Przepis na ogórki

Postanowiłam przez najbliższe 6 dni publikować posty na przepisy na przetwory z ogórków, z tej racji że sezon na ogórki się zaczął. Pokażę przepisy na przetwory, które goszczą u mnie na piwnicznych pó Zobacz więcej
 Dziś  w roli głównej ogórki:) Pierwsze to ogórki w musztardzie a drugie z miodem.Oba przepisy dostałam kilka lat temu od Pani Ani ,mamy mojej przyjaciółki:)Spotkałam wiele przepisów ale nigdy się nie Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam Wam dwa pierwsze przepisy na przetwory z ogórków. Później wrzucę kolejne :) W tym roku pokusiłam się o przygotowanie kilku słoików ogórków w zalewie z curry i ogórków w zalewie z Zobacz więcej
Przepis na te przepyszne ogórki znalazłam na blogu serwetkowo.blox.pl. Ogórki po cygańsku są cudowne, w smaku słodkawo, pikantne z nutką kwasowości- smak jest mi trudno dokładniej opisać ale bardzo mi Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne 274

Witam Serdecznie Zrobiłam wczoraj ogórki małosolne uwielbiam takie ogórki . Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam bo naprawdę są smaczne :) Będziemy potrzebować : proporcje na 1 kg ogórków o Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe 10275

To już moje ostatnie przetwory z ogórków, jakie Wam prezentuję... Uniwersalne ogórki konserwowe (korniszone), które potem wykorzystuję do sosów na zimno, sałatek, do obiadu, lub po prostu jako przegry Zobacz więcej
Bogusia82
Bogusia82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajeczna Kuchnia
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe 2624

Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku. Składniki: Ogórki(dowolna ilość) marchewka cebula koper ziele angielsk Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Ogórki z chili

Ogórki z chili 11613

Ogórki z chili Ogórki wg przepisu teściowej. W zeszłym roku robiłam te je z jednej porcji i zaraz musiałam robić z 2 następnych bo szły jak woda:) Mój mąż je pochłaniał do każdego obiadu, tak mu smako Zobacz więcej
rosik93
rosik93 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie w kuchni
Ogórki chili

Ogórki chili 36607

Te ogórki robię co roku, doskonałe jako przegryzka do obiadu, czy na kanapkę Na ich zrobienie potrzebujemy praktycznie całej doby. Nie wymagają pasteryzacji! 2,5 kg ogórków  główki czosnku 4 łyżki sol Zobacz więcej
DomowyKucharzcom
DomowyKucharzcom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DomowyKucharz.com
Ogórki z curry

Ogórki z curry 2590

  W internecie jest mnóstwo przepisów na te ogórki i każdy się różni. Ciężko wybrać ten najlepszy. Ja przedwczoraj przyniosłam słoik ogórków z curry i ledwo się powstrzymałam żeby nie zjeść całego. Wc Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
sałatka z ogórków

sałatka z ogórków 2847

sałatka z ogórków składniki: 4 kg ogórków 2-3 duże cebule 2 łyżki soli pieprz w ziarenkach koper zalewa: 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroić w tal Zobacz więcej
wedith1
wedith1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarny
Ogórki chilli i ogórki curry

Ogórki chilli i ogórki curry 1886

Ogórki chilli i ogórki curry Czas urlopu mam zamiar poświęcić na ..... przetwory. Zacznę od ogórków:) Od koleżanki dostałam świetny przepis na ogórki curry i chilli (Daria, dzięki :* ), podzielę się W Zobacz więcej
sisters4cooking
sisters4cooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sisters4cooking
Przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków 2487

Ogórki na zdjęciu są świeżo zaprawione, stąd ich intensywna zieleń! Ogórki potaniały (przynajmniej u nas), czas zrobić przetwory na zimę. Na pierwszy ogień poszły ogórki kiszone, potem zaczęły się kom Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Ogórki z chili

Ogórki z chili 4331

Ogórki z chili Ogórki z chili czyli jak zrobić pyszne marynowane ogórki z dodatkiem pikantnej papryczki chili z octem, olejem i cukrem. Ogórki te są specjalnością Kamili i Bartka – wyłudzam od nich sł Zobacz więcej
Gdy już mamy za dużo ogórków i nie wiemy co z nimi robić. Polecamy nasze przepisy z ogórkiem. Ogórki konserwowe Kanapka z ogórkiem na bułce Ogórki kiszone w glinianym garnku Surówka z kiszonych ogórkó Zobacz więcej
Ogórki w musztardzie Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie. Przygotowa Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2418

Sezon ogórkowy u mnie w pełni, w Polsce niedługo się zacznie. Zastanawiacie się jaki wybrać przepis, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę. Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja pro Zobacz więcej
Maria Romańska
Maria Romańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Figa Smakiem
Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki 2207

Zeszłej jesieni moja bratowa zrobiła wspaniałe ogórki. Sama spróbowała ich na jakimś przyjęciu i zdobyły przepis. Nie przepadam za marynatami octowymi, ale na punkcie tych ogórków oszalałam. Są fantas Zobacz więcej
OkołoKuchennie
OkołoKuchennie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OkołoKuchennie
Ogórki

Ogórki 3797

W tym roku warzywa i owoce są w sezonie tak tanie, że grzech ich nie przerabiać. Zrobiłam już mnóstwo dżemów (truskawkowy, rabarbarowy, rabarbarowo-truskawkowy, wiśniowy, zaczęłam robić powidła) i wła Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku 11599

Jak co roku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis Zobacz więcej

Ogórki są jednym z popularniejszych warzyw. W uprawie jest ok. 60 odmian ogórków, dzielonych na długie i krótkie oraz ze względu na sposób ich wykorzystania, na sałatkowe, piklowe, do bezpośredniego spożycia itd. Choć każdemu się wydaje, że ogórek to roślina rodzima, tak naprawdę najstarsze odmiany warzywa pochodzą z Azji i wywodzą się od dyni.

Ogórki cenione są głównie za delikatny i orzeźwiający smak, który szczególnie podczas upałów nie tylko nawania organizm, ale ma działanie tonizujące, ponieważ warzywa te składają się prawie w 98% z wody. Oprócz tego zawierają wit A, K i z grupy B, ale nie są to duże ilości. Więcej w nich błonnika pokarmowego regulującego pracę układu pokarmowego oraz zapewniającego uczucie sytości. Poza tym w ogórkach znajdują się kukurbicanty antynowotworowe, które w dają im gorzki smak, a mogą chronić organizm przed rozwojem raka trzustki czy prostaty. Ogórki zawierają również mikro i makroelementy, a wśród nich cenny potas, magnez, które korzystnie wpływają na pracę i kondycję układu sercwo-naczyniowego. Ogórki mają też niski indeks glikemiczny, a więc powinny je jeść osoby chore na cukrzycę. Ponadto rośliny wpływają na wzmocnienie tkanki chrzęstnej i zmniejszają bóle reumatyczne.

Wiele osób zastanawia się więc, jakie ogórki wybierać do jedzenia. Z reguły jednak nie ma to znaczenia, czy są długie – najlepsze na sałatki, czy krótkie – do kiszenia, albo zupełnie małe – na korniszony. Najważniejsze, aby ogórki pochodziły z plantacji zdrowych, ekologicznych, oddalonych od dużych aglomeracji miejskich, ponieważ łatwo chłoną zanieczyszczenie z otoczenia. Na przedwiośniu można pokusić się o spożywanie ogórków szklarniowych tzw. wężowych, a w sezonie ogórkowym najlepsze i najbardziej wartościowe są odmiany gruntowe. Najwięcej zaleceń można znaleźć w stosunku do ogórków przeznaczonych na kiszenie. Kiszonki z ogórków są bowiem co prawda łatwe do wykonania, ale również proste je zepsuć. Przygotowując kwaszeniaki, warto zatem wybrać okazy cylindryczne, gdzie ogórek jest ok. 3 razy dłuższy niż jego średnica. Ogórki powinny być świeżo zerwane z krzaczka, mieć cienką skórkę i wypełnioną komorę nasienną bez pustych komór.

Najlepiej już rozpoczynając siewy zastanowić się z jakim przeznaczeniem kulinarnym ogórków. Wybór gatunku pozwoli otrzymać doskonałe przetwory czy smaczne sałatki. Na przykład ogórki odmian przeznaczonych do kiszenia są odporniejsze na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybowe, stąd rzadziej psują w słoikach. Mają większą zawartość cukru, który daje charakterystyczny winno-kwaśny smak zapraw. Ogórki oczywiście używane są nie tylko do kwaszenia. Robi się z nich wyśmienite sałatki, chłodniki, napoje orzeźwiające. Wykorzystywane są również w kosmetyce do produkcji kremów, maseczek ściągających i niwelujących opuchliznę, toników. Zapach ogórków jest bazą wielu perfum i odświeżaczy. Warto też wiedzieć, że ogórek utlenia niektóre witaminy i nie jest zalecane jego mieszanie z pomidorami. Aby zniwelować niepożądane działanie ogórka, wystarczy go jednak skropić np. octem winnym. Skuśmy się więc na spożywanie ogórków. Używajmy ich w kuchni!