Przepis na mąka orkiszowa

albahaca!
albahaca! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Can i have a bite?
Krakersy z mąki orkiszowej

Krakersy z mąki orkiszowej 430

« Baby banana i lekko ... Wiosenne muffinki z chałwą » Krakersy z mąki orkiszowej Pomysł na coś do chrupania, ale w zdrowszej wersji. Oryginalnie krakersy były z suszonymi pomidorami, ale ja zapomniał Zobacz więcej
to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad lub na zbliżające się święta. Do polania pierożków użyłam olej z wiesiołka tłoczony na zimno BIOOIL, który korzystnie wpływa na zdrowie m.in. na układ ser Zobacz więcej
Chleb z mąki orkiszowej. Chleb orkiszowy. Przepis na domowy chleb. Chleb z mąki orkiszowej. Chleb orkiszowy. Chleb z mąki orkiszowej. Chleb orkiszowy. Pyszny, lekki chleb domowy, ciasto idealne dla ty Zobacz więcej
Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej - pół szklanki otrębów (skorzystałam z orkiszowych, ale pszenne lub żytnie również powinny pasować) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szklanka m Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatico
Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa 1093

Parę (albo i więcej..:-)) lat temu kupiłam książkę na temat diety przypisanej do grup krwi. Nie będę się spierać o jej zasadność, działanie czy to, dla kogo jest bardziej lub mniej odpowiednia. Ważne, Zobacz więcej
Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej Kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Ale tym razem na mące orkiszowej i na bazie oleju kokosowego. Przepis pochodzi z bloga o zdrowym żywieniu  Anny Lewandowski Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
veggieola
Chleb rodzynkowy z mąki orkiszowej

Chleb rodzynkowy z mąki orkiszowej 246

Ależ się u mnie słodko zrobiło w ostatnim czasie. Cóż jednak mogę na to poradzić, że tak uwielbiam słodkie. Słodko zaczynam i słodko kończę właściwie każdy dzień :-) Na śniadanie obowiązkowe, słodkie Zobacz więcej
Takie racuchy można podać zarówno na śniadanie lub na kolację jak i na lekki obiad. Racuchy to naprawdę szybkie danie, a jakież smaczne. Przygotowane z mąki pełnoziarnistej więc można przymknąć oko, ż Zobacz więcej
Katarzyna Czerniawska
Katarzyna Czerniawska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
o-smaku
gofry z mąki orkiszowej

gofry z mąki orkiszowej 1897

Im więcej ciast na gofry testuję, tym częściej dochodzę do wniosku, że sekret udanych gofrów leży w ... dobrej gofrownicy. Dobrej czyli takiej  o mocy co najmniej 1000 W. Gdy wymieniłam starą gofrowni Zobacz więcej
Kilka słów o pieczeniu chleba ze  zdrowego i pożywnego orkiszu. Zainteresowały mnie jego właściwości wypiekowe. Zakupiłam w moim młynie mąkę razową 2000, mieloną z węgierskiego ziarna i przyszedł czas Zobacz więcej
Weekend rozpoczął się od bolącej głowy (po niespodziewanej wizycie gości, jakże wesołej!) i bolących mięśni (po pierwszym w życiu starciu ze "skalpelem" - dla wtajemniczonych ;) Człowiek warzywo. Szko Zobacz więcej
pączki z mąki orkiszowej Ze względu na swoją alergię aż za dobrze wiem, co znaczy tłusty czwartek bez pączka. Przez dobrych kilka lat omijała mnie ta słodka przyjemność. W tym roku jednak powiedziałam Zobacz więcej
Kolejna część cyklu o rodzajach mąki. W poprzednim tekście pisałam o mące kokosowej (mąka kokosowa - do czego używać, czym się wyróżnia?), dziś opiszę znacznie popularniejszą mąkę orkiszową. Tradycyjn Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
veggieola
Ciastka owsiane z mąką orkiszową

Ciastka owsiane z mąką orkiszową 210

Najlepsze są ciastka, które nie sprawiają kłopotu podczas wykonania, są chrupiące, smaczne i może nawet zdrowe (?). Takie właśnie upiekłam ostatnio i już je polubiłam, nie tylko pod względem smakowym, Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookingMarta
Pierogi z mąki orkiszowej

Pierogi z mąki orkiszowej 7782

Długo mnie tu nie było, mało gotowałam, przeprowadzka temu z pewnością nie sprzyjała. Pierwszy naprawdę wolny weekend więc gotujemy pierogi! Mąkę zwykłą zastąpiłam orkiszową, do każdego włożyłam kawał Zobacz więcej

Współczesny trend na zdrowe odżywianie w sposób zdecydowany zbiera swoje żniwo. Powstaje coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością, a i lokale serwujące prozdrowotne warianty dań rosną niczym przysłowiowe grzyby po deszczu. Podstawowe i tradycyjne produkty znane od pokoleń doczekały się swych substytutów. Dla przykładu – zamiennikiem mąki klasycznej stała się zdrowsza mąka orkiszowa. Czym charakteryzuje się tytułowy produkt i dlaczego warto go stosować w kuchni? Nader wszystko warto zwrócić uwagę na walory odżywcze mąki orkiszowej. Jest ona uzyskiwana z pszenicy orkisz zwanej także szpelcem. To bogate źródło cennych witamin z grupy B oraz substancji takich jak ryboflawina, niacyna i tiamina. Warto odnotować również sporą zawartość ważnych minerałów – żelaza, manganu oraz miedzi. Ponadto mąka orkiszowa posiada znacznie większą ilość białka w porównaniu do pszenicy zwykłej. Dzięki powyższym substancjom stosowanie mąki orkiszowej pobudza układ odpornościowy, zmniejsza ilość złej frakcji cholesterolu oraz reguluje pracę układu hormonalnego. Lekko słodkawy i orzechowy aromat mąki orkiszowej nada oryginalnego smaku wypiekom takim jak muffinki, tarty, czy zwykłe pieczywo w postaci bułek, tudzież chleba.