Przepis na pasteryzacja powideł

   Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowa Zobacz więcej
W ogrodzie mam starą śliwę, jeszcze z czasów młodości dziadka mojego męża. Niestety nie wiem jaka to odmiana ale śliwa rodzi średniej wielkości, jasnofioletowe i bardzo słodziutkie owoce. Z tego co do Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MadaWKuchni
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 734

  Powidła wyszły bardzo smaczne; kwaskowate, ale bez przesady; pachnące obłędnie śliwkami. Smakują idealnie jako dodatek do lodów lub na chałce z masłem. Oczywiście podane poniżej proporcje są umowne, Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MadaWKuchni
Śliwki w occie

Śliwki w occie 4061

Z Sandecji przywieźliśmy sporo owoców, w końcu przebiega tamtędy Małopolski Szlak Owocowy. Owoce są soczyste, słodkie i tanie. Na pierwszy ogień poszły śliwki. Były tak smaczne, że szkoda było zrobić Zobacz więcej
Zachciało mi się domowych przetworów... pierwszy raz w życiu:-)  i też trochę późno, bo w październiku:-) ale jeszcze zdążyłam z małą produkcją a na początek wzięłam się za powidła śliwkowe. i po tygo Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Koniec lata i początek jesieni to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw. To także najwyższy czas aby dary natury Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
powidła śliwkowe

powidła śliwkowe 8666

jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 909

Powidła śliwkowe Uwielbiam powidła śliwkowe .... zimą smaruję nimi pajdę świeżego chleba, biorę w rękę kubek mleka i rozkoszuję się smakiem lata zamkniętym w słoiku .... Odkąd założyłam własną rodzinę Zobacz więcej
Kameleon Kulinarny
Kameleon Kulinarny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KAMELEON KULINARNY
POWIDŁA ŚLIWKOWE

POWIDŁA ŚLIWKOWE 11

POWIDŁA ŚLIWKOWE czyli tradycyjne przetwory w spiżarni Bardzo lubię przygotowywać powidła, szczególnie, że to kolejne owoce, które można zamknąć w słoiku bez dodatku cukru (jak konfitura z brzoskwiń b Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Powidła z Renklod

Powidła z Renklod 5504

Po kompotach zabrałam się do robienia powideł, które w zeszłym roku mi bardzo posmakowały. Na powidła najlepsze są bardzo dojrzałe śliwki, bo szybciej się rozpadną w trakcie gotowania. Specjalnie robi Zobacz więcej
sylwia.bilska2
sylwia.bilska2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaWeDwoje.pl
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 676

Powidła śliwkowe o bardzo intensywnym smaku i pięknym ciemnym kolorze. To tradycyjny przepis z dawnych lat. Powidła smaży się przez 3 dni po 1,5 godziny. Ja swoje powidła dosładzałam cukrem, ale wszys Zobacz więcej
potarzyna
potarzyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W starej kuchni
Powidła

Powidła 10046

Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast przez Autorkę 365 obiadów, Warszawa nakładem autorki Po szczytach słodyczy, jakie osiągnęłam przy produkcji galaretki ma Zobacz więcej
Przetwory zawsze kojarzyły mi się z wielką filozofią. Zawsze je robiła moja mama, a moim zadaniem było tylko wkładanie konkretnych produktów do słoiczków. Wczoraj miałam swój debiut i przekonałam się, Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 2288

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. T Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Emkreacja
Powidła figa-śliwka (pasteryzacja).

Powidła figa-śliwka (pasteryzacja). 58

Sezon na figi w polskich sklepach jest krótki i intensywny – pojawiają się, są na promocji i znikają. Trzeba korzystać póki się da. Ja swoje dostałam od mamy, która znów przywiozła je z Chorwacji. Pró Zobacz więcej
Pati252
Pati252 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na paterce
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 43

 Pora na przetwory ze śliwek już co prawda (niemal) przeminęła, ale myślę, że jeśli nie w tym roku, to w kolejnym ;) Przepis ten jest dość popularny i mimo, że nieco czasochłonny, to bardzo prosty w p Zobacz więcej