Przepis na krupnik

Anna-apsik1
Anna-apsik1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennewzlotyicośjeszcze
Krupnik

Krupnik 456

Czasem nie ma to jak zjeść gęstą, pożywną gorącą zupę. Szczególnie, gdy na dworze wieje zimny wiatr.Tym razem będzie to krupnik Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy kilka kawałków np. pręgi wołowej Zobacz więcej
Agnieszka_Smakiem
Agnieszka_Smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakiem
Krupnik

Krupnik 311

To zupa niesamowita, bo o jej smaku decyduje w zasadzie kasza, kasza jęczmienna. Uwielbiam ją jeść skubiąc mięso z wywaru, i tym sposobem krupnik może być dla mnie pełnym obiadem. Można go przygotować Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
krupnik

krupnik 1384

Zaczęły się chłodne jesienne dni, talerz gorącej zupy krupnik idealnie nadaje się na rozgrzewkę. Zupa z krup, bo tak niegdyś nazywano kasze ma wiele odmian. Klasyczną przygotowuje się ze średnio grube Zobacz więcej
Zupa krupnik nierozłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem i z kuchnią mojej kochanej Babci. Czyli z tradycyjną, polską kuchnią. Babcia gotowała cudownie! Zupy oczywiście gotowała na mięsie. Ale ja dziś Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Krupnik

Krupnik 704

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej. Jest sy Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Krupnik

Krupnik 325

Krupnik Krupnik gotuję na kościach wieprzowych, najczęściej od schabu. Nie dla wywaru, lecz dla mięsa, które jest na kościach. Takie mięsko od kości jest bardzo smaczne. Kupuję kości, na których jest Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Krupnik

Krupnik 1267

   Krupnik typowo polska zupa - z ziemniakami i kaszą (krupami - stąd nazwa). Jest smaczny, pożywny, treściwy i nietrudny do ugotowania. Najlepszy jest na wywarze z golonki, która zupie nadaje dodatko Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Krupnik

Krupnik 1017

Krupnik to jedna z najlepszych polskich wódek. Jest idealna na jesień i zimę, bowiem jeden kieliszek krupniku potrafi rozgrzać nawet bardzo zziębnięty organizm. Podany tu przepis na krupnik wymaga cza Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Krupnik

Krupnik 345

Najlepszy krupnik robi moja mama. Jest idealny i zawsze tak samo pyszny. Ostatnio zaczerpnęłam od niej przepis i postanowiłam go przetestować. Wymaga minimalnego wysiłku i zaangażowania, toteż od razu Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
krupnik

krupnik 408

     Jako dziecko szczerze nie znosiłam tej zupy. Chociaż moja Mama wciąż powtarza, że to dzięki kaszy mamy takie zdrowe żołądki. :)))      Wyrosłam tylko częściowo z niechęci do krupniku, dalej za ni Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Krupnik przepis

Krupnik przepis 245

Krupnik przepis Krupnik przepis czyli jak zrobić wyborny, delikatny krupnik. Tu nasuwa się pytanie jakiej kaszy użyć do krupniku – wybór jest oczywisty jęczmienna perłowa. Sekretem krupniku jest dodan Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
Krupnik

Krupnik 1265

Zupa na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego, które króluje w kuchni polskiej od wieków. Niby prosta, ale żeby uzyskać wspaniały smak i aromat trzeba się natrudzić i odpowiednio dobrać składniki.  Skł Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Krupnik

Krupnik 432

My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artyk Zobacz więcej
Dla niektórych osób krupnik to trauma z dzieciństwa. U mnie jednak było zupełnie inaczej, ponieważ moja Mama nie gotowała krupniku i byłam jej za to naprawdę wdzięczna. Mogłam go spróbować na stołówce Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Krupnik

Krupnik 408

Krupnik- typowa polska zupa. Bardzo smaczna, gęsta, zawiesista, niesamowicie syta i dosyć szybka do zrobienia. Ja lubię gęsty krupnik, dlatego sypię sporo kaszy, natomiast jeżeli lubicie rzadszy- to p Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Krupnik

Krupnik 543

Polski krupnik. Kolejne pyszne danie z kaszy. Tym razem z jęczmiennej - gryczane kotlety w wielu miejscach zrobiły karierę więc warto pociągnąć wątek krupy na naszym blogu. Krupa to właśnie kasza i st Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Krupnik

Krupnik 536

Krupnik 17 Flares Facebook 17 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 17 Flares × Składniki: (porcja dla 6 osób) 1kg wołowiny z kością 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebula 1 Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Krupnik

Krupnik 731

Przedwczoraj późnym wieczorem wracałem ze spotkania towarzyskiego. W głowie trochę się kręciło, w brzuchu błogo grzała wyborowa w towarzystwie piersi kurczaka nadziewanej fetą i suszonymi pomidorami.  Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Krupnik

Krupnik 749

Na taką zupę dziś miałam ochotę. Bardzo lekka, bardzo gorąca, aromatyczna warzywami.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 9.0/10 (1 vote cast) Krupnik, 9.0 out of 10 based on 1 rating Kategorie: Dietetyczne, Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
2drink
Krupnik

Krupnik 824

Mocno korzenny, ale niezbyt mocny gorący drink na bazie wódki, z dodatkiem miodu i wanilii. Staropolski krupnik to nalewka na bazie miodu, z dodatkiem korzennych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie Zobacz więcej

Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowywana na wywarze jarzynowym lub mięsnym z dodatkiem kaszy jęczmiennej i ziemniaków. Jak na głębokie tradycje kuchni staropolskiej – bo tam szukać należy genezy, jak i pierwszych receptur dotyczących krupniku tytułowa zupa odznacza się głębią smaku, intensywnym aromatem oraz obfitością dodatków. Do jej walorów należy zaliczyć również szerokie zastosowanie kulinarne oraz prostotę przygotowania. W jaki zatem sposób prosto i błyskawicznie przygotować tradycyjną zupę oraz w jakich wariantach ona występuje?

Zanim jednak opowiemy o popularności krupniku we współczesnej sztuce kulinarnej warto powrócić do dalekiej przeszłości opisując genezę powstania pierwszych w naszym kraju zup, z krupnikiem na czele. Zatem pierwsze w dobie średniowiecza zupy były dość ubogie w składniki – zarówno te fundamentalne, jak i dodatkowe. Dopiero barok i renesans wzbiły rodzimą sztukę kulinarną na europejski poziom. Wówczas zupy – również krupnik przygotowywano na ogromnej ilości rozmaitego mięsa – największą popularnością cieszyła się wieprzowina oraz baranina. Z czasem w celu uzyskania bardziej delikatnego smaku i zachowania intensywnego aromatu zaczęto kreować zupy na bazie bażantów oraz kuropatw. O dworskim przepychu tamtych czasów świadczy fakt, iż [mięso]] służące przygotowaniu wywaru zostawało najzwyczajniej w świecie wyrzucane. Kwestia zup w rodzimej sztuce kulinarnej jak każda kwestia ma także drugą stronę medalu. W średniowiecznych wioskach trudno było uświadczyć znamienitych specjałów, dlatego bazą do ich przygotowywania był najczęściej wywar warzywny. Właśnie na podstawie wywaru warzywnego i ubogich składników powstał tytułowy krupnik, który z biegiem lat trafił również na pańskie stoły stając się m.in. przysmakiem Ludwika XIV. Jak wyglądała pierwotna receptura opisywanej zupy? Podstawowa wersja krupniku zawiera zaledwie kilka prostych składników. Zaliczamy do nich wywar z dodatkiem kaszy jęczmiennej od której zawdzięczamy obecną nazwę krupniku. Stało się tak za sprawą regionalnej gwary wobec której kasza jęczmienna zwana była w środowisku chłopskim krupą. Kolejnym dodatkiem do zupy, którego nieobecność trudno sobie wyobrazić są grzyby suszone – zgodnie z tradycją powinny być to borowiki. Opcjonalnym dodatkiem do krupniku w wersji dla bardziej zamożnych był rzecz jasna dodatek mięsa – najczęściej była to wieprzowina. Obecnie, aby odchudzić zupy najchętniej stosujemy drób. Współczesny wariant krupniku znacznie różni się od tego pierwotnego. Modern – kuchnia ma na celu przełamanie klasycznych receptur co spotyka się z uznaniem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nam jednak chodzi o uzyskanie wizerunku współczesnego, który z powodzeniem może stanowić rodzinny obiad. W jaki zatem sposób szybko i prosto przygotować tytułowy krupnik? Oto jedna z propozycji.

Do przygotowania tradycyjnego – domowego krupniku potrzebować będziemy następujących składników: kostek schabowych, ewentualnie schabu z kością (mogą być również skrzydełka lub udźce z kurczaka) suszonych grzybów, 2 liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren grubo mielonego czarnego pieprzu, drobnej kaszy jęczmiennej, marchwi, cebuli, selera, pietruszki, ziemniaków oraz natki pietruszki. W pierwszym etapie przygotowywania krupniku należy zagotować w wodzie wybrane mięso (przygotowujemy klarowny wywar), następnie dodajemy przepłukaną zimną wodą kaszę, pokrojone i podduszone na maśle warzywa oraz przyprawy. Wszystkie składniki gotujemy około godziny, na średnim ogniu. Jeśli preferujemy krupnik z ziemniakami, pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy na koniec i gotujemy jeszcze około 15 min lub gotujemy je oddzielnie i po ugotowaniu mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotową zupę posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki. Niektórzy jadają tzw. krupnik zabielany, który uzyskujemy dodając śmietanę.

Krupnik to znakomity pomysł na rozgrzewającą zupę w chłodny zimowy dzień. Może być także daniem pierwszym w przypadku imprez okolicznościowych. Tak fantastyczne nawiązanie do tradycji polskiej sztuki kulinarnej spotka się z ogromną aprobatą gości. W jaki sposób krótko podsumować tytułową zupę? Wyrazisty charakter, głęboki aromat oraz intensywny smak – to w jednym zdaniu krupnik. Smacznego!