Przepis na koźlina przepisy

Powiązane przepisy:

Niedziela we dwoje nie zdarza nam się zbyt często. Kiedy już się zdarzy, planujemy ją wykorzystując każdą godzinę. Zawsze wybieramy się gdzieś na długi spacer, czytamy książki, prowadzimy długie rozmo Zobacz więcej
biegacznadiecie
biegacznadiecie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
biegacznadiecie.pl
Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku 55

Kuchnia mongolska w przeciwieństwie do chińskiej jest bardzo prosta i uboga w składniki. Podstawą mongolskiej diety jest mięso zwierząt hodowlanych – przede wszystkim wołowina, konina, koźlina, barani Zobacz więcej
Ona na początek wybrała Rodos. Najbardziej słoneczną wyspę na Morzu Śródziemnym. On też lubi wyspy. Mieszkają na nich ciekawi ludzie. Cenią spokój,proste życie i dobre jedzenie. Potem płynęli łodzią l Zobacz więcej
Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych India Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema)

Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema) 10

Curry przygotowywane z mielonego mięsa – keema to danie bardzo popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie na północy kraju. Serwowane najczęściej z indyjskim pieczywem, kojarzone jest często z pożywny Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Serbska pljeskavica

Serbska pljeskavica 1080

Serbska pljeskavica Bałkańskich klimatów ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem „serbskie hamburgery”, czyli pljeskavicę. Standardowy przepis na pljeskavice to mieszanka różnych mięs mielonych / siekany Zobacz więcej
Jakiś czas temu bieszczadzkiej grupie na FB do której należę toczyła się dyskusja gdzie warto zjeść, potem zeszliśmy na temat bieszczadzkiej kuchni regionalnej. Jedna z forumowiczek Baś Cha podała prz Zobacz więcej
Mangshor Jhol jest mięsnym daniem wywodzącym się z kuchni Bengalu. To niezbyt ostre, bardzo aromatyczne curry przygotowywane z jagnięciny albo koźliny stanowi tradycyjnie podstawę niedzielnego posiłku Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka z jarzębiny lub kaliny

Nalewka z jarzębiny lub kaliny 7217

Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną nalewkę która możecie zrobić zarówno z owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek". Polecam baaa Zobacz więcej
Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z Zobacz więcej
Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na t Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Muuuuffinki łaciate

Muuuuffinki łaciate 121

Ha! Po raz pierwszy jadłam moje ciasto upieczone przez kogoś innego! Na urodzinach Koleżanki Córci, jej Mama się ujęła się honorem, by ugościć nawet dziwolągi i upiekła zebrę z mojego przepisu. Przy c Zobacz więcej
Kozy, kozie mleko i jego przetwory, a już szczególnie kozie sery, są obecnie bardzo modne. Nadeszły teraz takie czasy, że kozimi serami trzeba się zachwycać a kozie mleko pić, chociażby z zatkanym nos Zobacz więcej
           Troszkę historii kuchni Bieszczad . Kto zamieszkiwał Bieszczady o kim krążą legendy , przede wszystkim Bojkowie i Łemkowie. Choć byli także Wołosi, Chorwaci, Besowie ,Słowiani . Ziemie nale Zobacz więcej
freddie
freddie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
freddie cooks
królik w śmietanie

królik w śmietanie 5261

Ludzie często reagują ze zdziwieniem, gdy mówię, że na kolację jadłam królika/kaczkę/gęś/baraninę/koźlinę. Jak długo można się ograniczać do kurczaka i wieprzowiny? Coraz częściej w sklepach można kup Zobacz więcej
zastawa z  Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Menu na Trzech Króli

Menu na Trzech Króli 176

Tadeusz Pióro w swoim ostatnim artykule „Sposób na Trzech Króli” w miesięczniku Pani pisze o kuchni Trzech Króli. Cytując Tadeusza Pióro:  „Nie było rozpowszechnionego zwyczaju podawania konkretnych p Zobacz więcej
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym Sierotka maRysia w kuchni Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym Burak ćwikłowy stał się moim tymczasowym kul Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Korma z koźliny (Mutton Korma)

Korma z koźliny (Mutton Korma) 319

Korma (także kurma, qurma) to rozpoznawane na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkie Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: