Przepis na masło orzechowe

Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Masło orzechowe

Masło orzechowe 320

Nie mam pojęcia czemu jeszcze na blogu nie zamieściłam przepisu na masło orzechowe??!!  Niewiarygodne, bo to u nas w domu produkt obowiązkowy, bez którego nie możemy się obejść. Wielbimy go ponad wsze Zobacz więcej
MartaM
MartaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Desernik
Masło orzechowe

Masło orzechowe 242

Po co kupować masło orzechowe? Przecież tak prosto można je zrobić samemu. Wystarczy paczka orzeszków ziemnych, miód i olej, a domowe masło orzechowe gotowe! W dodatku można zrobić je z dodatkiem ulub Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym 1056

Kolejny wypiek z dodatkiem masła orzechowego. Klasyczne muffinki pachnące masłem orzechowym wypełnione kropelkami o smaku masła orzechowego. Zamiast kropelek orzechowych, można użyć klasycznych czekol Zobacz więcej
Lubicie masło orzechowe? Bo ja bardzo. Ale jedna rzecz przeszkadza mi w maśle ze sklepu. Nie lubię masła w tego typu kremach ;) można by rzec masło maślane... ale jednak wolę smak samych orzechów. Dla Zobacz więcej
poswix
poswix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Same Dobre Rzeczy
Masło orzechowe.

Masło orzechowe. 155

To już trzeci tydzień mojego miniwyzwania. Jestem z siebie dumna, cały czas o nim pamiętam. :) Dziś tematem przewodnim jest masło orzechowe. Choć w sumie bardziej zasadnym będzie nazwanie go masłem fi Zobacz więcej
stopithere
stopithere Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stop it here
Masło orzechowe

Masło orzechowe 124

Tak szybko. Są produkty w sklepach, które przerażają nas ceną, więc nie pozwalamy sobie na nie za często. I są wśród nich takie, które są na tyle łatwe do wykonania, że ta cena okazuje się być nieadek Zobacz więcej
Babeczki
Babeczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczki gotuja
Masło orzechowe

Masło orzechowe 233

Masło orzechowe- najkrótszy i najprostrzy przepis jaki znam.  Znalazłam go na blogu Sue Jako że uwielbiam masło orzechowe od razu zabrałam się do roboty. Nie ukrywam miałam wątpliwości czy będzie mi s Zobacz więcej
widelcempomapie
widelcempomapie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Widelcem po mapie
Masło orzechowe

Masło orzechowe 129

Masło orzechowe To kolejny, idealny pomysł na prezent. Masło orzechowe jest chyba amerykańskim wynalazkiem i z takim właśnie polsko-amerykańskim mieszkaniem mi się zawsze będzie kojarzyć. Też z tym, ż Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Masło orzechowe

Masło orzechowe 232

Masło orzechowe to jest jedno z większych zaskoczeń, jakie możesz przeżyć w swojej kuchni. Produkt, który na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie wysoko przetworzonego i wymagającego do produkcji zreali Zobacz więcej
Tak, jest kaloryczne. I tak, uwielbiam je, wręcz uzależnia. Łyżeczka za łyżeczką;) Niezmiernie ciesze się również, że staje się coraz bardziej popularne w Polsce.  Robiąc je sami w domu możemy zrobić Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Masło orzechowe

Masło orzechowe 737

Zobaczyłam na stronie Dorotus i zrobiłam. Super! Antosia właśnie zjadła śniadanie z domowej roboty masłem orzechowym. Bardzo jej smakowało – dla mnie to najwyższa rekomendacja Prostota wykonania mnie Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Masło orzechowe

Masło orzechowe 172

Ja jestem od niego uzależniona i jeśli ktoś z was nie próbował jeszcze domowego masła orzechowego to serdecznie zapraszam. Robi się je bardzo szybo, jest zdecydowanie lepsze od tego dostępnego w sklep Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Masło orzechowe

Masło orzechowe 483

Masło orzechowe mimo swojej ogromnej kaloryczności jest bardzo zdrowe. Masło orzechowe najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką prosto ze słoika ale dobrze się sprawdza na kromce chleba, do ciast, ciastecz Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Masło orzechowe

Masło orzechowe 203

Masło orzechowe Uwielbiam! Ostatnio czytałam, że wynalazł je John Harvey Kellogg – ten sam, który wymyślił płatki kukurydziane i potępiał masturbacje. Kellogg był wegetarianinem, zajmował się medycyną Zobacz więcej
doris
doris Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Szaleństwa
Masło orzechowe

Masło orzechowe 105

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię masło orzechowe. Lubię je na tostach, w formie batonów, w formie tarty z tego posta, jako dodatek do dań wytrawnych itp. Konsystencja masła "sklepowego" jest dla m Zobacz więcej
Masło orzechowe – to dla mnie wspomnienie wielu pozytywnych wrażeń z przeszłości – pierwsze masło orzechowe w domu, kupione przez rodziców w pierwszy, wydawało mi się słone, jednak smak tego masła pam Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Masło Orzechowe

Masło Orzechowe 237

Masło orzechowe początkowo nie należało do moich ulubionych. Mulące, zbyt słone i takie jakieś... Kiedy jednak jakiś czas temu zrobiłam własne dodając do niego tylko to, co uważałam za absolutnie niez Zobacz więcej
katharos
katharos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie zapomnienie
MASŁO ORZECHOWE

MASŁO ORZECHOWE 318

Pyszne masło orzechowe które możemy  używać jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek itp.  Świetna alternatywa dla sklepowego masła orzechowego która jest tańsza i zdecydowanie zdrowsza Zobacz więcej
Na masło orzechowe przychodzi mi ochota bardzo rzadko. Raz, może dwa razy do roku. Tym razem postanowiłam zrobić własne, domowe masło orzechowe z orzeszków arachidowych. Kupiłam więc siatkę orzeszków Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Masło orzechowe

Masło orzechowe 639

Cóż za bajeczny widok tak z samego rana, uwielbiam masło orzechowe, a Twoje wygląda idealnie :D Już od dawna mam chętkę na takie domowe masło;) pycha! Domowego jeszcze nie robilam, a coraz bardziej mn Zobacz więcej

Masło orzechowe to zmielone orzechy ziemne. Najlepsze masło orzechowe nie ma żadnych dodatków i jest robione z orzechów bez soli, które ewentualnie mogą być podprażone. Wówczas masło nie traci swoich właściwości i jest odżywcze, i zdrowe.

Popularne masła orzechowe, które można kupić w każdym sklepie, są dosładzane i wzbogacane w substancje poprawiające ich długą przydatność do spożycia. Nie należą do dietetycznych, a wręcz przeciwnie, mogą być przyczyną zaparć, problemów z trawieniem i nadmiernego tycia. Tymczasem dobrej jakości mało orzechowe obniża poziom cholesterolu, poprawia pracę serca i układu krwionośnego. Wpływa na piękny wygląd skóry i paznokci, i poprawia funkcjonowanie układy nerwowego oraz pamięci. Ponadto naturalne masło orzechowe przyspiesza spalanie tłuszczu, jest przeciwzapalne oraz znacznie zmniejsza możliwość wystąpienia raka przewodu pokarmowego. To produkt wysoko energetyczny, dający energię, szczególnie przed dużym wysiłkiem fizycznym czy po pracy umysłowej lub w okresie przemęczenia. Wszystko dzięki zawartości białka, błonnika, kwasu foliowego, witaminy E i B, związków mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najczęściej można zakupić masło orzechowe z orzeszków ziemnych. Popularność zyskują również masła z migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, laskowych czy brazylijskich. Wszystkie nie tylko dostępne są na rynku, głównie żywności ekologicznej i bio, ale również można wykonać samodzielnie, w domu szczególnie, że jest to bardzo łatwe!

Masło orzechowe robi się niezwykle szybko. Wystarczy mieć odpowiednią ilość niesolonych orzechów i ręczny blender, najlepiej z ostrzem „S”. Orzechy trzeba po prostu zmiksować na idealnie gładką masę. Przy pracy trzeba robić przerwy, bowiem blender może się łatwo przepalić. Jeśli chcemy spróbować masła orzechowego smakowego, do masy opcjonalnie można dodać miód, kakao, wiórki kokosowe, cynamon, wanilię, pokruszone kawałki orzechów. Dzięki temu uzyskamy smaczne, niepowtarzalne, a mimo wszystko wciąż zdrowe smarowidło, które można przechowywać w szafce nawet miesiąc, a w lodówce jeszcze dłużej. Należy również pamiętać, że tak przygotowane masło orzechowe nie zawiera środków poprawiających konsystencję, wydłużających okres przydatności itd. Po jakimś czasie na maśle może więc oddzielić się tłuszcz. Nie jest to objaw zepsucia smarowidła. Wystarczy takie mało wymieszać przed użyciem.

Masło orzechowe ma szerokie zastosowanie. Najczęściej używa się go do tostów, zapiekanek, lodów, ciastek i ciast, biszkoptów czy krakersów. Jest dobrym nadzieniem naleśników, dodatkiem do owsianek czy jednym z produktów przekąsek energetycznych dla sportowców. Masło przygotowane w domu jest zdrowe i pełne substancji odżywczych, choć niestety stosunkowo kaloryczne. Dostarcza jednak zdrową energię, która w organizmie nie odkłada się w postaci tłuszczu podskórnego. Mimo posiadanych wartości jednak nie wszyscy mogą je jeść. Na przykład osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny unikać smarowidła z fistaszków. Choć spala ono tłuszcz, nadmiar nie jest wskazany osobom odchudzającym się. Oczywiście maseł z orzechów nie powinny jeść osoby, które są uczulone na któryś z jego gatunków.

Zachęcamy więc do produkcji własnego smarowidła. Masło orzechowe, które sami wykonamy, nie tylko będzie smaczne i zdrowe, ale również tańsze, niż to ze sklepu.