Przepis na którą stroną wkładać papier do pieczenia do formy

W gruncie rzeczy przepisy są dwa. Michel Roux w swojej książce „Ciasta pikantne i słone” rozróżnia ciasto kruche i ciasto na tarty dodając, że można ich używać zamiennie. Ciasto kruche jest delikatnie Zobacz więcej
Przypuszczam, że większość z Was odpowiedziałaby, że tak - no co Ty, co za pytanie - dodalibyście pewnie też. Otóż, prawda, na drodze swojej życiowej spotyka się różnych ludzi i nie wszyscy (eureka!) Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA

KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 1097

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy. Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwaran Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato 1262

Ciasto nie tylko dla fanów kawy, ale także dla tych, którzy niekoniecznie nimi są (tak jak ja:-)). Ciasto jest boskie, najlepiej smakuje na następny dzień, gdy wszystkie składniki "przegryzą się". Wbr Zobacz więcej
bornonheels
bornonheels Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szpilki W Kuchni
Puszysta drożdżówka

Puszysta drożdżówka 418

Ostatnio pochwaliłam się Wam na Fb moją pierwszą drożdżówką, a dziś zaprezentuję Wam źródło dzięki któremu udała  się taka piękna i puszysta :)  Sposób wykonania i pomysłodawczynię znajdziecie TUTAJ. Zobacz więcej
@Piniata
@Piniata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Piniata
Szarlotka na dzień mamy

Szarlotka na dzień mamy 90

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Gdy piszę te słowa ona stoi jeszcze w blasze i czeka na pokrojenie i zdjęcia. Ty już widzisz zdjęcie i to jak ona wyszła. Ja jeszcze nie. Tak mnie jakoś Zobacz więcej
Doskonała rolada, którą możemy wykonać w sezonie truskawkowym. Delikatny jak puch biszkopt z połączonym bardzo aromatycznym, truskawkowo-śmietanowym kremem. Deser jest bardzo lekki i podany prosto z l Zobacz więcej
Składniki -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 300 g -mąka żytnia 200 g -woda 300 g -siemię lniane 30 g -sezam do posypania po wierzchu 20-30 g -płatki owsiane górskie 40 g - sól dwie płaskie łyżeczki -d Zobacz więcej
Ciąg dalszy mojej przygody z Sigrid Verbert.  Kolejny udany przepis, choć pojawiły się drobne nieścisłości. Przepis jest dosyć prosty, ale nie jest napisany wystarczająco jasno, przez co efekt końcowy Zobacz więcej
Nie ma to jak domowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i goszczą domowe wyroby, albo takie niema Zobacz więcej
Składniki: Dół Góra Przepis: Pierwsza część – dół. Najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Druga część – góra.       Zobacz więcej
Cake pops, cake pops everywhere! :) Te urocze ciasteczka na patyczkach są ostatnio bardzo popularne. I nic dziwnego, bo są piękne i pyszne. Kiedy trafiłam w sieci na  niesamowitą stronę Bakarella, gdz Zobacz więcej
Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami Pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna Zobacz więcej
Pomimo ostatnich chwil ładnej pogody siedzę w domu, szykuję miksturki i eliksiry, którymi faszeruję podziębionych chłopaków. Jeden z nich mały jest więc bawimy się na całego  w domu :) Dawno nie jeźdz Zobacz więcej
ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Murzynek, najlepszy – przepis

Murzynek, najlepszy – przepis 1691

Bardzo proste ciasto, które chyba każdy zna. Nie potrzeba do jego wykonania dużych umiejętności kulinarnych. Ciasto możemy wykonać z dodatkiem bakalii lub je pominąć, ale o wiele lepszy smak jest po d Zobacz więcej
Ponieważ całe Święta Wielkanocne spędziłam w pracy, nie miałam niestety ani czasu na świętowanie ani na gotowanie. Udało mi się jedynie przygotować szybką tartę, która zastąpić miała nam świątecznego Zobacz więcej
Jeden z najbardziej znanych i lubianych serników na całym świecie – Sernik Nowojorski. New York cheesecake to bogactwo smaku  o kremowej i gęstej, wręcz aksamitnej konsystencji. Jest długo schładzany, Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Pieczona karkówka

Pieczona karkówka 16804

Przepis oraz wykonanie tej potrawy w całości należy do mojej mamy, którą mam okazję i radość gościć. Ponieważ z wolnym czasem u mnie ostatnio krucho, więc każdą pomoc przyjmuję z wdzięcznością, tym ba Zobacz więcej