Przepis na masło z raka

... czyli frykas, którego nie powstydziłoby się nawet najbardziej wybredne francuskie podniebienie. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy nasze jeziora były pełne raków, niekiedy przy kąpieli na Mazurach trze Zobacz więcej
Jakie raki, co za szampjony? Choć wiele z potraw, o których piszę na blogu obecnych jest na naszych stołach również i współcześnie w mniej lub bardziej podobnej do dawnych formie, tak przepis dzisiejs Zobacz więcej
Deska wędzonych ryb i raków | Heavenly Tasty Cooking Home Kontakt Współpraca Polityka prywatności Sklep Video Przepisy Home Blog Desery Ciasta Desery z czereśniami Muffiny Torty See all Desery Briwats Zobacz więcej
Być może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Dolny Śląsk był pełen raków, a przygotowana z nich zupa nie była niczym wyjątkowym. Dzisiaj ten pomarańczowo-szary bulion jest rarytas Zobacz więcej
Koniec z rakami. Za każdym razem, gdy walczę z "czymś" podobnym, powtarzam sobie, że to ostatni raz. Aż znowu kupujemy coś głupiego i znowu zostaję z tym sama, a Stwórca tylko palce oblizuje. Albo jęc Zobacz więcej
Przepis na raki według Grzegorza Russaka - Codogara.plPrzepisy kulinarne – Codogara.pl Szukaj przepisu      Główna Przepisy Pory dnia śniadanie lunch obiad podwieczorek kolacja Specjalne okazje Boże N Zobacz więcej
... czyli przysmak nie tylko walentynkowy. Risotto jest dla mnie dobre na każdą okazję i bez okazji. Okazje takie jak walentynki stanowią dla mnie jednak ciekawą podpowiedź, gdy zastanawiam się nad do Zobacz więcej
cookzoom
cookzoom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CookZoom - Fotografia ze smakiem
RAKI W WINIE

RAKI W WINIE 504

Raki coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach a szkoda ponieważ mają bardzo pyszne i delikatne mięso. Gotowanie żywych skorupiaków nie wchodziło w rachubę dlatego do przygotowania dania użyłem Zobacz więcej
Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji.  Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub migd Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Raki

Raki 1401

30 żywych raków, 2-3 gałązki kopru z baldachem, 2 łyżki soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka cukru, Raki wyszorować, opłukać. Należy je trzymać za korpus. Około 5 litrów wody zagotować, dodać sól, cukier Zobacz więcej
Stowarzyszenie Żuławy Gdańskie od siedmiu lat organizuje w Trutnowach konkurs kulinarny. Uczestnicy zgłaszają doń swoje popisowe dzieła w kilku kategoriach tematycznych. Z roku na rok coraz śmielej si Zobacz więcej
- Artykuł sponsorowany - Kilka miesięcy temu pisałem o tym, jak Paulaner odmienił moje zdanie na temat piwa pszenicznego. Od tamtej pory stał się gościem mile widzianym przy stole. Walory smakowe tego Zobacz więcej
Raki, kiedyś na dworach zajadali się nimi królowie a potem skorupiaki zapomniane. Ja zakupiłam mrożone w pewnym markecie i dzięki temu mogłam popróbować jak onegdaj jadano. Zapraszam, kupujcie raki bo Zobacz więcej
Głośno mówi się o substancjach rakotwórczych – zanieczyszczonym metalami ciężkimi powietrzu w wielkich miastach, toksynach w żywności, paleniu papierosów czy szkodliwym dla skóry promieniowaniu słonec Zobacz więcej
Wizytówka polskiej kuchni Zupa rakowa, dziś nieco zapomniana, przez lata była wizytówką polskiej kuchni wykwintnej. Raki zresztą w ogóle były składnikiem bardzo popularnym, nie tylko w kuchni bogatej, Zobacz więcej
Odrobina ekstrawagancji z okazji Nowego Roku - papardelle z rakami w szafranowym,  śmietanowym sosie. Prawdziwa poezja smaku. Tak wspaniałe składniki jak raki nie potrzebują wielu wymyślnych kompanów Zobacz więcej
Czasem nas trzepnie i kupimy ze Stwórcą coś "głupiego" do jedzenia. A potem masz babo, głów się i kombinuj co z tym zrobić. Padło na raki. Na szczęście mrożone, bo żywych bym chyba nie ruszyła. Prędze Zobacz więcej
Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce. Składniki 20-24 raki 2 pęczki koperku 40 g masła 250 ml śmietany 20 g bułki tartej 200 ml białego wytra Zobacz więcej
Raki w maśle i czosnku - Dziękuję Było Pyszne Skip to content O mnie Kontakt Facebook Instagram Twitter BLOG KULINARNY PRZEPISY DOMOWA PIEKARNIA DRUGIE DANIA KASZA KUCHNIE ŚWIATA MAKARONY MIĘSA OWOCE Zobacz więcej