Przepis na kurczak

Zdarza mi się pierś gotować. Mam taki sposób, dzięki któremu nie jest wcale sucha. Wkładam ją do niewielkiej ilości wody z 1 cebulą i liściem laurowym i gotuję 15 minut (od zagotowania wody). Szyb Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Kurczak z rożna

Kurczak z rożna 15282

O kurczaku z rożna przypomniałem sobie jadąc przez mała wieś. Zobaczyłem budkę z kurczakami - widok rzadki już w mieście, gdzie zamiast kurczaków, jak przed laty, oferowane są kebaby. Natychmiast więc Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Pieczony kurczak

Pieczony kurczak 1763

Blog o gotowaniu i pieczeniu czyli wszystko to co gotuję dla bliskich. Zobacz więcej
paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
....KURCZAK

....KURCZAK 1262

SKŁADNIKI: ·              300 g piersi z kurczaka, ·              ½  śred... Zobacz więcej
Nuggetsy z kurczaka VN:F [1.9.22_1171] Rating: 8.3/10 (14 votes cast) Ostatnio modne są nuggetsy z kurczaka i nic dziwnego, ponieważ są bardzo smaczne! Nuggetsy podałam do obiadu, z frytkami i surówką Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 9602

  Przygotowany w ten sposób kurczak jest pyszny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wilgotne mięso i niezwykły, aromatyczny farsz zachwycą ni... Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 3141

Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości.  Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie k... Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Kurczak z piekarnika

Kurczak z piekarnika 3621

Wyśmienite przepisy kulinarne ciasta obiady makarony Przepisy Świąteczne Dania z ryb i owoców morza Realizowane i fotografowane krok po kroku. Zobacz więcej
rozkoszsmaku.blox.pl
rozkoszsmaku.blox.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkosz smaku
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka 1692

Potrawka z kurczaka   Składniki: - pierś z kurczaka - mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, groszek...) - przyprawa do kurczaka (lub curry, słodka papryka i sól) - sól, p Zobacz więcej
Chili kuchnia
Chili kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili kuchnia
Pieczony kurczak

Pieczony kurczak 2134

blog kulinarny, zdrowe odżywianie, chili kuchnia, kulinaria, gotowanie, pomysł na obiad, Zobacz więcej
schriker
schriker Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny Przepis
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 2746

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :) Składniki Sposób przygotowania Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak 5958

Blog kulinarny. Ciasta, torty i proste obiady. Zapraszam Zobacz więcej
Marta G
Marta G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czerwona Porzeczka
Kurczak nadziewany

Kurczak nadziewany 3881

Blog z przepisami kulinarnymi. Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Kurczak Pieczony

Kurczak Pieczony 2482

Wyśmienite przepisy kulinarne ciasta obiady makarony Przepisy Świąteczne Dania z ryb i owoców morza Realizowane i fotografowane krok po kroku. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony 7180

Kurczak pieczony przepis na idealnego soczystego, chrupiącego kurczaka Smakujemy nie tylko jedzenia! Kurczak pieczony 14-01-2014 0 Kurczak pieczony Kurczak pieczony przepis na soczystego, chrupiącego Zobacz więcej
K&M&W
K&M&W Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W trzech smakach...
Kurczak curry

Kurczak curry 1796

Kurczak curry Składniki: pierś z kurczaka curry chilli goździki oliwa z oliwek Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę,... Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony 3621

Madame Edith Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 4538

Kurczak faszerowany, podany na zimno. Można go  serwować  bez  dodatków , z  sałatką  lub na kanapce.Najtrudniejszą czynnością będzie tutaj ... Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Kurczak z rożna

Kurczak z rożna 17171

Kurczak jest lubianym i cenionym mięsem. Chyba nie ma punktu gastronomicznego, w którym nie byłby podawany. Każda przydrożna budka, marki fast foodowe, mniejsze i większe restauracje mają w menu przynajmniej dwa dania drobiowe: pierś i udko kurczaka, podawane na tysiące sposobów. Nic dziwnego! Mięso to jest lubiane za delikatność, często podawane ze względy na jego niską cenę i szybkość przygotowania, oraz nie bez znaczenia jest fakt, że Polska jest potentatem produkcji mięsa drobiowego w Europie.

Jakie więc mięso wybrać, aby było najlepsze, najsmaczniejsze i miało wartości odżywcze? Wystarczy kupić drób z marketu, a może lepiej postawić na tusze sprzedawane na targowisku? Wybrać okaz standardowy, z wolnego wybiegu, z chowu ekologicznego, czy z przydomowego kurnika? Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa. Kurczak zawiera pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do budowania tkanek. Ponadto dostarcza mikroelementy-głównie żelazo, cynk i potas, które odgrywają ważne role w dobrym funkcjonowaniu organizmu. Kurczak jest też źródłem witamin: PP i z grupy B. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ma znaczenie dla gospodarki hormonalnej i jakości oraz ilości czerwonych krwinek w krwi. Wspomaga również układ odpornościowy.

Najczęściej jedzona jest pierś kurczaka. Jest delikatna, pozbawiona tłuszczu i ścięgien i łatwa do przetworzenia. Wykorzystywana jest do duszenia, smażenia i grillowania. Jest składnikiem wielu potraw, a wśród nich dań z kuchni chińskiej, kurczaka w warzywach, w sosie czy podawanego w panierkach. Równie często jedzone są udka kurczaka. Szczególnie lubiana jest na nich chrupiąca skórka, która niestety zawiera najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych, niezbyt dobrze wpływających na nasz organizm. Udka jednak są smaczne, soczyste i popularne, szczególnie w kuchni amerykańskiej, która w naszym kraju jest coraz bardziej lubiana.

O ile jednak kurczak jest popularny i lubiany, można go łatwo zepsuć nieprawidłową obróbką. Najczęściej przesmaża się pierś kurczaka, która staje się sucha i bez wyrazu. Jeśli usmażymy zimną pierś w panierce na chłodnym oleju, uzyskamy danie rozmiękłe, niesmaczne i nasączone tłuszczem. Jeśli chcemy przygotować smaczną pierś kurczaka lepiej więc delikatnie ją rozklepać i podsmażyć na mieszance masła z oliwą, często z dodatkiem ziół. Idealnym rozwiązaniem jest również zastosowanie marynat i sosów, w których mięso mięknie i uzyskuje wyjątkowy smak.

Kurczak jest na tyle dobrym mięsem, że można go przygotowywać na tysiące sposobów, a każdy wydobędzie z niego wyjątkowe smaki. Kurczak pieczony w całości okaże się idealnym daniem nawet na wielkie przyjęcia. Pieczony na rożnie będzie wspaniałym uzupełnieniem menu piknikowego. Kurczak grillowany, na parze, duszony, gotowany, smażony, o ile będzie dobrze przygotowany, może stanowić dobry składniki wielu diet. Ponadto kurczak użyty do gotowania bulionów i zup dostarczy potrawie nie tylko walorów smakowych, ale odpowiednich wartości kalorycznych, co jest szczególnie ważne dla prawidłowego żywienia rekonwalescentów, dzieci i osób starszych.

Kurczak otwiera przez każdym kucharzem nieograniczone możliwości kulinarne. Zachęcamy zatem do sprawdzenia szerokich możliwości zastosowania mięsa drobiowego i włączania go do swojego menu!