Przepis na occhi di lupo

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu, nie mogłam więc odmówić sobie przygotowania z tej okazji stosownego dania ;) Kompletnie nie miałam jednak czasu na kombinowanie z bardziej wymyślnymi składnik Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Makaron z fasolką szparagową

Makaron z fasolką szparagową 537

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g fasolki szparagowej 200 g makaronu Occhi di Lupo (Garofalo) 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek sól, pieprz curry szczypta cukru Przygoto Zobacz więcej
Zapiekanka z makaronu z sosem pieczarkowym to doskonały dodatek do mięs, ale może występować również jako samodzielne danie wegetariańskie. Podana w ten sposób dodatkowo wygląda bardzo ładnie. Ja zapi Zobacz więcej
Popularny hummus z ciecierzycą  wzbogaciłam kolorowymi warzywami, uzyskując dodatkowy smak, aromat i kolor, cieszący oko.  Przygotowałam trzy wersje hummusu. Pierwsza z dodatkiem buraka, czerwonej fas Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Dama z gronostajem

Dama z gronostajem 427

Dama z gronostajem (zwana powszechnie Damą z łasiczką) – obraz namalowany w latach ok. 1483-90 przez włoskiego artystę renesansowego Leonarda da Vinci w Mediolanie. Portret został wykonany w technice Zobacz więcej
Wytrawne muffinki ze szpinakiem mogą być zamiennikiem białych bułek do kanapek. Muffinki są wilgotne, pachnące parmezanem i mega zielone, cieszą oko i podniebienie;) Świetnie pasują na śniadanie, kola Zobacz więcej
Dania jednogarnkowe są super - szybkie, nieskomplikowane i w dodatku nie ma po nich dużo zmywania. A jednogarnkowe danie z makaronem to już w ogóle bajka, bo jak wiecie - ja uwielbiam makaron!  Ten py Zobacz więcej
Gordon Ramsay ma alergię na wegan! To news, który kilka miesięcy temu zranił serca całego wegańskiego świata! Kiedy już skończyłam ocierać łzy różową podusią, z nastawieniem „jacigordoniepokażę”, prze Zobacz więcej
Ten przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy.  Zai Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na Facebooku Polski/English/Italiano Składniki (obj. 0.8 l)/Ingredients (capacity 0.8 l)/Ingredienti (capacità dello stampo 0.8 l): 60 g mąki/ 2 oz plain white flour/ 60 g di farina 6 Zobacz więcej
Oczywistą dziś modę na podróże do Włoch zapoczątkował Johann Wolfgang von Goethe swoim Italienische Reise (1816-1817). Nam, Słowianom o rozlewnej duszy zapewne bliższe będą duszoszczipatelnyje opisy R Zobacz więcej
Składniki na 2 osoby: 0,5 opakowania makaronu, ja wykorzystałam Occhi di lupo (czyli oczy wilka) duże, krótkie rurki, które malowniczo prezentują się na talerzu 500 g pieczarek, 3 łyżki serka mascarpo Zobacz więcej
Pamiętacie moją akcję #Gotuj z Anielką? Powstała ona wtedy, gdy miałam ekstremalnie mało czasu i sił na gotowanie. Anielka była bardzo malutka, a ja próbowałam jakoś zorganizować sobie gotowanie i cał Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem dedykowanym wszystkim dzieciom. Dla wszystkich małych istotek przygotowałam słodkie misie z ciasta marchewkowego, które jest lekkie, wilgotne i delikatne Zobacz więcej
W książce Matta Wilkinsona "Ulubione warzywa pana Wilkinsona' pierwsze warzywo jakie zostało opisane to właśnie szparagi. Nie można nie zgodzić się z autorem książki, który szparagi opisuje jako warzy Zobacz więcej
Makaron z krewetkami i pomidorkami, w kremowym sosie z nutką cytryny. SKŁADNIKI na 1 porcję: 90g makaronu occhi di lupo 8 krewetek koktajlowych 4 pomidorki koktajlowe garść rukoli sok i skórka z cytry Zobacz więcej
 Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brokułami w sosie śmietanowym SKŁADNIKI na 1 porcję: 90g makaornu occhi di lupo kilka suszonych pomidorów kilka brokułów 100g piersi z kurczaka ząbek czos Zobacz więcej
Kto lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :)  Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby got Zobacz więcej
Po raz kolejny potrawa sezonowa. Myślę, że tego typu dania smakują wyjątkowo gdyż można je przygotować zaledwie kilka raz do roku w trakcie sezonu na dane warzywko lub owoc. Połowa maja sezon na szpar Zobacz więcej