Przepis na mus z syfonu

To było laboratorium. Absolutnie wybuchowego smaku. Takiego, co wypełnia wszystkie zakamarki języka. Odkrywa ponętną tajemnicę.  Zachwyca i zadziwia. Warsztaty z kulinarnych technik oczarowały mnie zu Zobacz więcej
Kisiel wiśniowy ze śmietaną i porzeczkami       Postanowiłam zrobić deser - najprostszy i najsmaczniejszy, tak uważam.   Kisiel domowy o smaku wiśniowym   Do przyrządzenia deseru niezbędne będzie poni Zobacz więcej
Panna cotta – pomarańczowa - przepis | Sprawdzona Kuchnia No comments Tweet this by Anna Panna cotta – pomarańczowa Deser panna cotta jest już zapewne Wam znany i mam nadzieję, że polubiliście ten wsp Zobacz więcej
Galaretka z białego wina z musem truskawkowym i bitą śmietaną gru 31, 2012 Kolejny rok dobiega końca… Życzę Wam samych pomyślnych chwil w tym następnym 2013. Oby trzynastka, na przekór wszelkim przesą Zobacz więcej
Krem buraczany: 1,2 kg buraków, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, 1/4 selera, cebula, liść laurowy, 5 goździków, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 jagody ziela angielskiego, garść świeżego rozmarynu, 1-2 ząbki Zobacz więcej
Kiedy na Instagramie i Facebooku dodałam zdjęcie gofrów i napisałam, że najbardziej lubię je z domową bitą śmietaną z syfonu od razu posypały się pytania: „a będzie przepis?”, „co to znaczy ‚z syfonu’ Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
les mirabelles
Bez-błędny sernik

Bez-błędny sernik 374

Ten sernik to połączenie idealne delikatnego smaku gruszki z ostrym smakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Mus z melona

Mus z melona 979

¼  melona żółtego, 1  łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, 150 ml śmietany kremówki. To jest porcja na syfon o pojemności 0,5 litra Melona obrać, wyjąć pestki i zmiksować dodając miód i sok z li Zobacz więcej
Kolejny konkursowy przepis, któremu mogłam zrobić zdjęcie do formularza zgłoszeniowego. Tym razem to danie główne, dzięki któremu również Sebastian i Czarek zdobyli drugie miejsce w kategorii profesjo Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Rabarbarowy deser wiosenny

Rabarbarowy deser wiosenny 67

  zastawa z  Zobacz więcej
sofii14
sofii14 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnegraffiti
Mus malinowy ♥

Mus malinowy ♥  3793

   Nie będę was okłamywać... mus powstał w sytuacji lekko kryzysowej, gdyż pojechałam na rowerze do sklepu, tam kupiłam maliny, niestety w koszyku zrobiła się z nich lekka papka... :) W tej sytuacji b Zobacz więcej
3 pęczki szparagów sól, cukier, 150 ml śmietanki kremówki, i 1 nabój do syfonu Szparagi umyć, obrać, odłamując końcówki – resztek nie wyrzucać. Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Wrzuc Zobacz więcej
Kats
Kats Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
Drink to czy deser?

Drink to czy deser? 648

   To już ostatnia moja propozycja w ramach konkursu na przepis z wykorzystaniem nowych galaretek Winiary. Tym razem deser lekko alkoholowy, smaki galaretek zobowiązują ;-) Do przygotowania deseru wyk Zobacz więcej
Metoda gotowania sous-vide polega na próżniowym zapakowaniu produktu i długim gotowaniu go w niskiej temperaturze, poniżej wrzenia. Do różnych produktów wskazana jest inna temperatura. Przykładowo ryb Zobacz więcej
3 brzoskwinie lub nektarynki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 3 goździki, kawałek kory cynamonu, ½ cytryny, 500 gram śmietany kremówki, 30 gram suszonych kwiatów hibiskusa, 60 gram białej czekolady Zobacz więcej
Wczorajsze popołudnie spędziłam na karmelowych warsztatach z marką Wedel. Jak zawsze swoimi pomysłami na słodkości podzielili się z nami Maestro Janusz Profus wraz z żoną Joanną.  Ponadto o nasze podn Zobacz więcej
6 jajek pęczek białych szparagów, 6 plastrów szynki parmeńskiej, szczypiorek czosnkowy, śmietana kremówka, sól,  cukier, ocet jabłkowy. Szparagi obrać, połamać na kawałki i wrzucić do wrzącej wody, z Zobacz więcej
Madziorek
Madziorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Don't blame the cook
Espuma szparagowa

Espuma szparagowa 2216

Jednym z moich kulinarnych odkryć podczas pobytu we Francji były espumas - wytrawne musy przygotowywane na bazie warzyw przy pomocy syfonu. Taka wytrawna bita śmietana :) Taki właśnie mus przygotowała Zobacz więcej
Syfony kulinarne Isi to sprzęt przede wszystkim dla restauracji, ale również propozycja dla pasjonatów gotowania. Warsztaty na sprzęcie dostarczonym przez Stalgast prowadził  pan Adam Michalski, które Zobacz więcej