Przepis na pasteryzacja

Przyszedł czas na pierwsze tegoroczne przetwory. Truskawki kończą się już powoli, więc to ostatni dzwonek aby zachować ich smak na zimę. Na razie nie dysponuję obszerną zamrażarką, więc zdecydowałem s Zobacz więcej
Zupy – mrożenie i pasteryzacja Mapa stronyKontakt Zupy – mrożenie i pasteryzacja Jeśli po Świętach zostało nam za dużo zupy grzybowej lub barszczyku to możemy poddać je pasteryzacji lub zamrozić w zam Zobacz więcej
Fasolka szparagowa w pomidorach powstała jako sposób na zagospodarowanie nadmiaru ogrodowych plonów. Przy okazji zachowamy fasolkę w słoikach do wykorzystania zimową porą. Można zawartość takiego słoj Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 1737

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę wszystki Zobacz więcej
Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Koniec lata i początek jesieni to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw. To także najwyższy czas aby dary natury Zobacz więcej
Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’ Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1433

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie.  Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. P Zobacz więcej
Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam Zobacz więcej
Ta sałatka jest przepyszna do obiadu, tuż przed pasteryzacją i po -zimą:) W tamtym roku, dużo bardziej smakowała mi sałatka szwedzka, w tym, nie wiem dlaczego, ta podbiła moje kubki smakowe.  Sałatka Zobacz więcej
Pasteryzacja w piekarniku i zmywarce - czy to dobry sposób? Porady Pasteryzacja w piekarniku i zmywarce – czy to dobry sposób? Monika 3 sierpnia 2017 0 Pasteryzować słoiki można na wiele różnych sposo Zobacz więcej
Pasteryzacja słoików z przetworami w zmywarce Pasteryzacja i do tego w zmywarce ? Tak Pasteryzacja słoików z przetworami w zmywarce   Tak, tak któregoś dnia gdy przerabiałam kupione 21 kg śliwek, przy Zobacz więcej
W garach u Gosi: Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest naprzy Zobacz więcej
PASTERYZACJA (podpatrzone tutaj -->klik) Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii, to nic inne Zobacz więcej
Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza. Z tego powodu postanowiłam zrobić trochę weków do spiżarni. Przepis na ogórki dostałam od Babci. Ich smak kojarzy mi się Zobacz więcej
To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego złotego cuda zamkniętego w słoiku:). Moja pierwsza dynia jest Zobacz więcej
Stary przepis, który wygrzebałam gdzieś z równie starego zeszytu. Nie wymaga pasteryzacji, ale przyznam się szczerze, że jak pierwszym razem ją robiłam część słoików zapasteryzowałam dla pewności. Jed Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku 1223

                                                                                                                              Pasteryzacja na sucho czyli pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 2288

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. T Zobacz więcej