Przepis na mąki pszennej razowej

       To jest chyba jeden z najłatwiejszych chlebów na zakwasie, które do tej pory udało mi się upiec. Nie wymaga zbyt dużo, ładnie rośnie i smakuje wyśmienicie. Zakwas dojrzewa, nabiera sił, ale wci Zobacz więcej
50 ml wody 120g mąki pszennej razowej sól do smaku 1 łyżka oleju 1 szczypta cukru 10g drożdży 1 mała cukinia 1 mała ostra papryczka 1 mała cebula 1 mozarella 1 pieczarka 2 łyżki sosu pomidorowego 2 pl Zobacz więcej
Monika
Monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strefa Wypieków
Chleb pszenny z mąką razową

Chleb pszenny z mąką razową 28

Miałam zamiar przez pewien czas piec chleby w foremkach, taki było zalecenie mamy. Właściwie ma rację, nie ma obawy, że wyjdzie płaski. Ale w tym wypadku zaryzykowałam i upiekłam go bez keksówki, poni Zobacz więcej
Chlebów ostatnio piekę dużo, na pęczki wręcz (dzisiejszy pęczek zawiera 5 chlebów), ale niestety mam odwieczne problemy na linii telefon - komputer, więc robione telefonem zdjęcia nie trafiają na blog Zobacz więcej
Zmęczenie, łapanie srok za ogon, życie gdzieś pędzi, nie zdążam ze wszystkim. Ostatnio zdarza nam się kupować chleb - chyba tego nie lubię. Bo nie zdążam, nie wyrabiam się. Bo urośnięte dzieci więcej Zobacz więcej
Chciałam napisać o tym, jak na początku pieczenie chleba z użyciem zakwasu wydawało mi się trudne i za długie, a że potem znalazłam łatwy przepis z użyciem jeszcze drożdży i tak dalej. Coś mnie tknęło Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Chleb pszenny razowy z automatu

Chleb pszenny razowy z automatu 6338

Kilka tygodni temu kupiliśmy urządzenie do pieczenia chleba. Po wielu wypieczonych bochenkach mogę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, pszenny, (prawie)razowy bochenek.  Składniki: 2 szkla Zobacz więcej
Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej pizzy - spód z mąki żytniej lub pszennej razowej. Polecam! Ciasto na pizzę z mąki żytniej Składniki: 250 g mąki żytniej typ 720 pół szklanki ciepłej wody  7 g susz Zobacz więcej
Taki jest super, mimo że byłam po obiedzie zjadłam dwa kawałki i kromeczkę. Taki ciepły z masełkiem to rozkosz. Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, p Zobacz więcej
Szybka akcja, a do tego zdrowa i pożywna – placuszki, racuszki z maki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. A w środku placków – czerwona porzeczka. Porzeczka łamie smak, świetnie smakuje z Zobacz więcej
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez for Zobacz więcej
« Chleb pszenno-razowy z ... Chleb pszenny razowy z mąką ... » Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym   środa, 30 maja 2012, cris-57 poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy na zakwasie z automatu W grudniu otrzymałam pocztą od Domi w kuchni dwie porcje suszonego zakwasu. Jeden pszenny i jeden żytni. Domi usłyszała, że jeszcze nigdy nie piekłam chlebk Zobacz więcej
Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko przykryj, odstaw w tempera Zobacz więcej
Składniki na zaczyn :                                                                      Ciasto przed włożeniem do foremek. 160 g mąki pszennej razowej 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej ra Zobacz więcej
Trochę się obawiałam razowych muffinów, zupełnie niesłusznie. Są pyszne, miękkie (to zapewne zasługa oleju) . Następnym razem zrobię bez grama maki pszennej J 1 szklanka mąki żytniej razowej Pół szkla Zobacz więcej
Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jes Zobacz więcej
Zasłuchałam się w odgłosie cichego strzelania chlebowej skórki tuż po upieczeniu. Szeleszczę kartkami nowej książki i zgodnie z zaleceniami mistrza Hamelmana sprawdzam smak dojrzewającego zakwasu. Wie Zobacz więcej
Apetyt na pieczenie : Nie kupuję mąki pszennej razowej - czyli coś o mące Apetyt na pieczenie CHLEBY NA ZAKWASIE, BUŁKI DROŻDŻOWE I INNE 22 lutego 2014 Nie kupuję mąki pszennej razowej - czyli coś o m Zobacz więcej