Przepis na kulinarna patilogia

Racuchy z cukrem pudrem, truskawkami czy jagodami to taki smaczek z dzieciństwa.  Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podać z przeróżnymi dodatkami – dla każdego coś pysznego. Zróbcie i spróbujci Zobacz więcej
Słońce, upały – wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer!         Zobacz więcej
Sezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Wersja z pomar Zobacz więcej
kulinarnapatilogia
kulinarnapatilogia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie

Schab w śmietanie 934

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Przygotowanie: Schab kroimy n Zobacz więcej
Marchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i jeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Zobacz więcej
kulinarnapatilogia
kulinarnapatilogia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Patilogia
Nadziewana papryka

Nadziewana papryka 738

Jak zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Przygotowanie: Z ka Zobacz więcej
Uwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a’la roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych Zobacz więcej
Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie.  Idealne w obliczu nieuchron Zobacz więcej
Szaszłyki z karkówki to danie na każdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja prefer Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina …  danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo spektakularne a jednocześnie proste i Zobacz więcej
Kapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru Zobacz więcej
Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany, dobrze doprawiony i wypieczon Zobacz więcej
Zapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia Zobacz więcej
Po świąteczno-sylwestrowym rozpasaniu przyszedł czas na odpoczynek od „konkretów”. Przejedzeni chętnie sięgniemy po „coś lżejszego”. Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów jest idealnym daniem na Zobacz więcej
Lubię wiosenne śniadania. Za oknem słońce, energia nas rozpiera i aż się chce coś fajnego wrzucić na kanapkę. I wtedy często na stole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wer Zobacz więcej
Galareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole.  Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na Zobacz więcej
Ciasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i Zobacz więcej
kulinarnapatilogia
kulinarnapatilogia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Patilogia
sos tatarski

sos tatarski 152

Sos tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich.  Od tego czasu powstało wiele wariac Zobacz więcej
Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem.  Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie  słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zje Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Listonic
Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia 64

  http://kulinarnapatilogia.pl/ W życiu jak w kuchni – w wielkim rozgardiaszu, pośród sterty garnków, szklanek, miseczek, łyżeczek, desek do krojenia i noży powstają ciasta, pieczenie i zapiekanki. Da Zobacz więcej