Przepis na kotlety z baraniny

Karol Dickens napisał powieść o jedzeniu baraniny. Tą powieścią jest “Dawid Copperfield”. Niezbyt często zwraca się uwagę na ten szczegół, szczegół zajmujący dobrych kilkanaście stron powieści. Bohate Zobacz więcej
Nie znam potrawy z baraniny równie prostej i równie praktycznej, co kotlety z kostką. Podane z sosem, bo właśnie sos Soubise polecają jako wyborny wprost do baraniny dodatek wszystkie chyba książki i Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny 2602

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, Zobacz więcej
na sposób pendżabski Składniki: 3cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki wody 400g zmielonej baraniny ( lub 7 kotletów) 250g pomidorów (lub pół puszki ) 2 średnie cebule 1 łyżka chilli 350g jogurtu Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kiełbasa z baraniny

Kiełbasa z baraniny 1053

Kiełbasa z baraniny Tak sobie wymyśliłem  Składniki: - baranina (z szynek) kl I 1kg - baranina kl II (gulaszowa) 2kg - wieprzowina kl III (z golonek) 1,5kg - peklosól 17-20g/kg - pieprz biały 1,5g/kg Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli Plate
Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny 4958

 Baranina, moja ukochana. Kojarzy mi się z południem, z Tatrami, z Zakopanem. Jej specyficzny smak niektórych zniechęca - na mnie natomiast działa jak przynęta! Uwielbiam! Jak już wcześniej wspominała Zobacz więcej
       Jesienią, kiedy za oknem pogoda robi się coraz bardziej kapryśna a apetyt na konkretne, rozgrzewające dania wprost proporcjonalnie rośnie, nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz pa Zobacz więcej
jacinto
jacinto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najsmaczniejszy
Warszawski rosół z baraniny

Warszawski rosół z baraniny 2507

Bardzo łatwy i zaskakująco smaczny rosół z baraniny. Przepis dostałem od pani, która mi sprzedała żeberka baranie na Hali Mirowskiej w Warszawie. Danie jest ekstremalnie proste do zrobienia, wymaga tr Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam jagnięcinę,  w Polsce niedoceniana, trudna nawet do kupienia. Od pewnego czasu pojawia się w jednym ze sklepów sieciowych. Z baraniną spotykałam się od lat dziecięcych, dosyć częs Zobacz więcej
alunek
alunek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie zamknięte w smaku
Baranina pieczona

Baranina pieczona 3157

Pierwsze moje spotkanie z baraniną nie było szczególnie udane. Przemiła gospodyni w Londynie postanowiła ugościć swoich tymczasowych lokatorów, czyli również mnie, tradycyjnym obiadem angielskim. Na s Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Shish kebab z mielonej baraniny

Shish kebab z mielonej baraniny 1956

cze 23, 2012 Dorota / Szalenie prosta i smaczna potrawa kuchni arabskiej czy tureckiej, myślę, że nawet „barani sceptyk” dałby się namówić na małą porcyjkę… Składniki: [unordered_list style="tick"] ok Zobacz więcej
Baranina marynowana w białym winie i ziołach | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania….Zapra Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Szaszłyki  z baraniny.

Szaszłyki z baraniny. 3445

Szaszłyki z baraniny. Szaszłyki na grillu goszczą często... zazwyczaj jednak z piersi kurczaka. Dziś trochę inne, z baraniny. Bardzo  dobre, aromatyczne. Ważne jednak żeby dobrze je  grillować, nie za Zobacz więcej
Malgorzata564
Malgorzata564 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Simple World
Marynata do baraniny

Marynata do baraniny 8066

Składniki: - 100 ml oliwy z oliwek - 100 ml wytrawnego czerwonego wina - 4 ząbki czosnku - 4 liście laurowe - garść liści mięty - steki z baraniny (okrojone z tłuszczu) Wszystkie składniki mieszamy ra Zobacz więcej
Wiecie co to jest jagnięcina? To bardzo młoda baranina, czyli mięso z młodej owcy/młodego barana. Wśród Polaków trochę niedoceniane, a szkoda, bo jest bardzo zdrowe. W PRL Polacy często jadali baranin Zobacz więcej
Jagnięcina i baranina są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Z tego smacznego mięsa łatwo jest przygotować interesujące danie. Z mięsa nie należy usuwać kości przed smażeniem czy pieczeniem Zobacz więcej
Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Jagnięcina-baranina

Jagnięcina-baranina 10332

Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Atrakcj Zobacz więcej
Nie dawno w ramach letnich nastrojów kupiłam dużą ilość koperku. I dodawałam i dodaję go do wszystkiego... jeszcze mi się nie znudziło :-) Jednym z dań które przygotowałam dodając do niego niewiarygod Zobacz więcej