Przepis na marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą

05 lut 2013 Tagine – wegetariański Tagine ( tadżin ) potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale jeśli lubicie mięs Zobacz więcej
Tadżin (tagine) to nazwa naczynia przeznaczonego do przygotowywania potraw na wolnym ogniu, ale także nazwa arabskiej potrawy - gulaszu na bazie jagnięciny lub kurczaka. Tajine składa się z dwóch częś Zobacz więcej
Przepisów na marokańskie tadżiny jest chyba nieskończenie wiele wersji. Tym razem zrobiłam tadżin z kurczaka i ciecierzycy, według przepisu podpatrzonego w magazynie „Kuchnia”. Niestety nie posiadam s Zobacz więcej
Tadżin (tagine, tażin, tajine), co to jest?  Czy jest to garnek, czy danie? Okazuje się, żei to, i to… Tadżin to garnek z pokrywką w kształcie stożka, a potrawaprzygotowywana w tym garnku ma taką samą Zobacz więcej
Bajeczne, pełne kolorów i aromatów. Egzotyczne, ale wciąż bliskie Europie i nie do końca oderwane od naszej uporządkowanej rzeczywistości. Dla mnie było to pierwsze spotkanie z innym kontynentem i inn Zobacz więcej
Kinga
Kinga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia obłędnie zdrowa
Tadżin (tagine) po polsku

Tadżin (tagine) po polsku 479

Tagine po polsku, czyli w oryginalnym naczyniu do tadżinu, coś ala polskie pieczonki (sic!). Nie mogłam się oprzeć. Sezon na młode kartofle, młodą kapustę…, a ja tu właśnie przytachałam z Maroka tadżi Zobacz więcej
Jak się przyjęło w Maroku, potrawę tagine przygotowuje się w specjalnym naczyniu o takiej samej nazwie - tagine. Prawdziwy marokański garnek do tagine wykonany jest z gliny i ma specjalny, stożkowaty Zobacz więcej
As you probably know I’m a big fan of North African cuisine, one of the most comforting meals I had while in Morocco was definitely tagine, so when I was asked by Schwartz to develope a recipe with on Zobacz więcej
Break for Cake
Break for Cake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Break for Cake
MAROKAŃSKI TAGINE (TAJINE)

MAROKAŃSKI TAGINE (TAJINE) 475

The Native Sibling - Carry You Tagine, tajine albo po prostu tażin to gliniane naczynie pochodzące z kuchni Maghrebu a wywodzące się przede wszystkim z Maroko. Służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Marokanski kurczak z ciecierzycą

Marokanski kurczak z ciecierzycą 372

Dziś zapraszam Was w krótką podróż do Maroka. Przygotowałam marokańskiego kurczaka z ciecierzycą w sosie pomidorowym.  Podstawą kuchni marokańskiej jest kuskus, czyli drobna kasza z pszenicy durum (se Zobacz więcej
Składniki: Nogi z kurczaka (bez skóry) - 4-5 sztuk Cebula - 1 sztuka Cukinia - 1 sztuka Ziemniaki - 2 sztuki Marchew - 2 sztuki Papryka czerwona - 1 sztuka  Sól Przyprawa Ras el Hanout, Szafran, kumin Zobacz więcej
Od dawna bardzo chciałabym odwiedzić Maroko. To kraj o ciekawej kulturze i historii, ale także kuchni, która łączy w sobie różne smaki. Dlatego chciałam chociaż trochę się do niej zbliżyć, przygotowuj Zobacz więcej
pajjka
pajjka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rosemary and Peach
Tadżin z Warzyw i Cieciorki.

Tadżin z Warzyw i Cieciorki. 718

Dziś kolejna kulinarna podróż, tym razem do Afryki. Tajine, tagine, tadżin (jak zwał tak zwał) jest tradycyjną i najpopularniejszą potrawą kuchni marokańskiej. Oryginalnie powinno się go przyrządzać w Zobacz więcej
Tagine warzywny (wegański). Są rzeczy, na które nie ma się wpływu: zapas świeżo zrobionych kiszonych cytryn musi zaowocować nowym przepisem na przepyszny, esencjonalny i aromatyczny tagine pełen sezon Zobacz więcej
Jest coraz zimniej. Koniec ze spaniem przy otwartym oknie, koniec suszenia prania na balkonie. Nie przepadam za jesienią. Chyba, że mowa o złotej jesieni. Jak na razie marzę tylko o tym, żeby rano nie Zobacz więcej
Kuchenny Blat
Kuchenny Blat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenny Blat
Tagine z kurczakiem

Tagine z kurczakiem 2733

przypraw i aromatu tagine z kurczaka, z dynią, suszonymi śliwkami, ciecierzycą i pomidorami. Tagine, to danie typowe dla kuchni marokańskiej, przygotowywane w specjalnym naczyniu. Nasze tagine ugotowa Zobacz więcej
Tagine (tajine, tażin) to tradycyjne, berberyjskie danie z północnej Afryki. Jego nazwa pochodzi od specjalnego, glinianego naczynia z wysoką, stożkowatą pokrywą, w którym jest przygotowywane. Naczyni Zobacz więcej
Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 3 średnie marchewski   Przyprawy:  Najlepej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el h Zobacz więcej
Tadżin (tagine) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje Zobacz więcej