Przepis na kiełbasa domowa

Kiełbasa słoikowa (domowa mielonka) Mimo, że nigdy nie przepadałam za mielonką i tę zrobiłam na zamówienie mamy, z przyjemnością zjadłam kilka plasterków i bardzo mi smakowała - jest dobrze doprawiona Zobacz więcej
Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny  zap Zobacz więcej
aczp
aczp Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika piekarnika
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 9832

Gdyby nie akcja Gotujemy po polsku! ten wpis nie znalazłby się na tym blogu, na pewno nie teraz... Ale jak sobie pomyślałam, co w moim rodzinnym domu kojarzy mi się z typowo polską kuchnią, co pamięta Zobacz więcej
pudlas
pudlas Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PudlaS Gotuje
Kiełbasa domowa wędzona I

Kiełbasa domowa wędzona I  32003

Już od dłuższego czasu planowałem zrobienie domowej kiełbasy wędzonej. Na internecie znalazłem wiele różnych przepisów, na podstawie których starałem się wypracować coś, co będzie mi odpowiadać. Na po Zobacz więcej
Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia Zainspirowana tymi daniami postanowiłam pr Zobacz więcej
Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy: 8 kg karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cie Zobacz więcej
Czegoś takiego nie kupicie w żadnym sklepie. Mogę dać gwarancję. To co pokażę dziś, wychodzi zawsze spod ręki mojego taty i jest nie do podrobienia. Podawałam wam już przepis na kiełbaskę podsuszaną, Zobacz więcej
Domowa kiełbasa drobiowa – szynkowar Następny wyrób z szynkowara, to drobiowa wędlinka śniadaniowa. Jest prosta , nie zawiera zbyt wielu dodatków i doskonale smakuje na kanapkach lub posiekana i dodan Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Kiełbasa domowa wędzona

Kiełbasa domowa wędzona 12014

Kiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędz Zobacz więcej
 Do Świąt Wielkanocnych nie wiele dni zostało,pora przygotować różnego rodzaju wędzonki, baby ,mazurki i jaja na wiele sposobów, Najlepsza kiełbasa ze sklepu, nie zastąpi domowej wieprzowej kiełbasy z Zobacz więcej
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu 10 g św Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 16345

Moja szynka i baleron już dojrzewają do wędzenia (chyba w piątek będę wędził), więc chciałem zrobić jeszcze trochę kiełbasy, żeby uwędzić za jednym zamachem. Przeczytałem w Internecie 100 przepisów, k Zobacz więcej
adeka
adeka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nienazarty.blog.pl
Domowa kiełbasa- wędzona

Domowa kiełbasa- wędzona 12261

Domowa kiełbasa- wędzona | Nienażarty blog kulinarny Start Księga Gości Archiwum Trochę o mnie Nienażarty blog kulinarny Zapiski zakochanej w gotowaniu i jedzeniu … KomentarzeNotki     Top 5 Mistrzows Zobacz więcej
Do świąt coraz bliżej wyrób kiełbasy trwa. Dziś kiełbasa domowa wędzona na drewnie bukowym . Kiełbasa zrobiona została w jelitach  dystrybutora  www.dobrakiełbasa.pl Osłonki jelita użyte to  cienkie  Zobacz więcej
   Białą, domową kiełbasę robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Kiełbasa podwawelska domowa

Kiełbasa podwawelska domowa 3385

Kiełbasa podwawelska domowa 800 g łopatki wieprzowej200 g boczku (mój był średnio tłusty)17 g soli peklowej - ok. 3,5-4 łyżeczki1 łyżeczka cukru1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka słodkiej papryki1/ Zobacz więcej
pozytywna45
pozytywna45 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pozytywnie.smakuj.tv
Kiełbasa wiejska -domowa

Kiełbasa wiejska -domowa 7111

Już pisałam ,że dzisiejszy dzień  był bardzo pracowity, kolejny smakołyk , który właśnie przybył do domu po wędzeniu  to kiełbaska wiejska. Pychotka!!!! Po wielu próbach i błędach doszliśmy do wparwy. Zobacz więcej
Inspiracją do zrobienia kiełbasy był program, który można obejrzeć na platformie TVN, a mianowicie show o zabawnym tytule "Damy i wieśniaczki". W jednym z odcinków właśnie "dama" musiała przygotować p Zobacz więcej
ManiazPoznania
ManiazPoznania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kredens polski
Domowa kiełbasa podsuszana

Domowa kiełbasa podsuszana 6177

Czy wy też tak macie, że kiedy wybieracie się do sklepu rzeźnickiego, stajecie przed chłodziarką napchaną różnego rodzaju wędlinami i rozkładacie ręce, bo nie macie co kupić? Ja tak mam. Kiedy widzę w Zobacz więcej
Na wstępie od razu chciałam zaznaczyć, że nie jest to przepis wytrawnego kiełbasiarza ani doświadczonego w boju wędziarza :P Chciałam tylko pokazać, że jeśli macie serdecznie dość tego świństwa, które Zobacz więcej

Kiełbasa to mięso (także podroby i tłuszcz) zmielone z przyprawami i wtłoczone do jelita lub celulozowej osłonki. Głównym składnikiem na kiełbasę jest wieprzowina, chociaż nowocześniejsze (i bardziej oszczędne) przepisy dopuszczają też wołowinę, koninę, jagnięcinę, czy drób. W Polsce, ze względu na klimat, najbardziej efektywną metodą „oprawiania” kiełbasy jest wędzenie. W krajach śródziemnomorskich ograniczano się do suszenia.


Zdaniem wielu polskich konsumentów kiełbasa należy do kanonu rodzimej kuchni. Sama nazwa, znana w Polsce od XV wieku, wzięła się prawdopodobnie od prasłowiańskiego słowa „klbasa”. Być może warto mieć jednak na względzie, że naszym przodkom kiełbasa nie kojarzyła się bynajmniej z typowo polskim daniem. Dawni Polacy uznawali ją za potrawę… niemiecką i ze śmiechem dodawali, że zachodni sąsiedzi byliby ją w stanie pozyskać z każdego rodzaju mięsa.

Dziś mało kto para się samodzielną produkcją kiełbasy, a szkoda, bo wygląda na to, że jest ona jedyną gwarancją jakości tego, co kładziemy na talerz. Może warto odnowić polską tradycję, która swój najpełniejszy rozkwit przeżywała w pierwszej połowie XVIII wieku, kiedy to doświadczony szlachecki kucharz potrafił przyrządzić kiełbasę domową na 12 sposobów, a pański – na 24!