Przepis na pascha

Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Pascha

Pascha 398

Pascha, czyli sernik w innej formie. Na zimno, bez pieczenia. Kremowy, z dodatkiem skórki z pomarańczy. Może być z warstwą kakaową. Przygotowałam go z przepisu IlluCucina zmieniając trochę proporcje i Zobacz więcej
jestemzosia
jestemzosia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jestem zosia
Pascha

Pascha 128

jestem zosia: Pascha jestem zosia sobota, 19 kwietnia 2014 Pascha Miał być sernik dyniowy. Ostatnio nasz ulubiony. Szybko robiący się. Jednak szefowa skusiła mnie do spróbowania czegoś tradycyjnego. P Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Pascha

Pascha 719

Zawsze ciekawiło mnie, jak smakuje pascha. W ubiegłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy i jej smak mnie zachwycił - więc postanowiłam, że przygotuję ją na tegoroczną Wielkanoc. W moim rodzinnym dom Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Pascha

Pascha 657

Świąteczna klasyka, czyli pascha, która jest jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Przygotowujemy ją na bazie twarogu, śmietany, masła, żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Pascha, którą zrobiłyś Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Pascha

Pascha 221

Pascha - w języku rosyjskim znaczy Wielkanoc. Ten słodki, wyjątkowy deser z twarogu, masła i jaj rozpoczyna w Rosji święta Wielkanocne. Podawana jest tylko raz w roku. Jej głównym składnikiem jest suc Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Pascha

Pascha 77

W moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowani Zobacz więcej
Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Ilony
Pascha

Pascha 179

Choć książkę kucharską mojej babci, mam od dawna, tak pascha zagościła w moim domu dopiero w zeszłym roku. Oczywiście jadałam ją i zawsze bardzo mi smakowała, ale jakoś nigdy święta nie były u mnie, w Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Pascha

Pascha 110

Pascha to deser wielkanocny wywodzący się z tradycji prawosławnej. Pochodzi z północnej Rosji, w Polsce najdłuższą historię ma rzecz jasna na Kresach Wschodnich, choć – niewątpliwie ze względu na jej Zobacz więcej
Pascha to wielkanocny deser rosyjskiego pochodzenia. Tradycyjnie przygotowuje się ją z jajek i mleka, które symbolizują odrodzenie wiosennej przyrody. Pozostałe dodatki - cukier i bakalie mają zwiasto Zobacz więcej
wedelka
wedelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki
Pascha

Pascha 117

Z paschą nie miałam nigdy wcześniej do czynienia. Nie robiłam jej, nie próbowałam. Wiedziałam, że taki deser istnieje, że robi się go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W t Zobacz więcej
siarenka
siarenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
siarenka - kulinarnie
Pascha

Pascha 734

Pasha to kolejna tradycyjna wielkanocna potrawa. Jej smak poznałam 3 lata temu, kiedy czytając 2 numer Lawendowego Domu natknęłam się na przepis i postanowiłam wypróbować. Zakochałam się w tym smaku   Zobacz więcej
karmel-itka
karmel-itka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karmel-itka
Pascha

Pascha 27

Paschę znają chociażby z nazwy chyba wszyscy z nas. Jest to klasyczna potrawa przygotowywana głównie na wielkanoc, jaka sięga swymi korzeniami i tradycją powstania terenu północnej rosji. Jest ona prz Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Pascha

Pascha 494

Mój ukochany deser serowy. Przygotowuje go nie tylko od święta, choć rzeczywiście świąt wielkanocnych ja i moja rodzina bez paschy sobie nie wyobrażamy. Od lat przygotowuję ją według sprawdzonego prze Zobacz więcej
PawełM
PawełM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia - moja pasja
Pascha

Pascha 156

Pascha - tradycyjna potrawa wielkanocna (zob.: Pascha (święto chrześcijańskie) ) pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żół Zobacz więcej
Follow the Fork
Follow the Fork Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
followthefork
Pascha

Pascha 189

Dzisiaj tylko zdjęcia, przepisu nie będzie to rodzinny sekret i niech tak zostanie. Pascha to moje ulubione wielkanocne "ciasto". Od małego pomagałam Mamie w przygotowaniach, ucierałam ser, kroiłam ba Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Pascha

Pascha 375

Tradycyjny deser wielkanocny z mleka lub twarogu łączonego ze śmietaną, masłem, cukrem, żółtkami, bakaliami i wanilią, wywodzący się z tradycji rosyjskiej. Tradycyjna pascha powstaje z mleka. Podawana Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Pascha

Pascha 103

Pascha jest wspaniała! Przepyszna! Niesamowicie słodka, a zarazem słodka w sam raz:) Tempo w jakim zniknęła z naszego świątecznego stołu było wręcz zawrotne i tylko dosłownie w locie udało mi się zrob Zobacz więcej
teczkakucharska
teczkakucharska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
teczkakucharska
Pascha

Pascha 919

  Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno – rosyjskiego. Ja określiłabym ją jako sernik na zimno o kremowej, delikatnej konsystencji wypełniony bakaliami. Ser domowej roboty nada Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Pascha

Pascha 857

     Niedługo Wielkanoc, czas pomyśleć o typowych dla tego Święta wypiekach. Pascha nie wymaga pieczenia, jest szybka do zrobienia. Dodane są tu gotowane żółtka (dla bojących się użycia surowych) i ro Zobacz więcej

Pascha to tradycyjny wielkanocny deser rosyjskiego lub ukraińskiego pochodzenia, robiony z twarogu na zimno, z bakaliami. Jego kopułowaty kształt ma przypominać grób Chrystusa. Co ciekawe, potrawa ta jest uważana za wybitnie tradycyjną, a receptury na nią nierzadko objęte są sekretem.

Pascha jest też swoistą kulinarną kartką świąteczną. Jej składniki to niewypowiedziane życzenia zdrowia (mleko i jajka związane z wiosenną odnową) i dobrobytu (kosztowny cukier i bakalie). Do jej wyrobu używa się tradycyjnej formy z drewna lipowego (pasocznica), ale dla uzyskania odpowiedniego kształtu można posłużyć się również... miską albo sitkiem.

Paschę podaje się na zimno, ale by powstała, należy zagotować wszystkie niezbędne produkty. Powinno to być mleko, śmietana, jajka, cukier, wanilia i bakalie. Składniki należy ze sobą łączyć, mieszać i gotować na wolnym ogniu aż do ścięcia. Powstały ser trzeba odcedzić na gazie i zmieszać z masłem utartym z cukrem. Całość wystarczy wstawić do lodówki, by stężała, a przed podaniem na stół - odświętnie udekorować.