Przepis na lamb shanks

jula
jula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
How About Brussels
lamb tagine

lamb tagine 649

* * * Mój pierwszy tagine miał być z dynią - wg przepisu z kwestii smaku, ale (o dziwo) dyni tego dnia nie było do kupienia, więc przydały się warzywami z bulionu jarzynowego. I nie mam ani grama zdję Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)

Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo) 27

Vindaloo to danie wywodzące się z kuchni najmniejszego stanu Indii – Goa. Położone na zachodnim wybrzeżu, słynące dziś z pięknych szerokich plaż i luźnej wakacyjnej atmosfery, Goa było przez stulecia Zobacz więcej
Szybkowar: Rosół rodzinny wg pieciu przemian Szybkowar Szybkowar - niecodzienne gotowanie czyli jak zrobić obiad na kilka dni i jeść go ze smakiem Strony Szybkowar Gotowanie dla mojego Brzdąca sobota, Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)

Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab) 201

Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec d Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab)

Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab) 195

Kebaby shami – delikatne kotleciki przyrządzane z mięsa i ciecierzycy channa dal są bardzo popularną przekąską kuchni północnych Indii. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji kulinarnej Wie Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Pasanda z jagnięciny (Lamb Pasanda)

Pasanda z jagnięciny (Lamb Pasanda) 99

Pasanda to łagodne kremowe północnoindyjskie curry podobne w swym charakterze i sposobie przygotowania do kormy. Do przyrządzenia pasandy tradycyjnie używa się mięsa najlepszej jakości z udźca bądź ło Zobacz więcej
 Scroll down for English Kolejna wariacja na temat pieczeni Jamiego. Ze względu na ilość jagnięciny jaką miałam do dyspozycji (1 kotlet) oraz dalsze ograniczenia w jedzeniu smażonego wybór nie był szc Zobacz więcej
Roast Lamb with Bread Crust and Pesto April 28, 2013 I’ve made this dish for the birthday of my elder daughter in March. We’ve hosted the close family (15 people) and my goal was to create a special m Zobacz więcej
SoSlowCuisine
SoSlowCuisine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
soslowcuisine
Spicy Lamb with Black Olives

Spicy Lamb with Black Olives 55

I do not eat much meat, especially in The Netherlands. The quality of meat in this country is rather low and  in many cases it is almost tasteless. The only type of meat that I recommend in The Nether Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Balti z jagnięciną (Lamb Balti)

Balti z jagnięciną (Lamb Balti) 150

Balti to nazwa stalowego woka z płaskim dnem, znanego w kuchni północnych Indii i Pakistanu jako karahi. Balti jako potrawa przyrządzana we właśnie takim naczyniu jest typowym przedstawicielem kuchni Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Curried lamb samosas...

Curried lamb samosas... 332

"A samosa is a fried or baked pastry with a savory filling such as spiced potatoes, onions, peas, lentils, ground lamb or chicken. The size, shape and consistency may vary, but many versions are trian Zobacz więcej
To klasyczne angielskie danie powstało poniekąd jako produkt uboczny. Kupiliśmy tydzień temu świeży udziec jagnięcy "z przyległościami" :-). Udziec upiekliśmy w zeszłą sobotę a pozostałe kawałki mięsa Zobacz więcej
Tym daniem ostatecznie przekonałam się do jagnięciny. Lamb dopiaza to jagnięcina gotowana w dużej ilości cebuli i oczywiście z całym zestawem aromatycznych azjatyckich przypraw. Zapach i wrażenia smak Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)

Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza) 237

Jagnięcina Dopiaza to jedno z dań, które z pewnością znajdziemy w menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej. Początków tej potrawy należy szukać w sztuce kulinarnej czasów pano Zobacz więcej
I’m not a fan of lamb. I can easily say I hate it and would never eat it until now. My OH, real meat eater loves meat so he bought some lamb chunks one day and brought them home. I thought: “Brilliant Zobacz więcej
lamb + broad bean + zucchini flowers = dinner / jagnięcina + bób + kwiaty cukinii = obiad Weekend dinners (whether Saturday or Sunday, with friends, or just me and M.) in particular we are trying to c Zobacz więcej
Middle Eastern cuisine is still new for me but I am getting to know new tastes. And I love them:-) Lamb is very popular in Ireland. Unfortunately not so much in Poland. I really encourage to eat it mo Zobacz więcej
I’m not a fan of lamb. I can easily say I hate it and would never eat it until now. My OH, real meat eater loves meat so he bought some lamb chunks one day and brought them home. I thought: “Brilliant Zobacz więcej
W menu Artemisa zmiany – już nie ma skomponowanych gotowych dań, ale trzeba samemu wybrać dodatki i danie główne. Niby pozytywnie, bo jest spory wybór – frytki, ziemniaki, pieczywo, warzywa gotowane, Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Slow roasted lamb...

Slow roasted lamb... 142

I love lamb. Lamb eaten in spring time tastes even better, there's something almost magical about lamb this time of the year. I don't have to convince anyone that Irish lamb is probably one of the bes Zobacz więcej