Domowy kebab możemy serwować na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się również podczas różnego typu spotkań towarzyskich.

Jeżeli nie mamy pod ręką pity, kebab możemy podać też w plackach tortilli, które zwijamy tak jak meksykańskie burito. Placki smarujemy wybranymi sosami, na środku układamy warzywa i mięso, a następnie zaginamy brzegi i dół tortilli tworząc kieszonkę. Sałatkę do kebaba również możemy dowolnie zmodyfikować. Świetnie sprawdzi się tutaj np. szatkowana biała lub czerwona kapusta z dodatkiem marchewki i soku z cytryny.

Aby nieco odchudzić kebab, możemy upiec mięso w piekarniku, z patyczków szaszłykowych konstruując coś na kształt pionowego rusztu. Minimum trzy długie patyczki wbijamy w połówkę sporego ziemniaka, który stanowi podstawę naszego rusztu. Następnie nabijamy kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa. Na drugim końcu „rusztu” umieszczamy połowę cebuli. Całość zawijamy folią spożywczą i jeszcze na godzinę wkładamy do lodówki. Ważne, aby mięso dość ciasno do siebie przylegało. Gotową konstrukcję w pozycji pionowej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Upieczone mięso ścinamy na cienkie plasterki. Kebaba serwujemy w chlebku pita lub na talerzu z dodatkiem frytek.