Przepis na mule

classy-chef
classy-chef Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Classy-Chef
Kremowe mule

Kremowe mule 549

Omulki, a  inaczej mule sa jednymi z bardziej popularnych owoców morza. Oprócz krewetek są najczęściej wypieranym morskim przysmakiem, rownież w Polsce. Sa one znane jako typowe przysmaki krajów śródz Zobacz więcej
ania7roz
ania7roz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka czasu ulotna
Białe mule w białym sosie

Białe mule w białym sosie 1611

Ostatnio zakupiłam piękne białe mule z czarną łezką na łączeniu muszelki. Małże zwą się orientalne, a z łaciny mówią na nie Meretrix. Obadawszy te wszystkie sprawy postanowiłam je zjeść. Pomyślałam, ż Zobacz więcej
CiekawaKuchnia
CiekawaKuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciekawa Kuchnia
Mule Saganaki

Mule Saganaki 432

Ci z Was, którzy byli w Grecji, zapewne widzieli w kartach restauracji pozycje takie jak: Cheese Saganaki, Feta Saganaki lub Mussels Saganaki. Ja tez widziałem i spróbowałem każdej z tych potraw, ale Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
2drink
Moscow Mule

Moscow Mule 447

Duo ostatnio byo owocowych koktajli, wic teraz pora na co cakiem innego. Dzi pierwszy z serii kolorowych drinkw, ktre testowaam wczoraj i ktre czekaj w kolejce na opublikowanie. Bdzie co dla mionikw t Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Mule po prowansalsku

Mule po prowansalsku 311

"Mogliśmy ze X i Y siedzieć w Brukseli, cieszyć się, w restauracjach jeść mule i mieć wszystko w nosie" - powiedział kiedyś Znany Polski Polityk. Mule? A fe! Są takie europejskie. Nie to, co nasz scha Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dżemdżus
Niedzielne mule

Niedzielne mule 573

Dawno, dawno temu miałam w planach zrobienie potrawy z muli na zupełnie inny sposób niż francuskie mule w białym winie. Wizyta w sklepie Asian House w Jankach podsunęła mi pomysł na letni, lekki obiad Zobacz więcej
Za każdym razem gdy przygotowujemy mule, znane również jako małże czy też omułki, musimy pamiętać o odpowiednim ich oczyszczeniu. Ich nieodpowiednie przygotowanie może grozić lekką rewolucją jelitowo- Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Mule w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym 484

Zdarzyło mi się jeść mule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwart Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Małże - mule

Małże - mule 1172

„ zastawa z Zobacz więcej
Cook &Celebrate
Cook &Celebrate Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cook & Celebrate
„ Mule”

„ Mule” 1103

        Karnawał jest idealnym czasem, aby ugotować coś pysznego, wyjątkowego. Owoce morza są idealne. Smak świeżości morza ukryty w muszelkach muli jest niepowtarzalny, jedyny. Jest także coś wyjątko Zobacz więcej
Mule (w j. wloskim - cozze) miala okazje probowac juz pewnie wiekszosc z Was. No coz- istnieja zarowno ich milosnicy jak i przeciwnicy,ktorzy to nie moga sie przelamac by sprobowac te pyszne przeciez Zobacz więcej
Kuchenny Blat
Kuchenny Blat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenny Blat
Mule w białym winie

Mule w białym winie 241

nazywane też omułkami lub potocznie małżami, w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką, to lekka i bardzo delikatna potrawa, doskonała jako przystawka lub danie g Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 360

Przepis na małże pochodzi z książki Gordona Ramsaya Kuchnie świata. Moją wielką pasją, poza gotowaniem, są podróże, które pozwalają poznać nie tylko nowe miejsca, ale także nowe smaki. Mule po marynar Zobacz więcej
ania7roz
ania7roz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka czasu ulotna
Mule czarne mule

Mule czarne mule 201

Uwielbiam owoce morza, targi rybne i zapach morza i oceanu. Mule możliwe, że są najmniej pociągające, chociaż z drugiej strony nie zgodzę się z tym, bo jeśli przygotuje się je wraz z muszlami to danie Zobacz więcej
Mule po marynarsku Gdzie skieruję pierwsze kroki po przyjeździe do Włoch? Zawsze do ristorante, gdzie serwują cozze e vongole alla marinara. Moje ulubione danie włoskiej kuchni to małże po marynarsku. Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 1147

Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska. Składniki Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Mule w cydrze

Mule w cydrze 734

mule świeże lub mrożone (tu 450g mrożonych) omułki chilijskie mrożone lub świeże 270g (czyli chilijskie mule już bez muszli) oliwa z oliwek 2 szklanki cydru lub wina białego półwytrawnego 4-5 ząbków c Zobacz więcej
mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Mule po belgijsku

Mule po belgijsku 540

Dawno nie było niczego egzotycznego, prawda? :) Ta potrawa skierowana jest do ludzi lubiących nowości i inne smaki niż ogólnie dostępne. Jeśli chodzi o moje wrażenia, to cóż mogę powiedzieć, mule jest Zobacz więcej
Z tym przepisem wiaze sie mala opowiesc. Jak to goscie, w dobrej wierze stawiaja gospodarzy w niezrecznej sytuacji. Mialam kiedys na kolacji znajomych. Wszystko przygotowane, goscie przychodza. Wejsci Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Mule

Mule 1551

Jakież było moje zdziwienie, gdy w sklepie dwojga imion męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo kup Zobacz więcej

Mule zwane prawidłowo omułkami, to jadalna grupę małży, która cieszy się sporą popularnością wśród rodaków. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż można je dostać w wielu miejscach i w bardzo atrakcyjnych (jak na owoce morza) cenach. Dlaczego warto jeść mule?


Miłośnicy muli twierdzą, iż najlepiej spożywać je zimą, bowiem wtedy osiągają największe rozmiary, a ich muszle wypełnione są po brzegi smacznym mięsem. Eksperci w zakresie owoców morza są zgoła odmiennej opinii. Wedle niej okazuje się, że mule powinno się jeść w sezonie letnim, ponieważ wtedy to obchodzą tarło. Warto odnotować, że posmak ich mięsa jest wtedy lekko gorzkawy. Największym walorem tytułowych owoców morza jest ich wartość odżywcza. Najważniejsze wartości zostają zachowane wyłącznie w przypadku pieczenia muli, bądź ich duszenia. Omułki stanowią cenne źródło białka, witamin z grupy B oraz jodu, wapnia, selenu i fluoru.


Mule są bardzo łatwe w przyrządzaniu i przygotowuje się je w sposób błyskawiczny. Doskonale komponują się z wermutem lub białym winem. Wystarczy je udusić z dodatkiem czosnku, ziół, szalotki czy trawy cytrynowej. Ważne aby w momencie zakupu były świeże (muszelki powinny być zamknięte lub lekko uchylone) i zjadane najlepiej w dniu zakupu.