Przepis na pascha

abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Pascha

Pascha 827

Zawsze ciekawiło mnie, jak smakuje pascha. W ubiegłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy i jej smak mnie zachwycił - więc postanowiłam, że przygotuję ją na tegoroczną Wielkanoc. W moim rodzinnym dom Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Pascha

Pascha 755

croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Pascha

Pascha 115

moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Pascha

Pascha 133

Pascha to deser wielkanocny wywodzący się z tradycji prawosławnej. Pochodzi z północnej Rosji, w Polsce najdłuższą historię ma rzecz jasna na Kresach Wschodnich, choć – niewątpliwie ze względu na jej Zobacz więcej
Trochę Słodyczy
Trochę Słodyczy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trochę Słodyczy
Pascha

Pascha 152

Moja pierwsza Pascha. Jednej próbowałam, ale było to wiele lat temu i szczerze powiedziawszy niewiele z tego smakowania zapamiętałam :) Sposób przygotowania okazał się naprawdę prosty, niezbyt czasoch Zobacz więcej
wedelka
wedelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki
Pascha

Pascha 135

Z paschą nie miałam nigdy wcześniej do czynienia. Nie robiłam jej, nie próbowałam. Wiedziałam, że taki deser istnieje, że robi się go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W t Zobacz więcej
slodkiezyciecom
slodkiezyciecom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie życie com
Pascha

Pascha 22

Jeśli jeszcze nie robiliście nigdy paschy to czas najwyższy nadrobić zaległości. Smakuje jak najlepszy sernik na zimno, a dodatek namoczonych w alkoholu bakalii sprawia, że jest to bardzo wykwintny de Zobacz więcej
karmel-itka
karmel-itka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karmel-itka
Pascha

Pascha 39

Paschę znają chociażby z nazwy chyba wszyscy z nas. Jest to klasyczna potrawa przygotowywana głównie na wielkanoc, jaka sięga swymi korzeniami i tradycją powstania terenu północnej rosji. Jest ona prz Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Pascha

Pascha 515

Mój ukochany deser serowy. Przygotowuje go nie tylko od święta, choć rzeczywiście świąt wielkanocnych ja i moja rodzina bez paschy sobie nie wyobrażamy. Od lat przygotowuję ją według sprawdzonego prze Zobacz więcej
mc_cichy
mc_cichy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lavanna
Pascha

Pascha 174

Pascha | Lavanna Zapraszam na słodkości Przeskocz do treści Babka drożdżowa z rodzynkami Pascha ,     Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serowe, Wielkanoc i oznaczony tagami bakalie, cuk Zobacz więcej
PawełM
PawełM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia - moja pasja
Pascha

Pascha 161

Pascha - tradycyjna potrawa wielkanocna (zob.: Pascha (święto chrześcijańskie) ) pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żół Zobacz więcej
Follow the Fork
Follow the Fork Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
followthefork
Pascha

Pascha 195

Dzisiaj tylko zdjęcia, przepisu nie będzie to rodzinny sekret i niech tak zostanie. Pascha to moje ulubione wielkanocne "ciasto". Od małego pomagałam Mamie w przygotowaniach, ucierałam ser, kroiłam ba Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Pascha

Pascha 404

Tradycyjny deser wielkanocny z mleka lub twarogu łączonego ze śmietaną, masłem, cukrem, żółtkami, bakaliami i wanilią, wywodzący się z tradycji rosyjskiej. Tradycyjna pascha powstaje z mleka. Podawana Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Pascha

Pascha 117

teczkakucharska
teczkakucharska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
teczkakucharska
Pascha

Pascha 960

  Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno – rosyjskiego. Ja określiłabym ją jako sernik na zimno o kremowej, delikatnej konsystencji wypełniony bakaliami. Ser domowej roboty nada Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Pascha

Pascha 896

     Niedługo Wielkanoc, czas pomyśleć o typowych dla tego Święta wypiekach. Pascha nie wymaga pieczenia, jest szybka do zrobienia. Dodane są tu gotowane żółtka (dla bojących się użycia surowych) i ro Zobacz więcej

Pascha to tradycyjny wielkanocny deser rosyjskiego lub ukraińskiego pochodzenia, robiony z twarogu na zimno, z bakaliami. Jego kopułowaty kształt ma przypominać grób Chrystusa. Co ciekawe, potrawa ta jest uważana za wybitnie tradycyjną, a receptury na nią nierzadko objęte są sekretem.

Pascha jest też swoistą kulinarną kartką świąteczną. Jej składniki to niewypowiedziane życzenia zdrowia (mleko i jajka związane z wiosenną odnową) i dobrobytu (kosztowny cukier i bakalie). Do jej wyrobu używa się tradycyjnej formy z drewna lipowego (pasocznica), ale dla uzyskania odpowiedniego kształtu można posłużyć się również... miską albo sitkiem.

Paschę podaje się na zimno, ale by powstała, należy zagotować wszystkie niezbędne produkty. Powinno to być mleko, śmietana, jajka, cukier, wanilia i bakalie. Składniki należy ze sobą łączyć, mieszać i gotować na wolnym ogniu aż do ścięcia. Powstały ser trzeba odcedzić na gazie i zmieszać z masłem utartym z cukrem. Całość wystarczy wstawić do lodówki, by stężała, a przed podaniem na stół - odświętnie udekorować.