Przepis na kwaśnica gessler

Kasiadc
Kasiadc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Góralskie Jadło
''Kwaśnica po góralsku''

''Kwaśnica po góralsku'' 1952

Smaczna i prosta kwaśnica góralska. Coś dla smakoszy kiszonej kapusty. Dzięki wędzonym żeberkom smak Kwaśnicy jest jeszcze lepszy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg żebe Zobacz więcej
jacobtastes
jacobtastes Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
JacobTastes
Kwaśnica

Kwaśnica 301

Sycąca, rozgrzewająca, o dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Kwaśnica

Kwaśnica 482

       Gdy na dworze jest minus 20 stopni, czyli szaleje polska szara zima, i  gdy ciepłe kaloryfery, gruby sweter i herbata nie wystarczą, potrzebujesz rozgrzania od środka :) Moja propozycja to gorą Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Kwaśnica

Kwaśnica 349

Kwaśnica to góralski kapuśniak. Jak jeździliśmy w góry to było to obowiązkowe danie w trakcie pobytu. Jest mocno kwaśna, zawiesista, z boczkiem, wędzonymi żeberkami i przyprawami. Jak nie przepadam za Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Smaki na 52 tygodnie - Adam Gessler

Smaki na 52 tygodnie - Adam Gessler 380

W moje ręce wpadła ostatnio książka Adama Gesslera pełna smakowitych receptur. Napisana w formie barwnych felietonów, z których każdy okraszony jest doskonałym przepisem z kuchni rodzimej, znanej nam Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Kwaśnica

Kwaśnica 255

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „ - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Kwaśnica

Kwaśnica 437

Kwaśnica to zupa, którą zawsze zamawiam w karczmach podczas wakacyjnych wypadów w góry, kwaśny smaku tej podhalańskiej zupy i jej rozgrzewające właściwości są nieocenione po zejściu ze szklaku. Daleko Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Kwaśnica

Kwaśnica 920

Największą siłą kwaśnicy, czyli zupy z kapusty kiszonej jest sok z kiszenia. Kwaśnica tym różni się od kapuśniaku, że robiona jest na wodzie a nie na bulionie warzywnym. Planując ugotowanie kwaśnicy p Zobacz więcej
Przed tygodniem wybraliśmy się na kilka dni do Zakopanego. W planach mieliśmy głównie chodzenie po górach, oddychanie świeżym powietrzem i zajadanie się lokalnymi specjałami. Ostatniego dnia pobytu po Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Góralska Kwaśnica

Góralska Kwaśnica 3828

Zupa z kiszonej kapusty na wędzonych żeberkach. Typowo góralska. Zanim ją ugotowałam, zrobiłam niezwykle wnikliwy rekonesans (nawet zajrzałam do Wikipedii) by zorientować się czym różni się od kapuśni Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Podwójny schabowy Magdy Gessler

Podwójny schabowy Magdy Gessler 5694

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami "sekretem podwójnego schabowego" Magdy Gessler. Przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".  Zastosowałam się do rady z ksią Zobacz więcej
O tej restauracji na początku 2016 roku było bardzo głośno w mediach. Obszerne reportaże m.in w Dzień Dobry TVN przyciągnęły tłumy w okresie ferii zimowych. Restauracja Schronisko Smaków ruszyła jeszc Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Kwaśnica  góralska

Kwaśnica góralska 2348

Ponieważ  jestem rodowitą góralką , pierwszą  potrawą  zamieszczoną na  blogu jest  wyśmienita  kwaśnica  góralska .  0,5 kapusty kiszonej 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Kwaśnica

Kwaśnica 731

Cześć =) Dziś przedstawiam zupę, którą jadłem ubiegłej zimy na Podhalu, podczas mojej wizyty u zaprzyjaźnionej rodziny góralskiej.  Kwaśnica, to zupa z kiszonej kapusty na żeberkach. Jest to zupa typo Zobacz więcej
Gulasz według Magdy Gessler czwartek 11:13, 21 Marzec 2013, Obiady, Posiłki, Zupy Komentarze:  Cóż, wio­sna chyba zaspała… Na tę zimową aurę pole­cam roz­grze­wa­jący i aro­ma­tyczny gulasz węgier­ski Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Kwaśnica góralska

Kwaśnica góralska 2898

Odmian tej zupy jest chyba tyle, ile gospodyń, czy jakby to na Podhalu powiedziano - gaździn. W książkach, które mam o kuchni góralskiej - naliczyłam ich z osiem. Podstawą jest kiszona kapusta i sok z Zobacz więcej
Niedawno, bo w kwietniu, ukazała się nowa książka znanej restauratorki -  Magdy Gessler pt. „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wyd. Znak. Od paru dni ją posiadam i mam przyjemość ją zre Zobacz więcej
Kuchennefascynacje
Kuchennefascynacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennefascynacje
Kopytka wg M. Gessler

Kopytka wg M. Gessler 12834

Kopytka wg M. Gessler Tak jak zapewnia autorka bloga Feeria smaków kopytka są mięciutkie, leciutkie, puszyste delikatne. Szczerze powiem, że nigdy wcześniej takich nie jadłam. Przepis z bloga Feeria s Zobacz więcej

Kwaśnica Gessler to propozycja na tradycyjne pierwsze danie, które na polskich stołach gości już od wielu lat. Kwaśnica to bardzo sycąca góralska zupa przyrządzona z kiszonej kapusty oraz z dodatkiem kilku gatunków mięs. Kwaśnica Gessler jest bardzo prosta w wykonaniu, a jedyne czego potrzebujesz to:

• 1,4 kg kiszonej kapusty • 50 dag kości wędzonych • 80 dag żeberek z dużą ilością mięsa • Kiełbasa • 1 cebula • 1 kg ziemniaków • Ziele angielskie • Liść laurowy • Pieprz

Ukiszoną kapustę szatkujemy na bardzo drobne kawałki, a następnie wkładamy ją do dużego gara. Tak przygotowaną kiszoną kapustę zalewamy wodą i dodajemy kości wędzone, żeberka z dużą ilością pozostałego mięsa oraz kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych.

Całość gotujemy do momentu całkowitego zmięknięcia żeberek. W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy. W tym samym czasie obieramy cebulę z zewnętrznych łusek, siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem z kiełbasą.

Zmiękczone żeberka wyciągamy, a następnie obieramy z mięsa. Obrane mięso drobno kroimy, po czym dodajemy do gotującej się kapusty. Do kapusty dodajemy również ugotowane ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i zeszkloną cebulę. Całość gotujemy przez około 5 minut na niewielkim ogniu.