Przepis na nalewka z głogu

Nalewka głogowa ma właściwości lecznice. Najlepsza jest po leżakowaniu przez 3-6 miesięcy. Potrzebne składniki: 2 kg głogu,  1 l spirytusu,  1 l wody,  opakowanie suszonych śliwek,  50 g rodzynek,  pó Zobacz więcej
trzcinowisko
trzcinowisko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielony stolik
Nalewka z owoców głogu.

Nalewka z owoców głogu. 28192

Jesień jest przepiękną porą...tyle bogactw dookoła : jarzębina, czarny bez, berberys, dereń i oczywiście głóg. Ostatnio trafiłam na duże głogowe zagłębie nad Narwią. Nazrywałam i do suszenia i na nale Zobacz więcej
Odgrzebałam w zamrażalniku woreczek głogu. Kupiłam go w listopadzie, wrzuciłam do zamrażalnika, żeby przemrozić i zapomniałam. Będzie z niego nalewka na ciśnienie. Dla teściowej. Co prawda teściowa da Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka z kwiatów głogu

Nalewka z kwiatów głogu 5030

                                    Aromatyczna nalewka z magnolii Zobacz więcej
Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy jakieś dwa lata temu, nie mogłam uwierzyć, że tak pyszny alkohol można zrobić z owoców przydrożnego krzaku... Jest wprost niesamowita, a do tego owoce głogu są bard Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód i Pieprz
nalewka z głogu

nalewka z głogu 4304

Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Nalewka z owoców tarniny

Nalewka z owoców tarniny 12524

Rydze na kilka sposobów » Nalewka z owoców tarniny Piękne śliwki tarniny, tarki. Z nich powstaje pyszna nalewka. :-) Nalewka z tarniny 6 kg owoców tarniny, suchych, świeżo zerwanych 1,5 kg cukru skórk Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Nalewka na owocach głogu. Głogówka

Nalewka na owocach głogu. Głogówka 2294

Głogówka. Ostatnia z trzech nalewek nastawionych pod koniec września na zebranych, na Podlasiu, owocach. Trzecia i ostatnia co w cale nie znaczy, że najgorsza. Wyszła przynajmniej tak samo dobra jak p Zobacz więcej
Pyry na Gaz: Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu Pyry na Gaz Strony Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu Brak komentarzy: Prześlij komentarz Strona główna Subskrybuj:Komen Zobacz więcej
Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Głóg myjemy po przymrozkach, wsypujemy do słoika, dodajemy garść rodzynek. Mieszamy litr wody przegotowanej z litrem spirytusu. Zostawiamy na 4-6 tygodni, co jak Zobacz więcej
Pogoda ładna, pracy mnóstwo, na nic dosłownie czasu nie ma. Kilka dni uskuteczniałam akupunkturę kolcami głogu, berberysu i dzikiej róży. Dzisiaj nalewka z tej ostatniej. Ale myślę, że jeszcze tylko d Zobacz więcej
placydia
placydia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzz, czyli zapraszam do stołu
Nalewka z głogu

Nalewka z głogu 41725

Zapraszam Was na ostatnią już w tym roku nalewkę. Pewnie starczy mi tego na kolejnych kilka lat ;) Dzisiaj nalewka z głogu, która zdecydowanie w swojej recepturze różni się od poprzednich. Nie ma z ni Zobacz więcej
Głóg jest nieocenionym i niedocenionym lekarstwem dla wszystkich osób z problemami sercowymi, nadciśnieniem, działa przeciw gorączkowo i jest lekiem nasennym. Dlatego warto pokusić się o zrobienie nal Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Nalewka z głogu

Nalewka z głogu 7791

Nalewka z głogu ma dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie oraz cholesterol. A do tego świetnie smakuje i rozgrzewa. Może więc wspomóc walkę z przeziębieniem. Nalewkę z głogu najlepiej przygotować samemu. Przepis jest bowiem banalnie prosty.

Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Nasza nalewka z głogu będzie wtedy smaczniejsza i zdrowsza. Przemarznięte owoce posiadają bardziej skoncentrowane wartości odżywcze. Do przygotowania nalewki z głogu potrzebny nam będzie również spirytus, cukier, goździki, laska cynamonu, otarta skórka z cytryny i przegotowana woda. Nalewkę głogową możemy przygotować także z dodatkiem wanilii, rodzynek, suszonych śliwek i miodu.

Głóg należy zalać spirytusem, przelać do słoików i odstawić na dwa tygodnie. Z pozostałych składników gotujemy syrop, który łączymy z powstałym alkoholem (owoce należy przecedzić). Po minimum trzech miesiącach nasza nalewka jest gotowa do spożycia. Nalewka głogowa jest mocnym alkoholem, należy więc ją spożywać w umiarkowanych ilościach.