Przepis na matjasy w oleju z papryką

Nie bez powodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być Zobacz więcej
Moje ulubione śledziki :-) 6 płatów słonych śledzi (matijas) 1 mała czerwona papryka 4 cebule 5 łyżek octu olej rzepakowy pieprz Śledzie wymoczyć ( ja moczyłam około jednej godziny),następnie osuszyć Zobacz więcej
zabciiia
zabciiia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubie jeść
Papryka marynowana z olejem

Papryka marynowana z olejem 810

Składniki: 3 kg papryki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 6,5 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Paprykę dokładnie umyć, opłukać. Wyjąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Zobacz więcej
Składniki: 12 płatów śledziowych (matijas) 1 duża czerwona papryka 2 cebule olej pieprz Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok 3 godziny. Cebule pokroić w kostkę- sparzyć ( cebulę p Zobacz więcej
Składniki: 3 filety matiasy, 1 sztuka cebula biała, 1 mała papryka słodka, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki ocet, 1/2 szklanki olej rzepakowy matiasy wymoczyć raz w zimnej wodz Zobacz więcej
Składniki : 5 płatów śledzi matias 2 cebule 1 czerwona papryka olej ocet Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę w pió Zobacz więcej
Taste Therapy
Taste Therapy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste Therapy
Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku 115

Śledzie po sułtańsku swoją nazwę zawdzięczają zawartości rodzynek! Śledzie i rodzynki? Intrygujące połączenie! Szczególnie gdy dodamy do tego cebulę oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie, Zobacz więcej
Śledzie to dość niepozorne ryby. Gdzie im tam do majestatu łososia, tuńczyka czy jesiotra. Mimo tego, my, Polacy, kochamy śledzie. Szczególnie w towarzystwie alkoholu, bo powiedzmy sobie szczerze, spr Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Papryka w oleju

Papryka w oleju 106

Papryka w oleju to nasza tegoroczna propozycja na paprykę na zimę. Upieczona papryka, przełożona natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryczką, a następnie zalana olejem będzie dobrym uzupełnieniem ka Zobacz więcej
Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie wypróbujecie! Polecam! Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula kawałek pora kolorowy pieprz świeżo mie Zobacz więcej
Dziś ostatni w tym roku świąteczny przepis, tym razem z wykorzystaniem śledzi a'la matjas. Zwróćcie uwagę na słowo "a'la", ponieważ pojawia się ono tutaj nie bez powodu. PRAWDZIWE MATJASY  (określenie Zobacz więcej
  Witaj szkoło :) To się teraz zacznie! Najpierw człowiek czekał końca wakacji a za chwilę będziemy tęsknić do dni pełnych lenistwa i niespiesznego wstawania. Ale przynajmniej jedno jest pewne ,że w k Zobacz więcej
Składniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymo Zobacz więcej
Qchnia Osobista
Qchnia Osobista Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia Osobista
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa 221

Od połowy października zaczyna się u mnie sezon na śledzie  i nieprzerwanie trwa do wiosny. Śledzie w occie, w oleju, w miodzie, śledzie z papryką, kozieradką i nasza ulubiona śledziowa sałatka.  Dziś Zobacz więcej
    Składniki   Sposób przygotowania   Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Śledzik w sałatkach

Śledzik w sałatkach 68

Dziś ostatni dzień karnawału, pożegnanie mięsa i przywitanie postnego śledzika. Na tę okazję dostałam przesyłkę od SEKO , by wypróbować , do czego się śledzie nadają Wprawdzie przepisów na śledzie na Zobacz więcej
Pikantne śledzie ze śliwką i cebulką Jedzenie wigilijne nie jest tym, za którym tęsknię cały rok. Z potraw które pojawiają się na stole tego dnia najbardziej lubię barszcz czerwony z uszkami oraz  ryb Zobacz więcej
Naczynie ze zdjęcia ma ponad 30 lat i przyznam szczerze, że chyba nigdy w życiu nie jadłam śledzi z innego. Ta waza odwiedziła kilka rodzinnych mieszkań, ale używana tylko podczas Wielkanocy i Bożego Zobacz więcej