Przepis na miodownik

Planeta Smaku
Planeta Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Planeta Smaku
Miodownik

Miodownik 6194

Dostojny, efektowny, wyszukany. Rozpływający się w ustach i cudownie pachnący miodem. Miodownik! To jedno z ciast, które w tym roku zagości na moim świątecznym stole. Upiekłam go wcześniej, bo im dłuż Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Miodownik

Miodownik 1907

 Na święta zrobiłam jeszcze Miodownik, jest to przepis od "teściowej". Zaczęłam go robić u siebie w domu żeby już nie wysłuchiwać jakie pyszne ciasto robi mama. Miodownik Składniki: Ciasto - 1/2 kg mą Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Miodownik

Miodownik 3294

Miodownik  orzechowy składniki ciasto 1/2 kg mąki 3/4  szkl cukru 15 dag  masła 2 jajka 2 łyżki  miodu  prawdziwego 2 łyżeczki sody oczyszczonej  smażone orzechy 30dag  orzechów  włoskich 10dag cukru Zobacz więcej
Razowa Finezja
Razowa Finezja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Razowa Finezja
Miodownik

Miodownik 2118

Ostatnio szukam  prostoty w życiu i to ma oddźwiek w sposobie mojego odżywiania. W poszukiwaniu prostych i nieskomplikowanych przepisów wertuję ksiażki i blogi kulinarne. Na stole królują zupy a na po Zobacz więcej
tylife.pl
tylife.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tylife.pl
Miodownik.

Miodownik. 5051

Ciasto miodowe przekładane kremem grysikowym oraz powidłem śliwkowym, orzechami włoskimi i polane czekoladą. Przepis, który pojawia się u mnie w domu praktycznie na każdą okazję. Wykonywany przez moją Zobacz więcej
anita.sekrecik
anita.sekrecik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anita podaje do stołu!
MIODOWNIK

MIODOWNIK 1116

SMACZNY MIODOWNIK DO PRZYGOTOWANIA NA KILKA DNI PRZED PLANOWANYM PODANIEM, NAJLEPSZY PO 2 - 3 DNIACH;) (Proporcje na keksówkę o wym. 12x25cm) SKŁADNIKI: - 250g miodu, - 250g mąki pszennej, - 100g cukr Zobacz więcej
Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się Zobacz więcej
Miodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tut Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Miodownik

Miodownik 2358

Miodownik to jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Idealnie komponuje się z gorącą kawą.Jest przy nim trochę pracy, ale smak zdecydowanie wam to wynagrodzi.Nie jest to klasyczny przepis jaki możec Zobacz więcej
paulaa18
paulaa18 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co dobrego dziś?
Miodownik.

Miodownik. 2542

Przepraszam, że ostatnio nic nowego na blogu nie było, ale epidemia jelitowa dopadła i mnie :/ Tydzień wyjęty z życia, ale już jest lepiej i powracam :) Dzisiaj moje ulubione ciasto - Miodownik. Zwany Zobacz więcej
Tastefully
Tastefully Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tasty Blog
Miodownik

Miodownik 2667

dodano: 08 kwietnia 2013 18:51 Fajowo autor Agata blog: http://toptorun.pl/zabytki-torunia/ratusz-staromiejski dodano: 27 grudnia 2012 12:45 Też w tym roku robiłam, wygląda przepięknie u Ciebie!:) Moż Zobacz więcej
smerfetka79
smerfetka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Marlenity
Miodownik

Miodownik 1605

  Miodownik 8 szklanek mąki+ do podsypywania 4 łyżki miodu sztucznego  6 łyżek miodu prawdziwego 400 gram margaryny Palma z murzynkiem 2 łyżeczki sody 150 gram pudru 3 duże jaja wiejskie/4 małe Masa g Zobacz więcej
Najlepszy miodownik na świecie! Pyszne miodowe placki, masa śmietanowa i mnóstwo orzechów... Bajka. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania w lodówce, więc spokojnie możecie je zrobić w sobotę czy Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową 4294

Najlepszy miodownik jaki znam. I to jeszcze z masą grysikową! Mniam :) Robiłam go już kilka razy, a na Święta musi być obowiązkowo! Nie pamiętam niestety skąd wzięłam ten przepis, zapisałam dawno temu Zobacz więcej
Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie j Zobacz więcej
DomowyKucharzcom
DomowyKucharzcom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DomowyKucharz.com
Miodownik

Miodownik 1175

  Kolejny przepis na ciasto przy wykonywaniu którego pięknie pachnie w całym domu. Wykonanie bardzo proste podobnie jak składniki potrzebne do przygotowania miodownika. I to jest najfajniejsze, bo naw Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mykitchen
Miodownik

Miodownik 3341

Miodownik Ciasto: 20dag mąki pszennej20 dag krupczatki15 dag margaryny2 jajka0,5 szkl. cukru2 łyżeczki sody2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 2 cześci i odstawić na 1 godzinę Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Miodownik

Miodownik 2259

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 Zobacz więcej
Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez Zobacz więcej

Rodowód miodownika sięga już setek lat. Jest to ciasto przekładane stanowiące symbol żydowskich wesel. Chonek – bo pod taką nazwą również funkcjonuje tytułowy miodownik przygotowuje się w sposób podobny do klasycznego ciasta biszkoptowego. Różnica polega na ostatniej fazie przygotowania, bowiem w przypadku miodownika należy dodać do ciasta roztopiony i ostudzony miód. Co ciekawe, tradycyjny przepis wywodzi się z terenów Galicji oraz Polski środkowej.


Miodownik serwowany jest w dwóch podstawowych wariantach. Pierwszy to forma pierwotna opiewająca w ciasto suche składające się wyłącznie z jednej warstwy. Nieco odświeżony wariant opiewa w ciasto przekładane – tu mamy do czynienia zazwyczaj z trzema warstwami. Kluczem do uzyskania doskonałego smaku oraz aromatu jest składnik główny, czyli miód. To od jego rodzaju zależy zarówno smak, jak i struktura wypieku. Warstwy ciasta są przekładane kremem budyniowym, grysikowym karpatkowym, konfiturą śliwkową, dekorowane polewą czekoladową czy też orzechami w karmelu.

Moda na powroty do tradycji kulinarnych zatacza coraz szersze kręgi. Znakomitym przykładem jest rosnąca popularność deseru w formie miodownika. Satysfakcja smaku jest gwarantowana.