Przepis na kluski

Lady Laura.
Lady Laura. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lady Laura
Kluski na parze.

Kluski na parze. 1548

Kluski na parze. Kluski na parze , genialny pomysł , tak samo pyszne na słodko jak i na słono ,u nas w domu zdania są podzielone, ale zajadamy się nimi wszyscy.Przepis ten sam ,co tutaj  Dodaj do ulub Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Szare kluski

Szare kluski 3439

, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze można by wymien Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
kluski półfrancuskie

kluski półfrancuskie 4676

     Przeważnie jako dodatki do obiadu na zmianę występują u nas ziemniaki, kasza, ryż i makaron. Tak jest szybciej, prościej i wygodniej. Ale staram się czasem zrobić małą odmianę i wtedy jest czas n Zobacz więcej
Kruszynka
Kruszynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste, smaczne i tanie dania ;)
Kluski lane.

Kluski lane. 1300

/ Dziś postanowiłam do sosu myśliwskiego przyrządzić kluski lane. Uwielbiam je ;) Potrzebne składniki: 2 jajka, szczypta soli,  1 szklanka mleka,  2,5 szklanki mąki   Sposób wykonania: Wbijamy 2 jajka Zobacz więcej
Dynia
Dynia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biała Dynia
Kluski

Kluski 1040

Zrobimy kluski kładzione? Tak! Kluski na szybko. Jedna miska! Jeden widelec! Jeden garnek! I mało zmywania. Smaczne, proste chłopskie jadło... Porcja dla 2 osób średniogłodnych. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Szare kluski - kluski ziemniaczane

Szare kluski - kluski ziemniaczane 6515

Dawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na wrz Zobacz więcej
sylka_rafcio
sylka_rafcio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje kuchcikowo
Kluski z dyni

Kluski z dyni 1584

    Kopytka nabierają kolorów i odświętnego charakteru a to wszystko za sprawą niepozornej, pomarańczowej dyni. Możemy podać je polane podsmażoną cebulką, oliwą z  posiekanymi suszonymi pomidorami lub Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Kluski śląskie

Kluski śląskie 1473

W końcu się za nie zabrałam :) Takie kluski podaję zazwyczaj z mięsem i surówką. Składniki: 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Ugo Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Kluski ziemniaczane (kluski szare)

Kluski ziemniaczane (kluski szare) 1128

Po krótkiej przerwie i wyjeździe do kraju jakoś ostatnio trudno mi wrócić do systematycznego blogowania… nie wiem czy to ze względu na wiosnę czy na zwykłe zmęczenie… Mam nadzieję, że jednak jakoś wró Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Szare kluski

Szare kluski 1395

Składniki dla 4 osób: Kluski Okrasa Smacznego! Zobacz więcej
Aneta Klimecka
Aneta Klimecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja smaczna kuchnia
Kluski

Kluski 1051

Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Lane kluski

Lane kluski 1226

Lane kluski Lane kluski Lane kluski to u mnie smak dzieciństwa. Mama robiła je do zupy pomidorowej. Ja pomidorówkę robię zazwyczaj z ryżem, ale czasami przychodzi mi nieodparta ochota na pomidorówkę z Zobacz więcej
karonline
karonline Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-am
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane 3514

Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Kluski francuskie

Kluski francuskie 1885

Kluski francuskie – klasyka wśród klusek obiadowych. Idealne jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy klusek śląskich. Poznajcie ich sekret. Klasyczne kluski francuskie są wprost stworzone do dań z sosami. Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Kluski "rzucane"

Kluski "rzucane" 1040

Kluski te w moim domu zwane są "chmurkami "  :) Pasują do karczku w sosie , do sosu pieczarkowego i wielu innych jakie lubimy.  Można je zrobić , gdy w domu właśnie braknie  makaronu, do sklepu daleko Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
KLUSKI LANE

KLUSKI LANE 2124

Doskonałe zastępstwo makaronu, szybkie i proste do zrobienia i moim zdaniem smaczniejsze. Pasują do wielu zup u nas najczęściej z rosołem lub pomidorową. W większości przepisów kluski lane dosłownie w Zobacz więcej
dariaanna
dariaanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbiec Kulinarny
Kluski Z Mięsem

Kluski Z Mięsem 1091

Opis: Bardzo lubię ten przepis, bo prawie nic mnie nie kosztuje. Jest bardzo oszczędny, ponieważ używam do niego mięsa drobiowego (na nim przeważnie gotuję zupy) z zup, które gotuję na mięsie, a że on Zobacz więcej
Kluski ziemniaczane (szare kluski) to niekwestionowany przysmak mojego dzieciństwa. Kiedy na dworze robi się chłodniej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne potrawy ;) Zobacz więcej
jak ja kocham te kluski !! Nawet sobie nie wyobrażasz jak się cieszę że umiesciłaś ten przepis - moja mama robi świetne, ale jak jej się pytam o przepis to mi zawsze mówi na oko i jak ostatnio ( hmmm Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia dla nowicjuszy
Kluski tarte

Kluski tarte 10260

Kluski to chyba najbardziej charakterystyczna potrawa tradycyjnej polskiej kuchni. Są tak powszechne, że rzadko zdajemy sobie sprawę, jak wiele występuje ich odmian. Znamy podhalańskie haluszki, kluski czarne (także szare) z Górnego Śląska, kluski lane, czeskie knedliki, ręcznie skubane zacierki, czy włoskie gnocchi. W niektórych regionach Polski kluski nazywane są makaronem, na co w innych rozlegają się protesty, że makaron jest długi, "zagraniczny" i je się go w zupie lub jako dodatek do sosu. Kluski zaś mogą być okrągłe, płaskie, szarpane, czy w formie kopytek.

Przyjmijmy pojednawczo, że kluskami nazywamy generalnie potrawy mączne, często z dodatkiem ziemniaków i jajek. Podaje się je z mięsami, w zupach, ale mogą też stanowić danie główne. Np. kluski śląskie (w formie spłaszczonych kulek z charakterystycznym wgłębieniem) zjadamy i z pieczonym mięsem, w sosie, i solo, lekko okraszone słoniną.