Przepis na makrela

chochlik-reims
chochlik-reims Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje małe przyjemności
Pieczona makrela

Pieczona makrela 9783

Uwielbiam ryby w każdej postaci. Jednakże do tej pory jadłam makrelę wędzoną. Mój chłopak ostatnio wypatrzył w sklepie świeżą makrelę. Zdecydowałam się ją upiec w piekarniku, ale wcześniej ją odpowied Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Est-Ouest
Cenna makrela

Cenna makrela 1258

Choc nalezy do jednych z najtanszych ryb, makrela jest niezwykle cenna i ze wzgledu na swoj niepowtarzalny smak i delikatnosc jak i na walory zdrowotne. Ta srebrzysto-niebieska sporstmenka jest mistrz Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pasta z makreli

Pasta z makreli 210

Pasta z makreli Pasta z makreli czyli przepis na delikatne i wyborne śniadanie, w dodatku zdrowe. Makrela zawiera całą masę zdrowych tłuszczów omega 3 a poza tym jest bardzo smaczna. Do pasty makrelow Zobacz więcej
Raz Się Tyje
Raz Się Tyje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Raz Się Tyje
Pieprzone Makrele

Pieprzone Makrele 442

Skład: 4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 4 świeże makrele (około 250g każda) 1 łyżka oleju słonecznikowego 200ml śmietany 30% Przygotowanie: Pieprz rozgnieć. 1/4  pieprzu użyj do posypania makreli Zobacz więcej
Połączenie twarogu i wędzonej makreli jest nam doskonale znane. Pasta na bazie tych dwóch składników już kiedyś pojawiła się na blogu. Tym razem jednak proponujemy Wam ją w wersji słodko-pikantnej. Mi Zobacz więcej
Zaskakująco pyszne. Idealnie skomponowana prostota smaków.  Kolejny dowód na to, że czasem mniej znaczy lepiej.  Dla wszystkich miłośników makreli. I nie tylko :) Kotleciki podałam z delikatnym sosem Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Makrela z piekarnika

Makrela z piekarnika 1659

Jedzmy ryby! Makrelę na pewno znacie bo jest to rybka dość często w Polsce konsumowana. Problem polega na tym, że znamy ją przede wszystkim wędzoną z past śniadaniowych. Czas to zmienić bo ryba ta ma Zobacz więcej
Świeże makrele z grilla to rewelacyjny pomysł na obiad. Makrele się pieką a my mamy chwilę dla siebie. Dużo pracy nie ma przy takim obiadku, a efekt rewelacyjny. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami. Ma Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Pasta z makreli

Pasta z makreli 665

Pastę z makreli i białego sera pamiętam z dzieciństwa. Bardzo jej nie lubiłem:) Ale z wiekiem gust się zmienia. Składniki makrela wędzona – 1 szt. ser biały chudy – 100 gram jogurt naturalny – 50 gram Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
buena appetite
Makrela

Makrela 3483

Składniki: ·         Świeża wyfiletowana makrela ·         Sól morska ·         Pieprz ·         Olej z orzechów włoskich ·         Sok z cytryny Przygotowanie: Filety myjemy, troszkę suszymy papierem Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakołyki alergika
pieczona makrela

pieczona makrela 8081

Uwielbiamy tłuste ryby. Zazwyczaj. Bo od czasu do czasu bierze nas na jakąś delikatną, a zatem już nie tak zdrową rybkę. Zwłaszcza na sandacza. Nie ma to jednak jak sobie makrelkę w folii upiec. Najpr Zobacz więcej
tasty point
tasty point Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tasty point
makrela z pieca

makrela z pieca 884

uwielbiam makrelę jak dziś pamiętam jej wędzony smak mama czasem w drodze z pracy do domu w rybnym, kupowała przepyszną wędzoną, zawsze zawiniętą z szary papier... w takie dni właśnie, gdy zapach wędz Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
DIABELSKA MAKRELA

DIABELSKA MAKRELA 3517

Kolejna propozycja na szybki obiad z moją ulubioną rybą.  Świeża makrela jest u nas mało znanym składnikiem. Niestety rzadko można znaleźć ją w sklepach - nie wiem gdzie poza Makro można kupić świeżą Zobacz więcej
Lubimy ryby wszyscy z wyjątkiem Drugiej, która uznaje tylko rybę wędzoną czyli tę najmniej zdrową. A dobrze byłoby, gdyby jednak choć troszkę ryb jadła... W domu zwykle ryby robię w garnku rzymskim, o Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Świeża makrela pieczona

Świeża makrela pieczona 3053

Bardzo prosty przepis. W kilka chwil.  Kilka lat temu kupilam świeże makrele. Usmażyłam zwyczajnie na patelni.  Była okropna i wyladowała w zwszycie z napisem  - NIGDY nie kupuj makreli świeżej.  Była Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Marynowana makrela

Marynowana makrela 1087

          Przepis na domowo marynowaną makrelę. Najpierw solona, a następnie marynowana w occie i przyprawach. Taka makrela wychodzi smaczniejsza od wędzonej lub zwykłego śledzia.          W ten sam s Zobacz więcej
Niedoceniana przez nas makrela jest ogromnie bogata z kwasy tłuszczowe omega 3, a ze względu na swoją przystępną cenę może, a nawet powinna być alternatywą dla łososia. W dodatku ma łagodniejszy i lek Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Makrela pieczona

Makrela pieczona 2602

Makrela, 1/2 kopru włoskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minu Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Makrela z grilla

Makrela z grilla 1721

Makrela kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wędzoną rybą. Jeżeli lubicie ten rodzaj ryby to przygotujcie ją z grilla. Wbrew pozorom w smaku jest rewelacyjna! Warto dodać, że świeża makrela ma ładny kol Zobacz więcej
Przywracam do łask makrelę. Nic prostszego! Na naszych stołach gości wyłącznie w wersji wędzonej i to najczęściej jako dodatek do past. Świeża, usmażona makrela jest delikatna i soczysta. Dlatego nie Zobacz więcej

Makrela zaliczana jest do ryb tłustych, dzięki czemu stanowi dobre źródło kwasów omega-3 (działają przeciwnowotworowo) i witaminy D, na której niedobory cierpimy szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Innym, cennym pierwiastkiem, który możemy w makreli przyjąć, jest selen. Wzmacnia on naszą odporność i poprawia stan czerwonych krwinek. Dodać należy, że makrela jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witaminy A, która korzystnie wpływa na skórę. Jak widać, warto jeść makrelę dla urody, ale ciężarne i karmiące kobiety powinny zachować przy tym pewną ostrożność. W makreli zachodzi tendencja do kumulowania związków rtęci.

Makrela jest znana i chętnie zjadana w Polsce. Najczęściej jako wędzonka, rzadziej w puszce. Lubimy ją na zimno, jako dodatek do kanapek, sałatek i past, natomiast warto wypróbować przepis, w którym ta ryba będzie stanowiła główne danie, podawane na ciepło. Pamiętajmy, by kupować makrelę z łowisk europejskich, które nie eksploatują nadmiernie tego gatunku i nie przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego.