Przepis na khobez

Powiązane przepisy:

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W róż Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Khoresz Kadu

Khoresz Kadu 46

Khoresz Kadu Kulinarny aforyzm: Każdy dzień ma swój aromat. Melchior Wańkowicz Kolejne irańskie danie typu khoresz. Podaje się je z ryżem. Przepis pochodzi ze strony My persian kitchen.   Składniki: - Zobacz więcej
Na nieśpieszne niedzielne śniadanie sama prostota. Laban - czyli dobry jogurt naturalny (raczej nie taki z żelatyną w składzie... np. taki jak ten), oliwa, za'atar, dziki tymianek, mięta i pietrucha. Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Khoresz-e hulu

Khoresz-e hulu 44

« Przepis tygodnia - ... Semifreddo brzoskwiniowe » Khoresz-e hulu Kulinarny aforyzm: Samotność jest dla umysłu tym, czym dieta dla ciała. Luc de Clapiers de Vauvenargues Kolejne danie zwane w Iranie Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Żarcie
STEK Z WOŁOWINY KOBE

STEK Z WOŁOWINY KOBE 12

Stek z wołowiny z Kobe Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Żarcie
SASHIMI Z WOŁOWINY Z KOBE

SASHIMI Z WOŁOWINY Z KOBE 7

SASHIMI Z WOŁOWINY Z KOBE W Japonii hoduje się głównie bydło rasy Wagyu. Zwierzęta oznacza się nie tylko rasą ale i regionem pochodzenia tak jak wino w Europie. Najbardziej ceniona jest wołowina z Kob Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poproszedokladke
Khobz

Khobz 178

Nasz kraj słynie ze wspaniałego, ciężkiego pieczywa na zakwasie. Szczerze go uwielbiam, ale przepadam również za wszelakimi chlebkami typu „flat bread”, które są popularne w wielu innych częściach świ Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Żarcie
Wołowina z Kobe jako sashimi

Wołowina z Kobe jako sashimi 2

WOŁOWINA Z KOBE W Japonii hoduje się głównie bydło rasy Wagyu. Zwierzęta oznacza się nie tylko rasą ale i regionem pochodzenia tak jak wino w Europie. Najbardziej ceniona jest wołowina z Kobe. W roku Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Marokański chleb- Khobz

Marokański chleb- Khobz 144

Pierwsza rzecz jaką zjedliśmy w Maroku? Chleb z oliwą i oliwkami z harrisą. Niby zwyczajnie chleb..ale..zjedliśmy go w sekundę. Przemiły pan który obsługiwał naszą czwórkę, uśmiechnął się tylko spod z Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Khoresz-e sib

Khoresz-e sib 84

Kulinarny aforyzm : Miłość. Poprzednikiem każdego owocu jest kwiat. Valeriu Butulescu Kolejna irańska potrawa typu khoresz. Zawsze podaje się ją z ryżem. Tym razem z dodatkiem jabłek.   Składniki: - 5 Zobacz więcej
Kuchnia arabska jest barwna i aromatyczna. Dania tej kuchni są zdrowe, bogate w niezbędne wartości odżywcze. Składniki dań kuchni arabskiej, elementy diety bliskowschodniej, są różnorodnego pochodzeni Zobacz więcej
Za'atar w języku arabskim oznacza tymianek. W ten sam sposób określamy również mieszankę ziół powstałą z wymieszania tymianku jako głównego składnika i dodatkowych. Zielony zaatar w swoim składzie opr Zobacz więcej
Są chwile, gdy jeść się chce coś smacznego i oryginalnego, a nie ma czasu ani chęci, by w kuchni zbyt długo przesiadywać. Wówczas zapiekanka na szybko w chlebie arabskim sprawdzi się doskonale. Lubimy Zobacz więcej
Kolejnym punktem naszej podróży było Kobe. Cała trasa z Osaki na miejsce trwała dokładnie 42 minuty. Niesamowite są te Japońskie pociągi. Pomijając fakt, że Shinkansen zasuwa z prędkością ok. 300 km n Zobacz więcej
Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku Zobacz więcej
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Knafeh bjibne i orzechy Brak komentarzy: Prześlij komentarz Strona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) O autorach Wyświetl mój pełny profil N Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrą Zobacz więcej
Jedna z weekendowych kolacji zaplanowana ? Jeśli nie, to zapraszam na tradycyjne u mnie klimaty arabskie. Do pełnego szczęścia będziecie potrzebować kilka chlebków arabskich, hinduskich lub tortillę. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: