Przepis na komosa ryżowa

Komosę kupiłam już dawno, ale nie miałam pomysłu co z niej przygotować. No i w końcu się doczekała swojej chwili. Mam pieczarki, marchewkę, cebulę, sos pomidorowy. A więc powstała komosa w sosie pomid Zobacz więcej
Veganbanda
Veganbanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.veganbanda.pl
Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową 467

Lekka, zdrowa sałatka z dodatkiem komosy ryżowej z musztardowym winegretem. Sałatka z komosą ryżową Wykonanie: Warzywa umieszczam w misce. Posypuję ugotowaną komosą ryżową. W szklance mieszam musztard Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
komosa ryżowa alla puttanesca

komosa ryżowa alla puttanesca 1121

Pyszna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonej papryki, czarnych oliwek, kaparów i dużej ilości natki pietruszki oraz świeżego oregano, doprawiona dresingiem na bazie filecików anchois Zobacz więcej
Bezglutenowe bułki z dodatkiem komosy ryżowej - szybkie, proste i naprawdę smaczne. Nie kruszą się, są zwarte z chrupiąca skórką. Nadają się do mrożenia. Zdrowe i pyszne domowe pieczywko. Polecam gorą Zobacz więcej
gotowaniena102
gotowaniena102 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
GOTOWANIE NA 102
Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami 2315

Przepis na zdrowe i wegetariańskie danie. Typowym mięsożercom proponuję jednak dodać chudego mięsa np.indyka lub kurczaka. PRZEPIS: na 1 porcję 40g komosy ryżowej 1 łyżka sezamu 1 pomidor 2 rzodkiewki Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In my coffee kitchen
Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową 815

Sałatka z komosą ryżową (Quinoa). Bardzo smaczna i polecana osobom, które nie jedzą mięsa. Ma w sobie  dużą zawartość białka roślinnego oraz aminokwasów. Nie zawiera glutenu więc mogą ją jeść także  o Zobacz więcej
Deser z komosy ryżowej czyli quinoi. Komosa zapiekana z owocami, z warstwą płatków owsianych i słonecznika. Doskonale smakuje na ciepło polane jogurtem. Propozycja na deser, podwieczorek lub śniadanie Zobacz więcej
Pyszny i zdrowy deser dla całej rodziny. Dla maluchów po 12 miesiącu życia. Składniki: 0,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1/2 szklanki namoczonych migdałów bez skórki 1 łyżka kakao 1 banan 3 dakty Zobacz więcej
parmelia11
parmelia11 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eko Quchnia
Komosa ryżowa z owocami

Komosa ryżowa z owocami 1451

Robię porządki w kuchennych szafkach. Już nie długo czeka nas przeprowadzka, to też powoli zaczynam wyjmować, segregować, wyrzucać niepotrzebne rzeczy  i jak to zwykle bywa przy takich okolicznościach Zobacz więcej
WegAnka Blog
WegAnka Blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia wegAnki
Kotlety z komosy ryżowej

Kotlety z komosy ryżowej 1123

Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) z dodatkiem strączków, takich jak biała fasola i czerwona ciecierzyca. Przyznam się, że pierwszy raz jadłam komosę i gdy spróbowałam jej zaraz po ugotowaniu, pomyślał Zobacz więcej
blankariot
blankariot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eatyourdream
sałatka z komosy ryżowej

sałatka z komosy ryżowej 769

Quinoa, czyli komosa ryżowa, zawiera masę szczególnie ważnych w diecie wegetariańskiej witamin i minerałów, pełnowartościowe białko roślinne i tłuszcze nienasycone. Jest produktem bezglutenowym. Międz Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Komosa ryżowa z owocami

Komosa ryżowa z owocami 1140

Komosa ryżowa (quinoa) była głównym pożywieniem Inków zwanym przez nich "królową zbóż". Nie jest ona jednak zbożem, a bliżej jej do warzyw liściowych takich, jak burak czy szpinak. Jej młode liście są Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
według przepisu
Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową 1881

Zapewne w taki upał jak dziś nie tylko ja nie mam apetytu. Żołądek jednak domaga się pożywienia więc wybrałam coś, co szybko zaspokoi głód a przy okazji nie będzie kaloryczne/ciężkie czyli kolorową sa Zobacz więcej
Komosa ryżowa to moje odkrycie z przed kilku miesięcy. Mam ją w trzech kolorach. Ta sałatka to przepis mojej amerykańskiej koleżanki, z ameryki ale nie jestem pewna z której, bo dziewczyna mieszka  tr Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co na obiad?
Komosa ryżowa z owocami

Komosa ryżowa z owocami 968

250g komosy ryżowej szklanka świeżych jagód szklanka świeżych malin dressing 250g śmietany 18% sok z połowy cytryny 4-5 łyżek miodu lipowego Komosę przelej kilka razy zimną wodą. Zalej w proporcjach 1 Zobacz więcej
Komosę ryżową odkryłam niedawno. Została ona jednak już na stałe w moim menu :) Polecam! Dzisiaj na obiad przygotowałam komosę ryżową z warzywnym sosem. Składniki: 1 garść ugotowanej komosy ryżowej 1 Zobacz więcej
Jeśli znudziła Ci się owsianka, granola lub kasza jaglana na śniadanie, komosa ryżowa (quinoa) będzie smaczną alternatywą. Wysokobiałkowa, bogata w błonnik, żelazo, witaminy C i E, Omega 3 i wiele inn Zobacz więcej
WegAnka Blog
WegAnka Blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia wegAnki
Sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z komosy ryżowej 1327

Idealny obiad dla osób, którzy nie mają dziś ochoty na gotowanie. Dla mnie na pewno :) Składniki dla 2 osób 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy 5 rzodkiewek 4 garście r Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Komosa ryżowa - przepisy

Komosa ryżowa - przepisy 17

Komosa ryżowa - przepisy Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Sosy do grilla Komosa ryżowa - przepisy                     KOMOSA RYŻOWA - PR Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Quinoa czyli komosa ryżowa

Quinoa czyli komosa ryżowa 1197

O jej istnieniu dowiedziałam się całkiem niedawno.Przytaczam kilka ciekawych informacji na temat komosy ryżowej,niebawem postaram się o kilka fajnych przepisów. Źródło:http://surawka.republika.pl/MZZ1 Zobacz więcej

Komosa ryżowa zaliczana jest do rodziny szarłatowatych. To roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. W naszym kraju spotykamy się głównie z komosą białą. Zyskała ona ogromną popularność dzięki łatwości przygotowania, gdyż wystarczy ją ugotować, by stanowiła doskonałą bazę do różnorakich dań. Komosa jest rośliną cieszącą się obecnie coraz większą popularnością. W 2013 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała ją za roślinę roku.

Komosa ryżowa jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Co ważne, roślina ta charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, a także minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Komosa ryżowa z powodzeniem może być stosowana jako zamiennik ziemniaków bądź ryżu Ciekawostką jest fakt, iż komosa ryżowa jest spokrewniona ze szpinakiem, a zatem jej liście można śmiało przyrządzać na wiele sposobów, gdyż doskonale nadają się do spożycia. Komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. pseudozbóż – roślin, które wytwarzają skrobię lecz same w sobie nie są zbożami.

Historia komosy ryżowej jest długa i przebogata, sięga dobrych kilku tysięcy lat wstecz. Najwcześniej uprawiano ją w Ameryce Południowej. W dawnych czasach komosa ryżowa stosowana była jako podstawa żywienia, a szczególnie upodobali ją sobie mieszkańcy państwa Inków. Siano ją na górskich obszarach, gdzie z powodzeniem zastępowała kukurydzę. Ze względu na trudny klimat panujący w Andach była jedną z niewielu roślin nadających się do uprawy. Z tego powodu komosa ryżowa bywa nazywana dziedzictwem Andów. Według tradycji pierwszego siania komosy ryżowej dokonywał sam władca. Wraz z dotarciem Hiszpanów do państwa Inków komosa ryżowa została wyparta przez uprawę pszenicy i jęczmienia. Obecnie chętnie wraca się do tradycji siania tej rośliny. Jest ona równie chętnie uprawiana na obszarach Ameryki Południowej jak w początkach swojej popularności. Z powodzeniem uprawia się komosę ryżową również w Ameryce Północnej oraz Europie.

Komosa ryżowa znana jest również pod nazwą quinoa (łac. Chenopodium quinoa) , bywa nazywana złotym zbożem Inków bądź złotym ziarnem Inków. Warto mieć na uwadze właściwości odżywcze tej rośliny. Posiada ona bowiem wiele pełnowartościowego białka, jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin oraz składników mineralnych. Z tego powodu komosa ryżowa może stanowić doskonałe uzupełnienie diety, wzbogacając jej i dostarczając naszemu organizmowi niezbędnych do funkcjonowania składników odżywczych. Interesującym i z pewnością godnym uwagi jest fakt, iż komosa ryżowa nie zawiera glutenu. Znakomicie nadaje się zatem do spożycia dla osób z celiakią, będących na diecie bezglutenowej. Warto pamiętać, iż białko, które zawiera komosa ryżowa, zawiera wszystkie niezbędne ludzkiemu organizmowi aminokwasy. W komosie ryżowej znajduje się również lizyna – aminokwas niezbędny dla wzrostu i odnowy tkanek. Co ważne, w komosie ryżowej odkryto obecność antyoksydantów i przypisuje się jej działanie antynowotworowe. Roślina ta powinna zatem znaleźć się w menu tych, którzy szczególnie cenią sobie dbałość o zdrowie i jego profilaktykę.


W jaki sposób przyrządzić właściwie komosę ryżową? Przede wszystkim należy pamiętać o pozbyciu się saponiny. Jest to związek chemiczny, którym pokryte są nieoczyszczone nasiona komosy ryżowej, nadające im gorzki posmak. Aby go zniwelować dobrze jest przed gotowaniem starannie opłukać nasiona pod strumieniem zimnej wody – najłatwiej zrobić to, posługując się sitem o drobnych oczkach i miarowo nim potrząsając. Podprażenie wypłukanych nasion komosy ryżowej pozwoli nam na wydobycie jej charakterystycznego, orzechowego smaku, który decyduje o niezwykłym aromacie dań przygotowywanych na bazie nasion quinoa.


Odpowiednio przygotowana komosa ryżowa może stać się wartościowym, odżywczym składnikiem dań mlecznych, sałatek, deserów oraz dodatkiem do dań obiadowych. Można z powodzeniem na jej bazie przyrządzać najróżniejsze potrawy, co sprawia, iż jest ona surowcem wyjątkowo plastycznym i wdzięcznym w kuchni. Komosę ryżową z pewnością pokochają miłośnicy nowinek kulinarnych – a ona odwdzięczy im się niezwykle korzystnym wpływem na zdrowie.