Przepis na kwas

kwas buraczany Święta coraz bliżej i tak właściwie, to już ostatni moment na ukiszenie buraków. Barszcz czerwony w tradycji polskiej sięgającej XVI wieku, istnieje w dwóch wersjach: postnej - serwowan Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Kwas buraczany

Kwas buraczany 488

Pozostając w klimacie staropolskim przyszedł czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę w Zobacz więcej
Cztery Fajery
Cztery Fajery Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzteryFajery.pl
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3222

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety n Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 898

Obok oskoły oraz miodu syconego, kwas chlebowy  jest  jednym z najstarszych napojów, jakie pijali Słowianie (przede wszystkim ci wschodni), nie licząc rzecz jasna wody. Najstarsze wzmianki o kwasie ch Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2546

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze sk Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KWAS BURACZANY

KWAS BURACZANY 761

Buraki najczęściej spożywamy w postaci barszczu lub jako dodatek do drugiego dania (buraczki zasmażane czy surówka z cebulą). Niestety każdy z tych sposobów to buraki gotowane, które owszem są smaczne Zobacz więcej
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z buraków nie tylko wzbogaca barszcz smakowo, ale również ko Zobacz więcej
Codziennik kuchenny
Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codziennik Kuchenny
Kwas z buraków

Kwas z buraków 1137

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny. Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom choleste Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak chwili
Kwas buraczany !!

Kwas buraczany !! 1370

Planuję barszczyk.. to bez wątpienia nasza ulubiona zupa, jednak doszłam do wniosku, że tym razem przygotuję to przy użyciu własnoręcznie robionego kwasu buraczanego, którego również można po prostu w Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Kwas buraczany

Kwas buraczany 853

Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony. Dziś zajmiemy Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Kwas żurawinowy

Kwas żurawinowy 236

Nieodłącznie z kuchnią rosyjską kojarzy się kwas. Naturalnie myśląc o nim mamy po pierwsze na myśli kwas chlebowy. Nie tylko jednak ten napój w tysiącletniej historii kuchni rosyjskiej pojawił się dla Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pani Kanka
Kwas buraczany

Kwas buraczany 626

Kwasy nukleinowe na biochemii,   reakcje kwasów z zasadami w labolatorium starego profesora,   kwas foliowy w tabletkach, kwas buraczany w kuchni. Nauczanie zintegrowane. Dziś więc przepis na: KWAS BU Zobacz więcej
Tak jak już wspominałam na FB, „pożyczyłam” od mojej babci „Kuchnię Polską”. Wydawałoby się, że wegance kuchnia polska zupełnie nie podpasuje. W końcu tyle tam mięsa, bulionów na kościach itd. A jedna Zobacz więcej
kawa
kawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tylko Spróbuj
Kwas buraczany

Kwas buraczany 1392

Uprzejmie przypominam, że właśnie zbliża się ostatnia chwila na przygotowanie kwasu buraczanego, którego użyjemy do zrobienia barszczu wigilijnego. U mnie już pachnie :) Składniki: 1 kg buraków 30 gra Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Kwas buraczany

Kwas buraczany 550

Kasia Wilkosińska Czerwony barszcz figuruje w Polsce przy rożnego rodzaju okazjach. Dwie klasyczne wersje przyrządzamy na święta. Postny na Boże Narodzenie i na wywarze mięsnym, na Wielkanoc. Dziś opo Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika życia
Kwas buraczany

Kwas buraczany 371

Przepisów na kwas buraczany w necie jest co niemiara.  Najwięcej pojawia się ich przed Bożym Narodzeniem, bo w wielu domach tradycyjny barszcz wigilijny gotuje się właśnie na kwasie buraczanym. Taki b Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 820

Dziś głównym bohaterem posta będzie chleb. Żytni. Tak się składa, że od mniej więcej półtora roku regularnie (przynajmniej tak się staram) pisuję na tym blogu o różnych sposobach uszlachetniania gorza Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1771

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowy znany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a szk Zobacz więcej
Annas46
Annas46 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomieszanie z poplątaniem
Kwas buraczany

Kwas buraczany 599

Tyle się naczytałam na temat właściwości kwasu buraczanego, że  w końcu i ja zabrałam się za jego produkcję. Przejrzałam bardzo dużo przepisów na ten kwas. Trudno mi było się zdecydować. Jedne były z Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3620

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej