Przepis na makowiec z gotowej masy z puszki

Wśród wypieków świątecznych nie może zabraknąć i makowca. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście. Nie mam weny do pisania,biegnę do kuchni Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński z jabłkami 24024

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej. Składniki: - 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-4 jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej
przepis: every cake you bake Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bettycook
Makowiec

Makowiec 4486

Wracam do świątecznych przepisów na Boże Narodzenie. Dzisiaj przepis na makowiec, który jest przygotowywany przez babcię, chociaż moja szwagierka lekko go zmodyfikowała, wykorzystując gotową masę mako Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
MAKOWIEC

MAKOWIEC 14613

Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Porcja na dwa makowce.   Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Szybki makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy 10712

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dost Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Makowiec

Makowiec 10988

aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej 1062

Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i prost Zobacz więcej
megii013
megii013 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Magdy
Serniko-makowiec

Serniko-makowiec 8210

Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bard Zobacz więcej
zabciiia
zabciiia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubie jeść
Makowiec

Makowiec 6184

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuc Zobacz więcej
Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale... zachcialo mi sie makowca ;) Makowiec upieklam w formie z kominkiem o srednicy 26 cm: Ciasto: 2 szklanki maki 80 g cukru 1 jajko i 2 zoltka 1/2 szklan Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Makowiec

Makowiec 3989

Święta oraz zabawa sylwestrowa już za nami, a ja Wam dziś proponuję przepis jeszcze świąteczny. Na szczęście, aby upiec makowiec nie musimy czekać do Bożego Narodzenia, więc przyda się on przez cały r Zobacz więcej
Poppy seed cake, food photography, Christmas Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową Składniki: Kruche ciasto: 150 gram mąki pszennej tortowej 50 gram mąki kukurydzianej 2 łyżeczki cukru pudr Zobacz więcej

Przepis na makowiec z gotowej masy z puszki to propozycja na wilgotne ciasto z aromatem migdałowym, które idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu jako smakowity deser. Dzięki gotowej masie makowej mamy pewność, że główny składnik makowca jest dobrze przygotowany, a dodatki nadają ciastu interesującego smaku. Aby przygotować makowiec z gotowej masy z puszki potrzebujesz:

• 130 g masła • 260 g mąki • 120 g cukru • 8 jajek • proszek do pieczenia • 850 g gotowej masy makowej • aromat migdałowy

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto — masło dokładnie rozpuszczamy, a następnie odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie mąkę przesiewamy przez sito. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Z 2 jajek oddzielamy żółtka. Oddzielone żółtka ubijamy z kolejnymi 2 jajkami oraz cukrem na sztywną pianę. Do piany dolewamy rozpuszczone i ostudzone masło, a całość delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.

Gotową masę makową przekładamy do miski i dodajemy do niej aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przygotowane ciasto wykładamy na wybraną formę obłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównujemy, a następnie na jego wierzch wykładamy gotową masę makową. Ciasto pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.