Przepis na konfitura

annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek

Konfitura z mandarynek 2284

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę. Skła Zobacz więcej
Konfitury z malin Zima to herbata, a herbata to malinowa. Najlepiej z konfiturami z malin. Uwielbiam spiżarkę Mamy, gdzie zawsze można znaleźć smakowity malinowy słoiczek. Wracam z domu obładowana tak Zobacz więcej
Uwielbiam robić przetwory z owoców...,pakować do słoiczków te pachnące kolorowe  słodkości.... musy, konfitury, dżemy, powidła i galaretki.... Konfitury z wiśni przygotowane według tradycyjnej receptu Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Konfitury truskawkowe.

Konfitury truskawkowe. 805

Klasyczna konfitura truskawkowa. Najprostsza a jednocześnie najsmaczniejsza. Należy pamiętac aby do przetworów wybierac truskawki najlepszej jakości. Twarde bez przebarwień. Pamiętajcie także o słoika Zobacz więcej
Praliné
Praliné Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino Francja Kuchnia
Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni 5493

Konfitura z wiśni Składniki: 1 kg wiśni z pestkami 800 g cukru 1/2 cytryny 2-3 łyżki miodu Wiśnie myjemy i drylujemy. Przekładamy do odpowiedniego garnka w którym będziemy je gotować. Zasypujemy cukre Zobacz więcej
Loulou
Loulou Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LouLouBlog
Konfitury wiśniowe

Konfitury wiśniowe 1611

Konfitury wiśniowe – miałam ten przepis wcześniej opublikować, gdy do kupienia były jeszcze bardzo tanie wiśnie… No cóż. Jest teraz, ale jest wart wszystkich pieniędzy wydanych na droższe w tej chwili Zobacz więcej
CośDobrego
CośDobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś Dobrego
Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni 8459

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Dlatego też w tym roku pokusiłam się o to aby zrobić jakieś przetwory z ich udziałem. Tym razem przepis na prostą konfiturę wiśniową. Składniki: - 2 kilo wiś Zobacz więcej
ruda w kuchni
ruda w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
redhead in the kitchen
Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni 4571

W moim domu rzadko robi się konfitury. Bardziej stawiamy na soki, kompoty. W tym roku jednak coś się zmieniło- w końcu mam prawie 1,5 rocznego brata ;) A wiadomo- swoje słodkości najlepsze. Składniki: Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
 KONFITURA     Z     MALIN

KONFITURA Z MALIN 4741

Konfitura malinowa to pyszny dodatek do gofrów,ciastek,naleśników itp.Sięgam po nie zwłaszcza zimową porą,wtedy najlepiej smakują również w herbatce.Sposób wykonania jest na prawdę banalny,należy je t Zobacz więcej
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej konfitury bardzo zaskoczył mnie jej smak, który zupełnie nie przypominał dyni, piękny pomarańczowy aromat, no i ten cudowny kolor który wyglądał jak... słońce zamkni Zobacz więcej
                                               Pyszne konfitury z czerwonych porzeczek Bardzo dobre  Konfitury. Ja nie mogłam się powstrzymać i już teraz otworzyłam jeden z trzech słoików.             Zobacz więcej
Konfitura z gruszek Konfitura, którą przyrządza jedna z moich sióstr (czas Was zapoznać, to ta najstarsza, Irena). W swoim kucharskim zeszycie ma przy tym przepisie trzy wykrzykniki i uwagę „pyszne!”. Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Konfitura z Dyni

Konfitura z Dyni 4377

Jak smakuje jesień? Dla mnie jesienią jest ta konfitura z dyni i połączenie jej z cynamonowymi dodatkami. Ciepłe smaki, otulone szelestem złocisto-rdzawych liści i radosnym szeptem znad filiżanki arom Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Konfitura z pigwowca

Konfitura z pigwowca 4297

 Pigwa i pigwowiec to bardzo niedoceniane w Polsce owoce, a szkoda, bo są naprawdę pyszne i zdrowe. Owoce te są pełne cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Nie bez powodu już od czas Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Konfitury z truskawek

Konfitury z truskawek 5981

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast. Składniki: - 1 kg truskawek - 400 g cukru - 1 Zobacz więcej
Aronia w słoiczku ,w postaci konfitury to pełen witamin dodatek do herbaty,deserów,ciast .. Składniki: 1 kg aronii 1 kg cukru Aronię myjemy ,wsypujemy do garnka,podlewamy 1/2 szklanki wody i smażymy n Zobacz więcej
Prosty przepis, roboty niewiele, a konfiturka wychodzi pierwsza klasa. To chyba nasza ulubiona, choć wielbimy także figową, a także dżem brzoskwiniowy. Robię taką od lat, trudno podać źródło, bo to og Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni 1691

Konfitura z wiśni jest doskonała do wypieków i świeżego pieczywa Ilość: 8 słoiczków 350 ml Składniki na konfiturę z wiśni: 2 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru 2 żelfixy 2:1 (jeżeli wolimy mniej slodką Zobacz więcej
 KONFITURY Z MORELI  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KONFITURY Z MORELI. Sezon na przetwory domowe u mnie w pełni, więc następne przepisy będą dotyczyły przygotowywania zapasów na zimę ;) Podam sp Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Babcine konfitury z wiśni

Babcine konfitury z wiśni 12511

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu war Zobacz więcej

Konfitura, a raczej konfitury to całe owoce lub ich części, smażone albo też gotowane w syropie. Ze względu na agresywną obróbkę termiczną nie zachowują zbyt dużych ilości witaminy C (a co za tym idzie, nie wspomagają aż tak znacząco odporności) ale można im przypisać stosunkowo dużą (zależną od użytego owocu) ilość błonnika oraz soli mineralnych.

W przygotowaniu konfitur niezbędna jest duża ilość cukru, co oznacza, że są one dość kaloryczne. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy chcieliby nabrać nieco ciała, ale nie pragną nabrać złych nawyków żywieniowych (czyt. zajadać się słodyczami). Ilość użytego cukru można obniżyć przez zastosowanie preparatów żelujących.

Smażąc konfitury, warto mieszać owoce słodkie z kwaśnymi. Dzięki temu smak gotowego produktu będzie bardziej zróżnicowany. Wielbiciele słodkości odnajdą w nim swe ulubione nuty, pozostałym nie wyda się on mdły.