Przepis na moskole placki ziemniaczane po góralsku

Moskole to placki ziemniaczane charakterystyczne dla kuchni z podkarpacia. Kocham góry i zawsze kiedy jestem w tamtych okolicach na urlopie w karczmie zamawiam moskole. Bardzo proste danie, można je p Zobacz więcej
W Bukowinie Tatrzańskiej na Rusińskim Wierchu po raz pierwszy jadłam moskole. Spore placki ziemniaczane,  upieczone na kuchennej blasze, posmarowane masłem czosnkowym. Fajne. Załapałam się na nie prze Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Moskole z rydzami

Moskole z rydzami 237

Moskole, czyli cucina povera spod Tatr. Jak głosi legenda, moskole czyli podhalańskie placki z gotowanych gruli (czyt. ziemniaków) zawędrowały pod Tatry wraz z rosyjskimi jeńcami podczas I wojny świat Zobacz więcej
Lubicie góralskie klimaty? Jedzenie proste, swojskie … nie do końca lekkostrawne i niskokaloryczne… Ja uwielbiam :) Nie pozwalam sobie za często na takie fanaberie, ale jak złapią mnie smaki to nie od Zobacz więcej
Moskole to danie regionalne kuchni podhalańskiej. Przygotowuje się je z ziemniaków.   Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl kwaśnego mleka 1 łyżka przyprawy do ziemniakó ole Zobacz więcej
Matiasy – jak przyrządzić najlepsze śledzie pod słońcem? Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. A konkretnie matiasy. Ty też? W takim razie świetnie się składa, ponieważ w tym wpisie znajdziesz zestaw Zobacz więcej
Wszystko ułożyło się rewelacyjnie. Przed Świętami Wielkanocnymi miałam dwa tygodnie urlopu. Akurat wtedy w Białce Tatrzańskiej miał się odbyć półfinał konkursu kulinarnego BlogerChef, do którego udało Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Moskole + film

Moskole + film 59

Moskole czyli góralskie placki ziemniaczane, smakują wybornie, a przy tym są bardzo tanie i proste do zrobienia.  To jedno z tych dań, które w podhalańskich restauracjach cieszy się wciąż nieustającą Zobacz więcej
Moskole to góralskie placki pieczone na blasze, regionalna potrawa kuchni podhalańskiej.  Do niedawna placki te były wypiekane na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ale obecnie przygotowuje się je Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Moskole z matiasami

Moskole z matiasami 21

Moskole z matiasami. Moskole, czyli proste trzyskładnikowe góralskie placki z gotowanych ziemniaków – to piękny przykład cucina povera „spod samiuśkich Tater” Jak głosi legenda, moskole zawędrowały na Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Góralskie placki Moskole

Góralskie placki Moskole 551

Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj z Zobacz więcej
Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku. Są to placki wypiekane na kuchennej blasze albo patelni, wykonane z utłuczonych ziemniaków, mąki i soli, opcjonalnie jajka. Niektórzy dodają do ciasta s Zobacz więcej
Nie raz i nie dwa spotkałam się z opinią, że ciężko dobrze zjeść w Zakopanem. Pisząc "dobrze" mam na myśli nie tylko konkretną, góralską porcję, ale przede wszystkim brak zatrucia. Do stolicy polskich Zobacz więcej