Przepis na pastis

Powiązane przepisy:

 surowa konina / skwarki z mangalicy / olej z dymki riostto szafranowe / szpik kostny / kacze serca boczek / pomarańcza / przegrzebek / brukiew burger wołowy doprawiony pieczoną kaczką / foie gras / c Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Vive la France!

Vive la France! 32

Jeśli zerkacie na profil bloga na FB lub Instagramie, mogliście zauważyć, że kilka dni w zeszłym tygodniu spędziłam w urokliwej Prowansji. Nie licząc kilku godzin w Nicei (dobrych 10 lat temu), była t Zobacz więcej
Ciasto na te przepyszne pierogi znalazłam tutaj. Wypróbowane zostało już nie raz także z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Jest obłędne. Bardzo delikatne i lekko kruche. Szybko się je zagniata. B Zobacz więcej
Są rzeczy, które smakują tylko w określonych okolicznościach i miejscach. Pastis i rose na przykład. Oba trunki nabierają uroku w Prowansji. Coroczne wakacje na Południu Francji kojarzą mi się zawsze Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubek w kubek
Smaki Prowansji

Smaki Prowansji 153

Rammstein śpiewa, że wszyscy żyjemy w Ameryce. My odnosimy jednak wrażenie, że żyjemy w Prowansji. Dni upływają nam na pielęgnowaniu winorośli, którą zasadziłyśmy w doniczkach na balkonie (jesienią oc Zobacz więcej
Ta sałatka mnie zaskoczyła. Choć właściwie to nie jest sałatka, tylko zupa, bo nazywa się to soupe d'agrumes parfumée au pastis. Wiem, wiem: teraz wypada robić tarty z malinami, jagodzianki albo smaży Zobacz więcej
Bisque to świetny pomysł na przerobienie odpadków na mistrzowskie danie. W tym przypadku są to zazwyczaj wyrzucane skorupki krewetek, raków, krabów a w najbardziej ekskluzywnej wersji homarów. Tak jak Zobacz więcej
Będąc za granicą warto próbować nowych smaków. Dla mnie taką nowością były anyżowe ciastka (tortas de anís). W Polsce anyżu używa się rzadko, natomiast w Hiszpanii jest on bardzo popularny. Takie cias Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Viva la France!

Viva la France! 155

Jeśli zerkacie na profil bloga na FB lub Instagramie, mogliście zauważyć, że kilka dni w zeszłym tygodniu spędziłam w urokliwej Prowansji. Nie licząc kilku godzin w Nicei (dobrych 10 lat temu), była t Zobacz więcej
Po francusku dorade albo daurade to ta sama ryba. Pierwsza jest szarą rybką albo różową choć wtedy nazywa się «pageot » . Ta druga to daurade królewska, zazwyczaj większa ze złocistym paskiem pomiędzy Zobacz więcej
belgia od kuchni
belgia od kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
belgia od kuchni
Koper włoski po nicejsku

Koper włoski po nicejsku 3493

Sałatkę nicejską pewnie już wszyscy znają, pissaladière (wyjątkowo apetyczną widziałam ostatnio u Pook cooka) czyli tradycyjny placek nicejski na spodzie z ciasta na pizzę z cebulą i anchois pewnie te Zobacz więcej
: 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin sos z pieczeni (u mnie sos z pieczenia szynki) Podawać na pieczywie np. z rzodkiewkami, ogórkiem Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Anyż i procenty (tarragon smash)

Anyż i procenty (tarragon smash) 69

Jakiś czas temu podczas pobytu w Warszawie wybraliśmy się z rodziną do restauracji gruzińskiej. M (kierowca) zamówił lemoniadę estragonową. Napój był niepokojąco zielony, ale smakował całkiem nieźle. Zobacz więcej
Sporo książek do wzięcia! *** WYNIKI KONKURSU Książki otrzymują: Mariusz – wpis z 28 kwietnia 2013 o 10:51 Jola – wpis z 28 kwietnia 2013 o 11:00 Greta – wpis z 28 kwietnia 2013 o 11:29 Krzysztof Wu – Zobacz więcej
: 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich ok. 1 Zobacz więcej
acieslak36
acieslak36 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
włoski garnuszek
Koktajl negroni

Koktajl negroni 28

To doskonały na upał koktajl typu aperitif. Nazwa aperitif pochodzi z francuskiego i oznacza typowy dla krajów śródziemnomorskich napój alkoholowy (18 – 35 %), który jest nalewem z ziół i korzeni. Pod Zobacz więcej
Nie piszę, nie komentuję, ale przy każdej wolnej chwili podglądam Wasze kulinarne dzieła... Zapewniam, że moja nieobecność jest tylko chwilowa i wrócę, wrócę na pewno ;) Jednakże przez najbliższy czas Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: