Przepis na kiszone rydze

Codziennik kuchenny
Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codziennik Kuchenny
Kiszone rydze.

Kiszone rydze. 487

Rydze dzięki temu, że są twardymi grzybami doskonale nadają się do robienia przetworów.  Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko-kwaśne. Dzisiejszy przepis przed Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 5743

W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby. Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i zamrozi Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
kiszone rydze

kiszone rydze 7

Kiszone rydze Rydz, aby się zakisił, wymaga minimum miesiąca czasu.  Trzeba wybierać rydze większe, ułożyć je na misce, sparzyć gorącą wodą,  niech w niej chwilę poleżą, aby gorycz z nich wyszła,  nas Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Kiszone rydze

Kiszone rydze 66

Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice, Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada, I dziwna, żaden owad na nich nie usiądą. Panienki za wysmuk Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Kiszone rydze

Kiszone rydze 214

W tym roku taki urodzaj na grzyby, e wprost trudno si oprze. Par tygodni temu udao nam si zebra cakiem spory koszyczek szlachetnych rydzów i postanowilimy wykorzysta stary przepis z rodzinnej szuflady Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Śledzie z kiszonymi rydzami

Śledzie z kiszonymi rydzami 634

Na naszym świątecznym stole będzie karp, łosoś i śledzie. Do przygotowania tych ostatnich wykorzystam różne przetwory, które przygotowywałam w ostatnim czasie. W tym roku po raz pierwszy robilam kiszo Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 15018

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy. Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je sm Zobacz więcej
Od ostatniego wypadu do lasu było  ciepło, do tego popadał deszcz.  Więc powinny pojawić się ponownie jesienne grzyby, czyli rydze! Mieliśmy nadzieję, że nikt nas nie uprzedzi, gdyż rydze to rarytas p Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Rydze, rydzunie!

Rydze, rydzunie! 9897

Dziś krótko i na temat. RYDZE! Czyszczenie: Pamiętajcie, najpierw płuczemy w zimnej wodzie, potem osuszamy i czyścimy delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym, blaszki - z piasku i ściółki. Potem p Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry blog dla mięsosceptyków
Smażone rydze

Smażone rydze 11656

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty czo Zobacz więcej
Zupełnie nie wiem skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Wcale nie łatwo znaleźć rydzowe grzybowisko, a i smakiem rude rydze innym grzybom nie ustępują. Rydze są świetne do kiszenia i do m Zobacz więcej
    Stuletnia drewniana willa położona na skraju Parku Zdrojowego w Wysowej. W malowniczej słonecznej kotlinie w samym sercu Beskidu Niskiego. W uzdrowisku z tradycjami sięgającymi XVIII wieku. To Sta Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rydze kiszone z solą i cebulą

Rydze kiszone z solą i cebulą 6112

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym s Zobacz więcej
Artykuł Smażone rydze z szałwią pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. To jedno z najdoskonalszych i zarazem najprostszych sezonowych dań z grzybami. Smażone rydze z szałwią wprost uwielbiam i Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 4721

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego. Składniki: 3 kg rydzy 10 średn Zobacz więcej
Obiecuję, że dziś zamykam temat rydzów. Przynajmniej w tym roku. Ostatnie kilka dni spędziłam praktycznie w kuchni. Jak co roku, wrześniowa, rodzinna impreza mobilizuje wszystkie ręce. Czyli całe dwie Zobacz więcej
"Rydze to grzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć Zobacz więcej
Żur na kiszonych rydzach gotowałam pierwszy raz. Rydze kisiłam również pierwszy raz, specjalnie do tej zupy.  Jak dotąd nie miałam okazji spróbować takiego żuru, więc byłam ciekawa efektu mojego gotow Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Kiszone rydze

Kiszone rydze 9283

Około 120 tysięcy grzybów zostało opisanych i sklasyfikowanych, jednak tych, które nadają się do tego, by przygotować z nich jedzenie jest około 1800. Już starożytni Rzymianie doskonale znali się na g Zobacz więcej