Przepis na na zakwasie'

cris-57
cris-57 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach domowego pieczywa
Zakwas

Zakwas 807

Kiedy podjęłam decyzję o tym,  że w moim domu zagości na dobre P. Zakwas nie wiedziałam  dokładnie od  czego mam zacząć. Czytałam, szukałam,  zagłębiałam się w tajniki pieczenia chleba i im  więcej ch Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
po co ten zakwas

po co ten zakwas 80

Bardzo często padają pytania:  po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd. Odpowiadam w skrócie :   Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki ży Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pichcę sobie
ZAKWAS

ZAKWAS 344

Zakwas to preludium tego co będzię się dziać:) To pierwszy bocian wiosną tego co zasmakują Wasze podniebienia. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb, a chleb domowy na zakwasie.... Przygotujcie sobie d Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
ZAKWAS

ZAKWAS 175

Zakwas to kultura zakwaszonego ciasta przygotowana z mąki i wody. Zawiera miliardy żywych komórek naturalnych drożdży i bakterii fermentujących mąkę. Drożdże piekarskie kupowane w sklepie to monokultu Zobacz więcej
Eilan
Eilan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oliwka w czekoladzie
Zakwas

Zakwas 484

Zanim zamieszczę na blogu przepis na chleb na zakwasie, chciałam się z Wami najpierw podzielić przepisem na sam zakwas. Mąż wiercił mi już od dawna dziurę w brzuchu abym zrobiłam chleb na zakwasie bo Zobacz więcej
    Dzisiejszy wpis jest odpowiedzią na Wasze liczne pytania, dotyczące hodowli własnego zakwasu. Pomimo, że już kiedyś o nim pisałam (klik)  tutaj, dziś postaram się rozwiać resztę wątpliwości dokład Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Przechowywanie zakwasu

Przechowywanie zakwasu 370

Wyhodowany zakwas przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje on tam bez dokarmiania spokojnie 1-2 tygodnie. Poprzez obniżenie temperatury spowalniamy proces fermentacji jednocześnie go nie zatrzymując. Należ Zobacz więcej
Odliczanie do Wielkanocy rozpoczęte. Czas zacząć konkretne przygotowania tak aby nie gonić w piątek i sobotę z myciem okien, gotowaniem i pieczeniem. W naszej pukpukowej kuchni prace trwają choć nie o Zobacz więcej
Kuchennefascynacje
Kuchennefascynacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennefascynacje
Zakwas

Zakwas 572

Wypiekane chlebków idzie u mnie pełną parą. Co czwartek wychodzą z piekarnika 2 swojskie, cudowne bochenki. Początkowo bałam się chlebów na zakwasie a właściwie to chyba samego zakwasu bo kiedyś, kied Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Zakwas chlebowy

Zakwas chlebowy 762

Poleca: Hania Źródło: Chleb - moja domowa piekarnia Metoda tworzenia zakwasu chlebowego polega na tym, że łączy się mąkę i wodę, odstawia w pojemniku pod przykryciem, w ciepłym miejscu i co 24 godziny Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
o zakwasie

o zakwasie 113

Przeczytałem gdzieś , że do przygotowania naturalnego zakwasu wystarczy mąka woda i czas. Niestety nie, skoro uwzględniamy już niematerialny czynnik jakim jest czas, to koniecznie trzeba wyliczyć takż Zobacz więcej
dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dom-agi.pl
Zakwas

Zakwas 575

Zakwas autor: Aga on 21 mar 2013 • 3:34 pm Komentarzy: 3 Udało się, mój zakwas żyje i całkiem dobrze się ma. Powiem szczerze, że było to dla mnie duże wyzwanie sporządzanie zakwasu i na pewno nie posi Zobacz więcej
OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna dieta
ZAKWAS

ZAKWAS 630

Wiele osób regularnie odwiedzających kulinarne blogi jest zapewne z zakwasem dobrze zapoznanych, ale ponieważ wypieki na zakwasie będą się pewnie nieraz pojawiały w moich przepisach, dla porządku doda Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód i Pieprz
zakwas

zakwas 111

Pyszne Kaprysy
Pyszne Kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pysznekaprysy.blogspot.com
ZAKWAS NA ŻUREK

ZAKWAS NA ŻUREK 216

Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :). Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robion Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Zakwas żytni

Zakwas żytni 817

W tamtym tygodniu otrzymałam mąki z firmy Gdańskie Młyny i już w ten weekend planuję upiec swój pierwszy chleb. Z tego powodu, wczoraj zrobiłam swój pierwszy zakwas, a dokładniej nastawiłam go, bo czy Zobacz więcej
Gingergirl
Gingergirl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czuję głód
Zakwas

Zakwas 587

Tak to się zaczyna... Przygoda z maszyną do chleba, okazuje się przelotnym romansem. Gotowe mieszanki idą w odstawkę. Drożdże zostają użyte co najwyżej do ciasta na pizzę lub robimy z nich bliny. Chce Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Zakwas

Zakwas 927

Nie czuję się ekspertką w dziedzinie zakwasu- po prostu piekę chleb. Oto moja mało profesjonalna metoda na przygotowanie zakwasu- nie stosuję wagi bo nie posiadam, odmierzam wszystko kubkiem z promocj Zobacz więcej