Przepis na marchewka

migotka28
migotka28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Marchewka do obiadu

Marchewka do obiadu 3851

Często przygotowuję taką marcheweczkę jako dodatek do obiadku. Można podawać ją na ciepło lub na zimno. Gdy zostanie mi z obiadu to zajadam samą na kolację. składniki: 1 kg ugotowanej marchewki 125 g Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Marchewka karmelizowana

Marchewka karmelizowana 2904

Marchewkę w takiej postaci można podawać jako dodatek do obiadu, bądź jako samodzielną, zdrową i pyszną przekąskę. Marchewki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich doprawienia możn Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
ZASMAŻANA MARCHEWKA

ZASMAŻANA MARCHEWKA 6804

ZASMAŻANA MARCHEWKA Składniki: 1/2 kg marchewki 1 łyżka masła 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej Marchewkę myjemy dokładnie, obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Nast Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Glazurowana marchewka

Glazurowana marchewka 2145

Młode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Skład Zobacz więcej
majeczkaaa2
majeczkaaa2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia z cynamonem...
Marchewka glazurowana

Marchewka glazurowana 3021

Coś prostego i banalnego... Stosowanego jako dodatek do obiadu, a co ja osobiście mogłabym jeść jako samodzielne danie - glazurowana marchewka! Pycha! Składniki: - marchewka - sól, cukier - masło - od Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Marchewka karmelizowana

Marchewka karmelizowana 4089

Marchewka karmelizowana 3 Flares Facebook 3 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 3 Flares × Składniki: 10 małych, młodych marchewek 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki masła liśc Zobacz więcej
Olcia
Olcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej pachnącej kuchni
Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana 3700

  Klasyczny dodatek do smażonej ryby czy kotleta. My uwielbiamy...   Składniki   5 marchewek szklanka mrożonego groszku 3 łyżki masła sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej   Wykonanie   Obraną marchewkę po Zobacz więcej
sabina16
sabina16 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Sabiny
Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka 2014

Tak podaną marchewkę widziałam niejednokrotnie, nigdy jej jednak nie jadłam. Przeglądając przepisy  stwierdziłam , że musi być pyszna, i taka też wyszła, czego najlepszym przykładem jest fakt, że moja Zobacz więcej
kwirlejka
kwirlejka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastko z dziurką
Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana 2216

Szczerze mówiąc nigdy nie miałam okazji spróbować marchewki zasmażanej i w dodatku na słodko. Moje marchewkowe wspomnienia zaczynają się i kończą na surówce z jabłkiem i marchewce z groszkiem. Co za s Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Marchewka glazurowana

Marchewka glazurowana 3883

 Marchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżecz Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Karmelizowane marchewki

Karmelizowane marchewki 2200

03 cze 2013 Karmelizowane marchewki Karmelizowane marchewki, pyszny dodatek do dania głównego, ale nie tylko, to również świetna przekąska lub przegryzka do piwa. Jest wspaniała, delikatna i miękka w Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana 4508

Dzisiejszy wpis dedykuję Marioli, która mnie do niego natchnęła rozmową przy obiedzie. Początkowo miała być to marchewka z groszkiem, jednak pamięć płata figle i okazało się, że w zamrażalniku groszku Zobacz więcej
tattoocookbook
tattoocookbook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tattoocookbook.blogspot.com
marchewka

marchewka 1732

Krysiaponiedziałek, 11 czerwca, 2012 Super. Ostatnio mam fazę na karmelizowaną marchewkę i dodaję ją do wszystkiego. Mięsa, tarty, kanapki. A przecież taka bardziej samotna z jogurtowym dipem też musi Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Pieczone marchewki

Pieczone marchewki 2842

Pieczone marchewki, znakomita alternatywa dla tradycyjnej surówki z marchwi na zimno lub marchewki gotowanej. Są przepyszne, bardzo chrupiące, doskonałe jako dodatek do każdego obiadu, choć muszę powi Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Duszona marchewka

Duszona marchewka 5021

Pyszny dodatek do obiadu. Jak mi się nie chce robić surówki do obiadu to często przyrządzam właśnie marchewkę duszoną. Jest u mnie bardzo lubiana, chyba głównie przez sentyment z dzieciństwa…   marche Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Puree z marchewki

Puree z marchewki 2823

Jeżeli znudziły się Wam gotowane ziemniaki to polecam zastąpić je - marchewkowym puree,  które swoim kolorem zachęca do jedzenia. Puree z marchewki jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Szybkie do p Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
buena appetite
Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka 4977

Karmelizowana marchewka Dziś na pomaranczowo. Bardzo lubię mieć kolorowo na talerzu. Marchewkę też lubię. Jej słodycz, chrupkość. W połączeniu z karmelową glazurom wyśmienita.. Składniki:     Kilka ma Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Karmelizowana marchewka to wspaniały dodatek do obiadu. Słodka marchewka z dodatkiem pachnącego tymianku to kompozycja smaczna i lekka. Najlepsza do … Przecz Zobacz więcej
lekkibrzusio
lekkibrzusio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lekkibrzusio
Glazurowana marchewka

Glazurowana marchewka 2509

Glazurowana marchewka Nie przepadam za surową marchewką, nie byłabym w stanie z przyjemnością chrupać jej ot tak. Nie lubię też tartej marchewki z jabłkiem, chyba, że zaleje to jogurtem to wtedy mi sm Zobacz więcej
Helena68
Helena68 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Walijskie Pichcenie ...
MARCHEWKA ZASMAŻANA

MARCHEWKA ZASMAŻANA 11218

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu Potrzebujemy: 5 marchewek liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego sól cukier (do smaku) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki Wykonanie: M Zobacz więcej

Marchewka jest bardzo zdrowym warzywem, bogatym w wiele wartościowych składników odżywczych – witamin i minerałów. Najbardziej popularnym gatunkiem marchewki jest odmiana pomarańczowa. Co ciekawe wyhodowali ją dopiero w XVII w. Holendrzy. Wcześniej znana była jedynie biała jej odmiana. Oprócz pomarańczowej i białej marchewki na rynku dostępne są także odmiany w kolorze żółtym, czerwonym, filetowym i czarnym. Po marchewkę należy sięgać jak najczęściej, ponieważ wspaniale reguluje trawienie, obniża poziom złego cholesterolu oraz ma właściwości przeciwcukrzycowe. Poza tym marchewka znajduje ogromne zastosowanie w kosmetyce: korzystnie wpływa na stan naszej skóry, poprawia jej koloryt, łagodzi podrażnienia, pielęgnuje opaleniznę. Przede wszystkim jednak marchewka świetnie smakuje i dlatego odnajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata.

Marchewka może nam posłużyć do przyrządzenia m.in. zdrowych i smacznych soków. Przykładem może być, chociażby sok przecierowy z marchewki, jabłek i bananów. Marchewkę i owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew gotujemy w wodzie pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodajemy jabłka i banany, całość miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i kurkumą. Gotowy sok możemy wypić od razu albo zawekować i zostawić na później. Z kolei w sokowirówce możemy przygotować wspaniały sok wzmacniający odporność na bazie marchewki, jabłka, buraka i imbiru. Smakowitym połączeniem jest także marchewka, jabłko i pomarańcza. Aby nadać naszemu soczkowi nieco egzotyki, możemy także dodać mango lub ananasa. Na bazie marchewki możemy przyrządzić także pożywne i orzeźwiające koktajle. W przeciwieństwie do soków nie wykorzystujemy tutaj jedynie wodnistej części warzyw i owoców, ale także ich miąższ. Zamiast więc sokowirówki należy użyć blendera. Marchewka świetnie komponuje się z większością owoców. Możemy więc zdać się na intuicję i trochę poeksperymentować przy tworzeniu koktajli.

Marchewka jest także doskonałym składnikiem słodkich wypieków. Zdrowszą wersją ciasta, jest ciasto marchewkowe. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, olej, cynamon, sodę i oczywiście startą marchewkę. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy przez około godzinę. Ten smakowity wypiek świetnie smakuje polany polewą czekoladową lub lukrem. Z kolei dla amatorów zdrowych łakoci godny polecenia jest przepis na marchewkowe ciasteczka bez dodatku cukru. Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie dodajemy do niej namoczone wcześniej suszone morele, ciecierzycę i banana. Wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy niezbyt duże ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka marchewkowe pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Dodatkowo możemy ich smak wzbogacić o posiekane orzechy i bakalie (rodzynki, żurawinę). Tego typu ciasteczka są idealną i zdrową przekąską, którą możemy zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Z kolei marchewka w takiej odsłonie jest ciekawą propozycją na oryginalne i smaczne przepisy.