Przepis na krówka

Uwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :)   Składniki: 300 ml  śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzo Zobacz więcej
fanta001
fanta001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Kulinarny - Domowe Przepisy
Likier Krówka

Likier Krówka 2374

Likier Krówka Dzisiaj pierwszy przepis na drinka, a właściwie likier, który uwielbiam. Jest po prostu pyszny Likier Krówka, bo tak się go w naszej rodzince nazywa (znany też jako likier toffi), robi s Zobacz więcej
Domowa Cookierenka Agi
Domowa Cookierenka Agi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookierenka
Likier KRÓWKA

Likier KRÓWKA 4928

Kolejny, bardzo popularny likier na cukierkach, tym razem w roli głównej pyszne krówki :) Likier łatwy i szybki do przygotowania, poleca się szczególnie w roli prezentu świątecznego dla osób pełnoletn Zobacz więcej
renata00
renata00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj razem ze mną !
Krówka

Krówka 3500

KRÓWKA Składniki: Ciasto:0,5 szkl. mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto zagnieć podzielić na dwie części.Piec w temperaturze 180 stopn Zobacz więcej
   Ah te krówki, kruche czy ciągnące wszystkie są pyszne i przesłodkie, jedni kochają ciągutki-mordoklejki, inni za to ubóstwiają tą kruchą wersję, wychodząc więc na przeciw waszym potrzebom musiałam Zobacz więcej
martek.82
martek.82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sweet dreams
Krówka

Krówka 4143

  Krówka, czyli ciasto, na które składa się: biszkopt o lekko karmelowym posmaku, delikatna masa śmietanowa, kajmak i orzechy.   Źródło: krówka   Składniki na biszkopt: - 4 jaja - 3/4 szklanki cukru - Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Domowe krówki

Domowe krówki 7330

Czy znacie kogoś, kto nie lubi krówek ? Bo ja nie. Jeżeli już, to są zwolennicy kruchych krówek i osoby lubiące tzw.ciągutki. Tych cukierków nie da się nie lubić. Szczególnie takich zrobionych własnor Zobacz więcej
MagiczneZycieMarty
MagiczneZycieMarty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczne życie Marty
Domowe krówki

Domowe krówki 3900

Już nie raz przekonałam się że to co zrobię w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim ze sprawdzonych składników. Domowe cukierki u mnie jeszcze nie gościły, ale dzisiejszych krówek mam całą puszkę! Zobacz więcej
Magda K.
Magda K. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fantazje kulinarne Magdy K.
Krówki

Krówki 3205

Krówki to słodkość nad słodkościami. Tak słodkie, że aż zęby bolą, ale właśnie takie są najpyszniejsze. Razem z moim synkiem uwielbiamy właśnie takie mocno waniliowe, maślane i lekko kruche. Nie jest Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Krówka

Krówka 6161

To chyba jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam krówkę i wszystko co krówkowe:D. Składniki Ciasto: - 500 g mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 6 łyżek miodu - 1/2 kostki margaryny (ja zawsze używam K Zobacz więcej
Milena
Milena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Teen's Kitchen
Krówki

Krówki 1405

#54 Świetny przepis! :D Można z niego zrobić trzy rodzaje krówek: twarde, typu karmelki, kruche, lub ciągnące, w zależności ile będziemy je gotować. Ja zdjęłam je ciut za późno i wyszły kruche, więc t Zobacz więcej
joone
joone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Krówka

Krówka 4126

To było dla mnie ciasto-wyzwanie. Może nie jest super skomplikowane, ale kosztowało mnie sporo stresu - tak się bowiem złożyło, że to ulubiony wypiek mojego D (w zamierzchłych czasach sam je dla mnie Zobacz więcej
słodkosłona
słodkosłona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słodkosłona
Krówki.

Krówki. 1068

Bardzo słodkie. Baaaardzo ciągnące się. Bardzo waniliowe.  Jestem zaskoczona, że wyszły tak dobre. Robiąc je, nie sądziłam, że będę chciała zjeść chociaż jedną, bo wolę te kruche, ale na jednej się ni Zobacz więcej
jot_em
jot_em Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paranoje Podniebienia
Domowe krówki

Domowe krówki 3089

Domowe krówki Każdy z nas lubi słodycze, te zrobione w domu dają nam pewność, że użyte produkty są naturalne i zdrowsze od tych, które oferują sklepy :) 300 ml śmietany 30% 70g masła (może być ok 60g) Zobacz więcej
kuba.pichci
kuba.pichci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuba Pichci
Krówki

Krówki 6080

Nie sądziłem, że przygotowanie domowych krówek jest takie proste. Masę krówkową robiłem niejednokrotnie, ale jakoś nie przyszło mi do głowy zrobić cukierki. Ale ostatnio wypatrzyłem przepis na blogu M Zobacz więcej
cooking lovers
cooking lovers Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
blog kulinarny
krówka

krówka 6394

SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki 10 dag masła 2 jaja 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 cukier wanili Zobacz więcej
magdaczekoladka
magdaczekoladka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z miłości do słodkości
Krówka

Krówka 4329

To popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Krówka

Krówka 2595

Pierwszy stycznia 2012 roku... Każdy ma jakieś noworoczne postanowienia - mam i ja! Jest ich nawet kilka! Jedne prostsze inne trudniejsze do zrealizowania, ważne aby być ambitnym i się łatwo nie podda Zobacz więcej
przepisybetty
przepisybetty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Porady 40 - latki
Krówka

Krówka 2051

Krówka Pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na weekend ale również na inne okoliczności jak np. święta, imieniny. Ciasto bardzo puszyste, a zarazem wilgotne nasączone kawą inką, wręcz rozpływając Zobacz więcej
alexandra
alexandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie na słodko
Krówki

Krówki 6071

Ostatnio naszła nas wielka ochota na ... krówki :) ale takie prawdziwe, ciągnące .. okazuje się jednak że w polskich sklepach wszystkie na które natrafiliśmy to te kruche.. Nie było więc wyjścia - zro Zobacz więcej

Krówka to jeden z najpopularniejszych polskich cukierków. Jej ścisły związek z tradycją potwierdza status "polskiego produktu tradycyjnego", który Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznało w 1971 roku krówkom szczecineckim, a w 1980 - opatowskim.

Krówka, zwana też ciągutką lub pomadką, wyrabiana jest z podgrzanej mieszaniny mleka, cukru i masła. Ostudzona masa zastyga na tyle, że można ją pokroić na mniejsze kawałeczki. Świeża krówka jest ciągnąca się, a z upływem czasu kruszeje. Każda wersja ma swoich fanów. Frakcje wielbicieli miękkich i twardszych krówek może pogodzić przysmak, który zdążył pokryć się skorupką (krówka wysycha od zewnątrz) ale w środku jeszcze przyjemnie się ciągnie.

Skąd krówka czerpie swe szlachetne miano? Za twórcę tych słodyczy uznawany jest Feliks Pomorski, który w latach 1921 - 1929 rozwinął fabryczną produkcję w Poznaniu. Pierwsze opakowania cukierków zawierały rysunek krowy (co nie powinno dziwić, skoro dwie trzecie składników krówki to mleko i jego przetwory) i właśnie z nią została skojarzona ich nazwa. Warto wiedzieć, że oprócz krówek ciągutek istnieje ciasto krówka z charakterystycznym, karmelowym nadzieniem.