Przepis na kurczak

Zdarza mi się pierś gotować. Mam taki sposób, dzięki któremu nie jest wcale sucha. Wkładam ją do niewielkiej ilości wody z 1 cebulą i liściem laurowym i gotuję 15 minut (od zagotowania wody). Szybka, Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Kurczak z rożna

Kurczak z rożna 15262

O kurczaku z rożna przypomniałem sobie jadąc przez mała wieś. Zobaczyłem budkę z kurczakami - widok rzadki już w mieście, gdzie zamiast kurczaków, jak przed laty, oferowane są kebaby. Natychmiast więc Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Pieczony kurczak

Pieczony kurczak 1735

Składniki marynaty dobrze wymieszać. Kurczaka umyć, pozbawić ewentualnych nieczystości i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzla silikonowego lub innego przyrządu nanieść marynatę na Zobacz więcej
paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
....KURCZAK

....KURCZAK 1247

SKŁADNIKI: ·             300 g piersi z kurczaka, ·             ½  średniego kalafiora, ·             400 ml mleka kokosowego, ·             4 łyżeczki curry, ·             1 puszka ananasów, ·        Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 9588

 Przygotowany w ten sposób kurczak jest pyszny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wilgotne mięso i niezwykły, aromatyczny farsz zachwycą niejedno podniebienie. Przepis dostałam od mamy.  1 kurczak 1/2 Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 3134

Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości. Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie kości. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak również na wę Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Kurczak z piekarnika

Kurczak z piekarnika 3614

Sposobów podania kurczaka jest wiele. Staramy się ciągle szukać nowych doznań i wrażeń smakowych. Proponuję upieczenie go w całości z użyciem dowolnych przypraw. Ja wybrałam: „Przyprawę do kurczaka” p Zobacz więcej
rozkoszsmaku.blox.pl
rozkoszsmaku.blox.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkosz smaku
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka 1671

Potrawka z kurczaka   Składniki: - pierś z kurczaka - mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, groszek...) - przyprawa do kurczaka (lub curry, słodka papryka i sól) - sól, p Zobacz więcej
Chili kuchnia
Chili kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili kuchnia
Pieczony kurczak

Pieczony kurczak 2128

Pieczony kurczak kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielami. U mojej babci zawsze na niedzielny obiad był rosół i kurczak pieczony w całości. Kurczaka bardzo często przyrządzała moja mama. Najlepsze Zobacz więcej
bonappetitmonamie
bonappetitmonamie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon appetit mon amie
Kurczak w imbirze

Kurczak w imbirze 1708

Pomysł na takie podanie kurczaka znalazłam we wrześniowej "Kuchni". Nigdy bym nie wpadła na to ,że tak proste połączenie jak kurczak z imbirem może być tak genialne. Mięso podczas marynowania i piecze Zobacz więcej
schriker
schriker Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny Przepis
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 2741

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :) Składniki 1 kurczak o wadze do 2kg. pojedyncza pierś z kurczaka 60-70 dkg. mięsa mielonego (użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki) 50 dkg. pieczarek Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak 5939

Miała być gęsina, ale gęsi nie dostałam :) A tak na serio to strasznie dawno nie jedliśmy faszerowanego kurczaka i całkiem zwyczajnie za nim zatęskniłam. Dzisiaj więc przedstawiam Wam mój sposób na py Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Kurczak duszony

Kurczak duszony 4113

Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis na duszonego kurczaka czyli fricassea. Proces duszenia odbywa się na bardzo małym ogniu, podczas którego porcje kurczaka stają się miękkie  i lekko się przyrumien Zobacz więcej
Marta G
Marta G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czerwona Porzeczka
Kurczak nadziewany

Kurczak nadziewany 3875

W całości... ...i po rozkrojeniu ;) Składniki: kurczak, bez podrobów, 1,5-2kg wątróbka drobiowa pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej mleko 3 łyżki masła jajko sól, pieprz, przyprawa do ku Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Kurczak Pieczony

Kurczak Pieczony 2471

Kurczak pieczony w piekarniku, to kolejna nasza propozycja na kawałek soczystego mięsa z cienką jak pergamin i chrupiącą skórką. Wbrew pozorom, przygotowanie dania nie wymaga szczególnych zabiegów; pr Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony 7157

Kurczak pieczony przepis na idealnego soczystego, chrupiącego kurczaka Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Zobacz więcej
K&M&W
K&M&W Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W trzech smakach...
Kurczak curry

Kurczak curry 1785

Kurczak curry Składniki: pierś z kurczaka curry chilli goździki oliwa z oliwek Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, i przyprawiamy kilkoma łyżeczkami curry, pół łyżeczki chilli i kilkoma goździkam Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony 3610

Po kurczaku z warzywami zapiekanym w glinianym naczyniu przyszedł czas na tradycyjnego kurczaka pieczonego w całości na butelce po piwie lub specjalnym, stalowym stojaku. To sposób, jaki podpatrywałam Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany 4526

Kurczak faszerowany, podany na zimno. Można go serwować bez dodatków, z sałatką lub na kanapce.Najtrudniejszą czynnością będzie tutaj "luzowanie" kurczaka czyli pozbawienie go kości. Czynność wymagają Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Kurczak z rożna

Kurczak z rożna 17155

Dzisiejszy przepis pokazuję z myślą o niedzielnym, rodzinnym czy świątecznym obiedzie. Podany ładnie kurczak i pokrojony przy gościach i rodzinie wzbudzi zapewne zachwyt. Kurczak pieczony w ten sposób Zobacz więcej

Kurczak jest lubianym i cenionym mięsem. Chyba nie ma punktu gastronomicznego, w którym nie byłby podawany. Każda przydrożna budka, marki fast foodowe, mniejsze i większe restauracje mają w menu przynajmniej dwa dania drobiowe: pierś i udko kurczaka, podawane na tysiące sposobów. Nic dziwnego! Mięso to jest lubiane za delikatność, często podawane ze względy na jego niską cenę i szybkość przygotowania, oraz nie bez znaczenia jest fakt, że Polska jest potentatem produkcji mięsa drobiowego w Europie.

Jakie więc mięso wybrać, aby było najlepsze, najsmaczniejsze i miało wartości odżywcze? Wystarczy kupić drób z marketu, a może lepiej postawić na tusze sprzedawane na targowisku? Wybrać okaz standardowy, z wolnego wybiegu, z chowu ekologicznego, czy z przydomowego kurnika? Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa. Kurczak zawiera pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do budowania tkanek. Ponadto dostarcza mikroelementy-głównie żelazo, cynk i potas, które odgrywają ważne role w dobrym funkcjonowaniu organizmu. Kurczak jest też źródłem witamin: PP i z grupy B. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ma znaczenie dla gospodarki hormonalnej i jakości oraz ilości czerwonych krwinek w krwi. Wspomaga również układ odpornościowy.

Najczęściej jedzona jest pierś kurczaka. Jest delikatna, pozbawiona tłuszczu i ścięgien i łatwa do przetworzenia. Wykorzystywana jest do duszenia, smażenia i grillowania. Jest składnikiem wielu potraw, a wśród nich dań z kuchni chińskiej, kurczaka w warzywach, w sosie czy podawanego w panierkach. Równie często jedzone są udka kurczaka. Szczególnie lubiana jest na nich chrupiąca skórka, która niestety zawiera najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych, niezbyt dobrze wpływających na nasz organizm. Udka jednak są smaczne, soczyste i popularne, szczególnie w kuchni amerykańskiej, która w naszym kraju jest coraz bardziej lubiana.

O ile jednak kurczak jest popularny i lubiany, można go łatwo zepsuć nieprawidłową obróbką. Najczęściej przesmaża się pierś kurczaka, która staje się sucha i bez wyrazu. Jeśli usmażymy zimną pierś w panierce na chłodnym oleju, uzyskamy danie rozmiękłe, niesmaczne i nasączone tłuszczem. Jeśli chcemy przygotować smaczną pierś kurczaka lepiej więc delikatnie ją rozklepać i podsmażyć na mieszance masła z oliwą, często z dodatkiem ziół. Idealnym rozwiązaniem jest również zastosowanie marynat i sosów, w których mięso mięknie i uzyskuje wyjątkowy smak.

Kurczak jest na tyle dobrym mięsem, że można go przygotowywać na tysiące sposobów, a każdy wydobędzie z niego wyjątkowe smaki. Kurczak pieczony w całości okaże się idealnym daniem nawet na wielkie przyjęcia. Pieczony na rożnie będzie wspaniałym uzupełnieniem menu piknikowego. Kurczak grillowany, na parze, duszony, gotowany, smażony, o ile będzie dobrze przygotowany, może stanowić dobry składniki wielu diet. Ponadto kurczak użyty do gotowania bulionów i zup dostarczy potrawie nie tylko walorów smakowych, ale odpowiednich wartości kalorycznych, co jest szczególnie ważne dla prawidłowego żywienia rekonwalescentów, dzieci i osób starszych.

Kurczak otwiera przez każdym kucharzem nieograniczone możliwości kulinarne. Zachęcamy zatem do sprawdzenia szerokich możliwości zastosowania mięsa drobiowego i włączania go do swojego menu!