Przepis na mozzarella bez podpuszczki

Jak zrobić domowy ser? Najprościej jak się da – wystarczą dwa składniki i wybrany dodatek smakowy. Przepis na najprostszy domowy ser pojawił się na FiK-owym blogu dość dawno temu: JAK ZROBIĆ DOMOWY SE Zobacz więcej
Przepis na domową pizzę bez drożdży jest bardzo prosty, a ciasto nie musi wyrastać. Chyba każdy uwielbia domową pizzę, ale nie zawsze mamy drożdże w lodówce. Z ciasta możemy też przyrządzić mini pizze Zobacz więcej
Choć fit pizza z kalafiora pojawiła się w mojej kuchni już bardzo dawno temu, to efekt końcowy zawsze mnie zadziwia, bo naprawdę jest przepyszna. Jeszcze przed nią kalafior kojarzył mi się z letnimi o Zobacz więcej
Domowa mozzarella Ten przepis również pochodzi z bloga  Wypiecz Wymaluj Ser jest taki jaki być powinien, zwarty, gumowy,rewelacja. Cytuje za autorką: Składniki: 3,7 litra pełnego lub chudego mleka, 2 Zobacz więcej
Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi - KulinarnePrzeboje.pl Menu Skip to content Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli Zobacz więcej
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto Składniki: Smacznego! Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Domowa mozzarella

Domowa mozzarella 2090

Mój pierwszy ser domowej roboty. Ależ to frajda! Przetestowany na rodzinie i przyjęty z uznaniem. Przepis pochodzi z tej książki Z przepisu wychodzi około pół kilograma mozzarelli. Teraz czeka w kolej Zobacz więcej
Przez moją kuchnię przewinęło się już wiele przepisów na mniej tradycyjne pizze, które mój znajomy Włoch uważa za profanację, ale moim zdaniem to bardzo smaczna i ciekawa alternatywa, a została zainsp Zobacz więcej
Wróciliśmy z wakacyjnego rodzinnego wyjazdu i zaczynam nadrabiać zaległości blogowe, szczególnie jeśli chodzi o wpisy serowe. Jeszcze trochę, a pomieszałyby mi się zdjęcia z notatkami i zapomniałabym, Zobacz więcej
Prezentowałam na blogu tradycyjną mozzarellę, mozzarellę w pół godziny, a tym razem kolejna wersja: z octem winnym.  Właściwie ta mozzarella różni się od innych nie tylko dodatkiem octu winnego, ale r Zobacz więcej
ElaD
ElaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Grecki ser kasseri

Grecki ser kasseri 103

To twardy ser, tradycyjnie warzony jest z mieszanki mleka koziego i owczego. Przepis, którym się posłużyłam, mówi, iż można zmieszać mleko kozie z krowim, a nawet uwarzyć ser z samego mleka krowiego. Zobacz więcej
Serki z mocno podgrzewanego mleka robię zwykle z mleka krowiego, pokazywałam tu już panir, queso blanco i chennę. Na podstawie przepisu na queso blanco zrobiłam kozi serek. Wyszedł bardzo smaczny, moż Zobacz więcej
Mozarrella maison Po wypiekach i wedlinach domowej roboty nadszedl czas na produkcje serow ;-). Na pierwszy ogien poszla mozzarella. Osobiscie nie przepadam za ta, ktora mozna kupic w supermarketach, Zobacz więcej
Kiedy moja chłodziarka-dojrzewalnia nie mieści już więcej serów (a taka duża nie jest), wówczas robię jakiś serek na bieżąco. Najczęściej jest to mozzarella albo inny tego typu ser. Czasami eksperymen Zobacz więcej
W związku z tym, że jestem wielkim serożercą od zawsze marzyło mi się, żeby wyprodukować swój własny. Myślałam jednak, że jest to bardzo skomplikowane i nie bardzo możliwe w warunkach domowych. Nic ba Zobacz więcej

Mozzarella jest typowo włoskim serem, produkowanym z mleka bawolego. Dzięki tradycyjnej recepturze, odpowiednim procesem fermentacyjnym mleka zaprawionego podpuszczką, a nawet wilgotnemu klimatowi, w którym wypasają się bawoły, prawdziwa mozzarella zachwyca porcelanowym kolorem oraz wieloma, delikatnymi warstwami. Produkcja mozzarelli jest żmudna, ale można również pokusić się o jej samodzielne wytworzenie z mleka krowiego, a nawet bez dodatku enzymów podpuszczki. Mozzarella bez podpuszczki jest bowiem również smaczna i delikatna.

Mozzarella bez podpuszczki produkowana jest z mleka i kwasku cytrynowego lub soku wyciśniętego z cytryn, lub limonek. Nie trzeba tu używać podpuszczki, ponieważ kwaśny sok powoduje ścinanie białka mleka. Powstałe strzępki wystarczy wówczas kilkakrotnie podgrzewać, wyrabiać i zagniatać, aby powstały ser był plastyczny, rozciągliwy, delikatny i smaczny.

Mozzarella bez podpuszczki może być też świetnym serem dla wegetarian. Wystarczy obróbce poddać naturalne mleko sojowe, mąkę z cieciorki oraz sól, aby uzyskany ser roślinny, smakiem i konsystencją przypominał specjał z mleka zwierzęcego.